Skip navigation

Majorvinnare Stenson på hemmaplan – stor intervju

Bo Steffensen - 18:20 19/07/2016 (uppdaterad 18:40 13/08/2016)

Henrik Stenson är hemma i Barsebäck igen efter några intensiva dygn. Med The Claret Jug i famnen.
– Det är en pojkdröm som är uppfylld givetvis, säger han.

På ytan var det en vanlig semestertisdag på Barsebäck. Solen sken, äldre och yngre spelare drog vagnar ute på banan, andra hade spelat färdigt och tog en öl, rangen var full av aktivitet medan Danmark låg lugnt och stilla på andra sidan vattnet.
Men riktigt som vanligt var det inte.
48 timmar efter sin avslutande fantomrunda och majorseger på Royal Troon skulle Henrik Stenson komma som en vanlig man och prata en stund med den samlade pressen. Stenson som växt upp på banan och har sommarhus vid Barsebäckhamn.
Det har gått i ett sedan segern var klar. Tidig avfärd från Skottland måndag morgon för välgörenhetstävling i Schweiz, tidig avresa hem på tisdagsmorgonen, pappa Ingemar hämtade på Kastrup, och mycket uppståndelse längs vägen. Henrik Stenson har kört på, omfamnat uppståndelsen, för att efter det här mötet kunna vila resten av veckan innan det bär iväg igen – till USA och nästa major.

DET VANKAS fram och tillbaka, kameror riggas, mikrofoner justeras. På parkeringen samlas intresserade klubbmedlemmar.
Så kommer han inkörande, långsamt, i sin grå Porsche. Folksamlingen följer med, Stenson tar sig tid, nioåriga dottern Alice får The Claret Jug i famnen och bär upp den till klubbhusets övervåning.
Golfförbundets ordförande Christer Bergfors håller ett kort tal. Henrik Stenson slår sig ner.
– Jag får tacka för mottagandet här utanför. Det var tydligen många som fått nys om att vi skulle vara här. Mäktigt att ha en ankomstkommitté. Det mesta av min golf i Sverige har jag ju spelat här på Barsebäck, rötterna finns här och det är en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Sommarhuset ligger ju bara några minuter härifrån, säger han.

 

Stenson%20barseb%E4ck
Här står faktiskt Henrik Stenson i skuggan. En kram och lite annat vid ankomsten till Barsebäck GCC. Och dottern Alice med The Claret Jug i famnen (t v).
                                                                                       Bild: Bo Steffensen


68–65–68–63 = 264. Så ser segerscoren från Royal Troon ut. 264, den lägsta någonsin i en major. Avslutande 63, den tangerat lägsta i en major, efter en makalös tvekamp med Phil Mickelson.
Henrik Stenson är förste svensk att vinna en major, han har spräckt vallen, och ser självklart till att lätta upp stämningen.
– Framför allt behöver journalistkåren komma upp med nya frågor inför kommande majors. Varför har vi inte vunnit två majors? Ha ha. Jag kan vara väldigt kreativ, skrattar han.

GOLFING får en enskild pratstund efter presskonferensen. Henrik Stenson betar av oss allihop efter en lista. Som sagt, köra på och vila sedan.

Den där känslan när alla pusselbitar trillar ner på samma gång, på exakt rätt tid och rätt plats, hur skön är den nu så här efteråt?
– Det är både och där egentligen. Tittar jag tillbaka på min karriär så när jag vunnit är det inte alltid det känts som bäst och jag har inte tyckt att alla pusselbitar varit på plats. De flesta tävlingar jag spelat riktigt bra och vunnit, även nu på British Open, då är jag på uppåtgående. Det kanske inte är fantastiskt men det mesta är under kontroll. Jag kände mig bättre på ballstriking på lördagen än jag gjorde på fredagen. Det blev successivt lite bättre och man kommer in i det. Vissa delar, som puttningen och bunkerspelet,  kändes bra redan när jag kom in i veckan. Jag hade med mig det från segern i Tyskland och även från Scottish Open. Sedan är det ju så mycket mentalt, det vet vi, och så små marginaler när du är där uppe. Det gäller att ha sin spelplan, ta bra beslut, göra alla bitar bra. Inför sista rundan vet jag att jag måste göra ett kanonvarv om jag ska slå Phil och då gå ut och spela ett av de bästa varven jag gjort, det är klart att man blir oerhört nöjd och belåten av det.

Hur långt in i magen har den där bucklan borrat in sig?
– Det kommer nog bara att växa starkare och starkare ju fler dagar som går. När man vinner något så stort som British Open så känner man givetvis det på en gång men annars så kan det vara mer att den goa känslan kommer ju längre tiden går. Jag tror inte det kommer att avta med den här, säger Henrik Stenson och tar tag i The Claret Jug som står på bordet bredvid oss.

Vad betyder det innerst inne att ha den där majorn i hamn, det kunde ju faktiskt blivit så att den aldrig kom?
– Jag är ju fantastik nöjd att vara med i den klubben som kallar sig major champions. Man får ett sånt leende så fort man kan uttala de orden om sig själv. Jag kände hela tiden på något sätt … Jag visste att jag hade kapaciteten och jag har haft tron på att jag ska lyckas med det här och den var definitivt högre nu när jag spelade på Troon än den varit någon gång tidigare och det är säkert en stor del i att jag lyckades. Men jag känner inte att det hade varit rättvist att säga att min karriär inte bra om jag inte vunnit en major. Det är mer grädde på moset eller pricken över i:et. Det gör jäkligt mycket, det har mycket tyngd och så med sig, men jag har uträttat otroligt mycket ändå. Jag hade varit nöjd med min karriär innan 2013 också.

PHIL MICKELSONS 17 under par hade räckt till seger i 141 av de 145 British Open som spelats. Men inte den här gången. Nu var det en spelare som var 20 under.
 – Är man där uppe tillräckligt många gånger så förr eller senare faller det på plats. Det är väl det mantrat jag haft. En annan gång kanske jag hade behövt spela hälften så bra och ändå kunnat vinna. Det var taskig tajming för Mickelson att spela så bra när någon spelar ytterligare några procent bättre, säger Henrik Stenson.

Hur tycker du att golfförbundet och klubbarna ska agera nu?
– Det är ju att ta vara på lyftet, intresset som kan öka. Jag är inte så insatt i hur förbundet jobbar exakt när det gäller att få in nya i spelet och fostra dem, jag vet bara att från klubb- upp till förbundsnivå så har vi ju, historiskt sett, varit väldigt duktiga på att ta hand om spelare och utveckla dem, annars hade vi inte haft så många spelare på tourerna runt om i världen. Men det är klart att detta ska kunna ge en skjuts och framför allt ska det ju kunna ge en skjuts åt de andra svenskarna, kollegerna, ute på tourerna. Eller för dem som kommer i nästa generation. Jag fick gratulationer från en av killarna i amatörlandslaget, det är klart att det är motiverande för dem att se att det är möjligt – och kunna tro på att det är möjligt. Framgång föder framgång.

TILLBAKA till presskonferensen en stund tidigare. Henrik Stenson får frågan om den mentala matchen under det sista varvet. När han kände att han skulle ta det?
– När Phil lämnade sin putt kort på det sista hålet. Innan dess … alla tankar på resultat och hur det ska sluta försöker man ju styra bort så mycket som möjligt. Det är de som gör det svårt och sätter många käppar i hjulet och jag kände väl att jag egentligen inte hade något att förlora heller. Om jag läste det hela rätt så försökte han lägga över lite press på mig. ”Jag har fem majors så det är inte hela världen men Henrik ska vinna sin första”. Å andra sidan, jag har en andraplats och några tredjeplatser. Det var väl inget jag ville komma hem med nu när jag hade chansen att vinna så pressmässigt kände jag att det var ganska lika.

– Sedan har vi det där oket att vi inte hade vunnit en major, den pressen får ju ni journalister ta på er. Det är ju inte vi spelare som tjatat om det varenda gång. Det är klart att alla svenskar har haft med sig det i någon liten form av ryggsäck, att när det väl börjar dra ihop sig så  … Nu är det överspelat, nu kan vi fokusera på när vi tar tvåan i stället.

NÄSTA TÄVLING för Henrik Stenson är också en major, året sista – PGA-mästerskapen. Den ligger nästan som en mellantävling innan det är dags för OS i Rio (start 11 augusti). Ja, han skulle gärna vara fanbärare men han har inte fått frågan.
– Det är en väldigt hektiskt säsong i år och OS är ett av de stora målen, både som upplevelse och som tävling. Det är ju mest troligt att det är någonting som jag kanske inte får uppleva mer i karriären. Har man spelat så mycket golf under så många år som jag har gjort så är det alltid en viss inspiration att åka till ett nytt land och en ny tävling och OS är ett helt nytt område för oss. Givetvis kommer jag att föröka ladda om till dess och det hade väl inte gjort sommaren sämre om jag hade lyckats där också.

EGENTLIGEN är OS-tävlingen den klart största segerchansen för Henrik Stenson under året, rent statistiskt. 60 spelare i fältet, runt hälften av dem är ganska lågt rankade.
– En av favoriterna är jag ju. Det är väl ganska naturligt att vi som är topp-10, topp-20 på världsrankingen är de som kommer att slåss om det. Men det finns ju inga garantier som ni vet.

HENRIK Stenson har klarat av alla intervjuer. Han sätter sig bakom ratten och kör lugnt iväg från klubbens parkering. Nu väntar lite lugn och ro och en chans att smälta de senaste dagarnas händelser ordentligt. Men först har han runt 200 att svara på.
Nästa gång Henrik Stenson dyker upp i Sverige blir nästa sommar när han ska spela Nordea Masters.
På Barsebäck.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FAKTA: HENRIK STENSON
Ålder:
 40.
Bor: Lake Nona, Orlando, Florida (sommarhus i Barsebäck).
Född: Göteborg. Flyttade som 15-åring till Bjärred, Skåne och började spela för Barsebäck GCC.
Familj: Frun Emma, barnen Alice, Lisa och Karl.
Världsranking: 5
Största meriter: Seger The Open 2016, 10 segrar Europatouren, 4 segrar PGA-touren, totalseger i både Fedex-cup och Race to Dubai 2013, Ryder Cup 2006, 2014.
Inspelade pengar: cirka 200 miljoner kronor.
Bästa placering i en major:  The Open 1 (2016), PGA-mästerskapen 3  (2014). US Open 4 (2014), Masters 14 (2014).


Bild: Bo Steffensen

Relaterat