Skip navigation

Experten synar Stensons bag: "Slår förbaskat långt med en gammal klubba"

Lennart Sandahl - 15:34 22/04/2016

Henrik Stenson blandade och gav under US Masters. Det slutade med en delad 24:e plats och svensken får fortsätta jaga sin första majortitel. Golfing.se tog hjälp av Max Persson från MXPgolf.se för att titta närmare på utrustningen som Stenson spelar med. 

Henrik Stenson är tourens kanske bästa ballstriker, men fortfarande faller inte detaljer i spelet på plats när han kommer till majors. På Augusta spelade svensken inledningsvis bra men föll sedan tillbaka för att inför sista dagen vara långt ifrån den ädlaste av valörer. Stenson slutade på delad 24:e plats, sex slag över par och elva slag bakom slutsegraren Danny Willett (-5) efter 72, 75, 78, 69. 

En som följde både Stenson och Masterstävlingen från första till sista minut är Max Persson från MXPgolf.se

- Jag skojar inte när jag säger att jag hade igång C More-sändningarna från början till slut under de här dagarna. Masters är min absoluta favorittävling, säger Persson som arbetar som golftränare och är en riktig utrustningsexpert. 

Vad tycker du om Stensons insats?

- Han var rätt bra med första två varven, men sedan spelar han bort sig rejält på tredje. Det blev svårt för honom där och jag upplevde att han missade för många puttar jämfört med de andra i toppen. På andra rundan hade han flera chanser för birdie och till och med eagle, men han satte nästan ingen. Det var nästan smärtsamt att se honom på slutet när det var puttningen som förstörde ett annars stabilt spel. 

Hur skulle du beskriva Stensons spelstil? 

- Han är i mina ögon raka motsatsen till Freddie (Jacobson) som vi snackade om förra veckan. Stenson har ju en längd som är larvigt lång och då använder han ändå knappt sin driver. Han är en av tourens bästa ballstrikers och hans långa slag är ju definitivt den största styrkan, medan puttningen är hans tydligaste svaghet. 

I 40-årige Stensons bag finns gammalt som ungt Callaway-material. Max Persson ger sin syn på innehållet.

- Drivern (Callaway XR 16) har blivit väldigt populär. Den håller nere spinnen så den passar bra för spelarna med hög hastighet i klubban. Samma med skaftet, det handlar för Stenson att hålla nere spinnen och hitta den optimala bollflykten. Sedan har jag svårt att minnas hur mycket han egentligen slog med drivern. Han är ju så säker med sin spoon (Callaway Diablo Octane Tour) så det blir inte så många driverslag, säger Persson och går in mer på Stensons paradklubba.  

Max%20Persson
Max Persson från Mxpgolf

- Spoon har ju blivit väldigt viktig i spelarnas bagar. Stenson kör ju diablon precis som Jacobson. Tror den hängt med i ett decennium vid det här laget. Nu är vi där igen, att flera av världens bästa spelare kör på med samma klubba år efter år. Jag tycker det är roligt att de fortsätter med material som de känner sig trygga med, det behöver faktiskt inte bli bättre bara för att man köper den senaste utrustningen. Stenson slår ju förbaskat långt med en klubba som är typ tio år gammal. Han hade säkert bytt om han hittat någon klubba som han slår längre med, men där han också kan bibehålla kontrollen. Tydligen har han inte gjort det, för han lär ha testat en hel del alternativ genom åren, utan väljer att stanna kvar vid diablon. 

Vad kan du säga om järnklubborna?

- De är ju lite speciella. Det är faktiskt ett av de set som är på min topp-10-lista över klubbor jag skulle vilja prova. De släpptes för några år sedan i Asien och flera som fått glädjen att testa säger att det är några av de skönaste järnklubborna de någonsin slagit med. Problemet är att de inte finns på marknaden här i västvärlden. Men klubborna har varit med bland proffsen ett tag och det kan man ju förstå om känslan är så bra som alla säger. Intressant också att Stenson inte heller kör med bladklubbor utan väljer ett mer lättspelat alternativ. 

Tre eller fyra wedgar är en ständigt debatterad fråga på PGA-touren. Både Jacobson och Stenson nöjer sig med två wedgar över sin pitch. 

- Jag tycker det är intressant för många av mina kunder vill ha många wedgar. De blir gärna lite för utrustningstokiga, medan många av de bästa på touren alltså nöjer sig med två över sin pitch. Det bevisar att det handlar om att hitta något som funkar för dig, snarare än att ha dyrast och flest klubbor i bagen, säger Persson och ger ett avslutande tips: 

- Nu upplever jag att medelgolfaren kan mer om utrustning än för fyra-fem år sedan. Därför borde det inte behöva bli för mycket hets utan hitta något som funkar för dig bara. Om du ska byta, ha koll att du får något för det. Många byter egentligen bara utseende på klubban utan att det går något större resultat på banan. 

Stensons bag 2016

Driver: Callaway XR 16 (9 grader)
Skaft: Oban Kiyoshi Tour Limited 60X (05 Flex)
Längd: 45 inches

3 Wood: Callaway Diablo Octane Tour (13 grader)
Skaft: Grafalloy Blue (X-Flex)

4 Wood: Callaway XR 16 (18 grader)
Skaft: Grafalloy Blue (X-Flex)

Järn: Callaway Legacy Black (3-PW)
Skaft: Nippon N.S. Pro Modus3 Tour 120X

Wedgar: Callaway MD3 Milled (52-10 S-Grind, 58-8 C-Grind)
Skaft: Nippon N.S. Pro Modus3 Tour 120X

Putter: Odyssey White Hot XG #7H

Boll: Titleist Pro V1x

Källa: golfwrx

Läs mer i ämnet: Experten om Freddies nya bag: "Syns att han jagar längd"

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat