Skip navigation

59 SLAG: De har slagit golfens magiska nummer

Lennart Sandahl - 17:18 02/05/2016 (uppdaterad 17:25 02/05/2016)

Det har spelats över 1,5 miljoner rundor på PGA-touren. Men bara ett ytterst fåtal spelare har lyckats gå under 60 slag - och på damsidan är Annika Sörenstam unik. Här är spelarna som lyckats med sensationella 59. 

- Det är så svårt att göra 59 var du än spelar. Man får helt enkelt inte chansen att göra det speciellt ofta. Det är så svårt att göra så många under par under en runda, säger Phil Mickelson. 

Bara sex PGA-tourspelare har lyckats med bedriften, att göra 59 slag på en runda. Varken storheter Ben Hogan, Tiger Woods eller Jack Nicklaus har varit bland de lyckliga. Det har däremot David Duval och Jim Furyk. 

Jim%20Furyk
Getty Images

- Det finns nog bara en sak jag åstadkommit i golf som inte Jack (Nicklaus) har gjort, säger Furyk som lyckades med bedriften i 2013 års BMW Championship på Conway Farms Golf Club i Lake Forest, Illinois. 

- Jag verkligen njöt av det tillfället. Jag tänkte om och om igen, det här kommer kanske aldrig hända mig igen. Låt mig ta vara på det och bli historisk, säger han till PGA-touren i klippet nedan. 

Al Geiberger var först ut i 1977 års Memphis Classic. Sedan dröjde det hela 14 år innan det var dags igen. Chip Beck lyckades på den tredje rundans spel av Las Vegas Invitational 1991. 1999 var det David Duvals tur. 

- Det känns lite konstigt att säga, men för mig var det viktigare att gå under 60 slag än att vinna själva turneringen, säger Duval som ändå lyckades vinna Bob Hope Chrysler Classic. 

- Det mest nervösa med min rond var andraputten på 17. Jag var mest nervös då, för jag visste att den behövdes för att kunna gå under 60, säger David Duval. 

David%20duval
Getty Images

Annika Sörenstam är hittills den enda spelaren som gjort en 59:a på LPGA. Det var i 2001 års Standard Register PING på Moon Valley CC som hon blev historisk. 

- Det var givetvis en otrolig dag för mig. Jag hade massvis av tankar i mitt huvud. Jag försökte behålla kylan och slå bra slag, slå rakt hela ronden igenom. 

Sörenstam inledde ronden med åtta raka birdies, och 59-vittringen skulle hålla hela vägen. 

- Jag fick en helt fantastisk start, och det var väldigt roligt, milt sagt. I slutskedet började jag bli väldigt nervös. Men nu är jag så stolt och lycklig, sa hon efter bedriften som än i dag inte har upprepats av någon annan kvinnlig proffsspelare. 

PGA-tourens 6 lyckliga spelare

Al Geiberger - 1997, Memphis Classic på Colonial CC (par 72)
Chip Beck - 1991, Las Vegas Invitational på Sunrise GC (par 72)
David Duval - 1999, Bob Hope Chrysler Classic på PGA West Palmer Course (par 72)
Paul Goudos - 2010, John Deere Classic på TPC Deere Run (par 71)
Stuart Appley - 2010, Greenbrier Classic på TPC Old White (par 70)
Jim Furyk - 2013, BMW Championship på Conway Farms Golf Club (par 71)

Lista: Alla proffspelare som gått under 60 slag

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat