Skip navigation

TISDAGSKRÖNIKAN: Sverige behöver en tävling på LET

Bo Steffensen - 9:03 03/05/2016 (uppdaterad 17:34 18/05/2016)

Det blir ingen Europatourtävling för damer i Sverige i år. Förståeligt –  men också väldigt talande.

Om en dryg månad börjar EM i fotboll, för herrar. Det kommer att engagera större delen av svenska folket, många har förlagt sin semester i Frankrike, media rapporterar ”dygnet runt” och hemma diskuterar vi Granqvist, Durmaz, Olsson och Zlatan tills vi somnar.
Hur många spelare kan du räkna upp på rak arm i det svenska damlandslaget i fotboll? Damlandslaget i hockey?
 

JAG JOBBADE tidigare på Göteborgs-Postens sportredaktion. En dag satt jag och min, mycket kompetente, bordsgranne och pratade. Golfen stod på på bords-tv:n (herrtävling) och han var lite förvånad över att jag hela tiden visste vem det var som skulle slå.
”Titta på världsrankingen, plocka fram en bild på vem du vill på topp 100 så ska jag säga vem det är”, sa jag. För den som följer golf något så när är det ingen större bedrift. Ungefär som att en fotbollsintresserad vet vad målvakten i Barcelona heter.
Han googlade fram en bild. ”Webb Simpson”, sa jag. ”Åh, du kan verkligen det där”, sa han.
Hur många av de hundra bästa damerna hade jag tagit? Nja, kanske tjugo. Bara att erkänna – och där ligger problemet.
Efter tre år på Vasatorp var det tänkt att det skulle bli LET-golf på Barsebäck i år. Nu blir det inte så.
Förra årets topp fem i Helsingborg Open såg ut så här: Nicole Broch Larsen, Ashleigh Simon, Malene Jörgensen, Nanna Koertz Madsen, Joanna Klatten.
Inte ens en golfintresserad springer benen av sig för de namnen.
 

EN TÄVLING behöver dragplåster – och rätt segrare. Helst ska Henrik Stenson vinna Nordea Masters, om inte så funkar det bra med Alexander Norén, om inte det går är det bara att tacka och ta emot när Richard S Johnson rullar i för en lokal vinst som ger spin off-effekter. Det gör inte Thongchai Jaidee eller Ricardo Gonzalez – eller Nicole Broch Larsen (även om hon säkerligen lockar en och annan dansk över sundet).
Nu kan inte jag alla turer och förutsättningar när det gäller att arrangera en svensk tävling på LET, men Sverige har och har haft många duktiga spelare på touren, vi axlar kaptensrollen i Solheim Cup, golfförbundet har sin 50/50-satsning, vi har banor som håller, vi är ett land där det finns hyfsat med pengar ... Nog borde vi kunna ha en tävling på Europatouren.
Turkiet kan, Tjeckien, Marocko, Brasilien, Japan …
 

FÖR TVÅ år sedan var Lagardéres målsättning, trots vikande publiksiffror på Vasatorp, att göra tävlingen till en av de största i Europa på damsidan. Nu tvingas man i stället till en, som man säger, paus – trots att förbundet var villigt att lägga en tredjedel av kostnaderna. Om jag fattat rätt så krävs det en omsättning runt 20 miljoner för att det ska vara idé att ha ens ha tävlingen. Lagardére, som även driver Nordea Masters, Stockholm Open och  Båstadtennisen har vanan, kontakterna och har självklart gjort jobbet. Ändå går det inte finansiärer.
Publik, marknadschefer och andra intressenter vill hellre vara någon annanstans.
Vore det inte spännande att samköra med Nordea Masters? Bro Hof, till exempel, har två banor. Gemensam ledarboll på söndagen?
 

I SVENSK dagspress skrivs det mest om manlig fotboll och hockey. Lite tröttsamt, men ett val baserat på läsning. Det jobbas också hårt med det kvinnliga perspektivet, läsarna hänger inte med i samma tempo.
Med webbens intåg kunde man börja mäta läsarnas beteende mer vetenskapligt och exakt. Äter Zlatan Ibrahimovic en hamburgare så klickas det i varenda stuga medan en djuplodande intervju med Lotta Schelin, damlandslagets Zlatan, får ligga och halvsova i lugn och ro. Anna Nordqvist? Inte mycket. Pernilla Lindberg? Vem?
Damernas dragningskraft verkar helt enkelt inte vara tillräckligt stor.

SAMTIDIGT, i en annan del av världen, så kan Steven Bowditch spela WGC Cadillac Championship på Doral i Miami, en tävling för de högst rankade herrarna i världen, utan kvalgräns men med en stor hög prispengar.
Bowditch kom 65:a och sist i fältet. Han gick runt de fyra dagarna på 81–80–80–84, slutade 37 över par, var 49 slag efter segraren Adam Scott – och kvitterade ut 47 000 dollar för besväret.
Borde då inte vi kunna få ihop intressenter och finansiering nog för en enda liten …? Uppenbarligen inte.

 

LAGARDÉRE hoppas att Helsingborg Open – där man förra året delade ut totalt 250 000 euro i prispengar – ska vara tillbaka igen nästa år.
Självklart ska Sverige ha en damtävling på Europatouren.
Ett svenskt OS-guld i sommar skulle vara en välkommen hjälp på vägen.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

 

 


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat