Skip navigation

THE OPEN: Stenson hyllas av Jack Nicklaus

Bo Steffensen - 10:24 18/07/2016 (uppdaterad 21:07 18/07/2016)

Henrik Stenson stod för en makalös avslutning av The Open. Han vann inte enbart sin första major och drygt 13 miljoner i prispengar, han hyllas också i media och av spelarkollegor. Och av legendaren Jack Nicklaus.

Henrik Stenson började med en bogey men gick ändå runt på 63 slag den sista dagen av The Open på Royal Troon. Han vann sin, och svensk herrgolfs, första major.
Stensons totalscore på 20 under par är det lägsta segerresultatet i The Open-historien. Tvåan Phil Mickelson var tre slag efter, trean J B Holmes hela 14.

Kampen mellan Stenson och Mickelson, som gick i ledarboll, betraktas som något av det bästa som setts på en golfbana. När allt var klart gick de båda med armarna om varandra av 18:e green. 
 

”Helt otroligt. Overkligt … Inspirerande att titta på”, skriver Jordan Spieth.

Mastersvinnaren Danny Willett, som har en svensk mamma twittrade: ”Fantastiskt Henrik Stenson, makalös golf. Sverige har nu 1,5 majorvinster i år”

Lee Westwood, som ännu inte lyckats vinna en major, srkiver: ” Bra gjort @henrikstenson! Bra gjort @RandA. Stor underhållning. Det är så här man får spelt vi alla älskar att växa”.

Legendaren Jack Nicklaus, med 18 majors under bältet, hyllar både Stenson och Mickelson på Facebook:

"Jag hade lyckan att se varenda sekund av den sista dagen av The Open och jag tycker den var fantastisk. Phil Mickelosn spelade en av de bästa ronder jag sett i The Open, Henrik Stenson spelade helt enkelt bättre – han spelade en av de bästa ronderna jag någonsin sett.
Phil har ingenting att skämmas över eftersom han spelade underbart bra. Henrik spelade bra från början till slut. Han slog bra drives, hans järnspel var fantastiskt, hans närspel underbart och han puttade bra. Henrik var helt enkelt enastående.
Att vinna sin första major är något speciellt i sig själv, men att göra det på det sättet Henrik gjorde gör det extra speciellt och otroligt minnesvärt. Jag är stolt över Henrik. Glad för hans skull.
Några inom media har redan försökt att jämföra dagens finalrunda med Turnberry 1977, när jag och Tom Watson gjorde upp i vad de kallar "Duel in the sun". Jag tycker at vi spelade bra och hade en underbar match. Den gången tog Tom mig, 65–66. Vår finalrunda var verkligen bra, men deras var ännu bättre. Vilken fantastisk match det var i dag"
, skriver Nicklaus.

 

Nicklaus%20Facebook


BRITTISKA golfmagasinet Golf Monthly skriver:
”Under en av de mest gripande finalrundorna i modern golfhistoria, fick Henrik Stenson en av de tuffaste utmaningarna i all sport att se enkel ut. Hans avslutande 63:a var en av de finaste uppvisningar som golfen någonsin skådat”

GOLF.COM är inne på samma spår:
"I en av de bästa golfuppvisningar som det här mästerskapet någonsin sett blev Henrik Stenson, 40, förset svensk att vinna en herrmajor…/…/ PGA Championship står på tur, om elva dagar, följt av de olympiska spelen och Ryder Cup. Ni kommer at få se en hel del av Henrik Stenson och det spelar ingen roll vad han gör i de tre tävlingarna, han kommer ändå att vara årets golfchampion”

Brittiska The Telegraph har rubriken ”Fantastiske comeback-killen Henrik Stenson vinner episk seger”
Och så vidare. Och så vidare. 
Facebook svämmar över av poistiva kommentarer från alla håll.

HENRIK Stenson firade med att dricka champagne ur The Claret Jug men tidigt på måndagsmorgonen gick flyget till Schweiz där han skulle spela i Sergio Garcias välgörenhetstävling tillsammans med bland andra Adam Scott, Rory McIlroy, Rickie Fowler, Zach Johnson, Lee Westwod, Justin Rose ... Den här selfien togs av Sergio Garcia.

 

 

Selfie%20Garcia
Bild: Sergio Garcia


Med segern i The Open avancerade Henrik Stenson en plats på världsrankingen, han tog sig förbi Bubba Watson, och är nu femma.
På tisdag blir det en snabbvisit i Sverige. Sedan är det bara att ladda om för PGA-mästerskapen på Baltusrol utanför New York.
BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat