Skip navigation

TISDAGSKRÖNIKAN: Bort med caddien

Bo Steffensen - 8:01 12/04/2016 (uppdaterad 17:35 18/05/2016)

Ska världens bästa spelare verkligen ha en hjälpreda med sig ute på banan? Är det rimligt att få diskutera i oändlighet med en annan person inför varje slag?
Nej, bort med caddien.

Jack Nicklaus sa en gång att de viktigaste avståndet i golf är det mellan öronen.
Det finns hur många killar och tjejer som helst som varit lovande i någon sport men aldrig kommit längre än till en lyckad juniorkarriär. De flesta av oss har helt enkelt inte förmågan eller lusten använda hjärnan på det sätt som krävs för att ta sig till toppen.
Det har de som når världstoppen i golf.

SPORT GÅR ut på att bemästra de svårigheter och utmaningar som dyker upp bättre än motståndaren.
Vi vet alla vad som krävs i golf för att det ska bli ett lyckat resultat och tittar man på världsrankingen kan man anta att spelare som Jason Day och Jordan Speith är rätt bra på de sakerna.
Ändå har de en person – jag höll på att skriva dadda –  bredvid sig som de ständigt lutar sig emot. En person som mäter, pekar, torkar, coachar och berättar hur de ska göra.
Inför varje slag.

EN TENNISSPELARE måste också ha ”svingen” på plats, har ett otal lösningar att välja på och mängder av landningspunkter att fundera över. Ett toppat slag, skuret, en lobb?
Det vore väl kanon om Roger Federer hade någon som kom in på banan just när han har setboll emot sig och Djokovic har slagit en stenhård forehand ut mot backhandskrysset. Någon som plockar fram en banskiss, stegar avståndet till nätet, känner av vinden med fingret och säger att det mest effektiva motdraget i detta läge är en backhandcross där bollen går fem millimeter över nätet och landar tre centimeter från sidlinjen.
Federer nickar, jagar iväg längs baslinjen och drar till.
Jo, en tennisspelare ­– eller vilken idrottare som helst på hög nivå – har också hjälp av ett helt entourage under en tävling, men ingen av dem får vara inne på spelplanen under en match.

VARFÖR INTE komma med något som är jämförbart i stället, det där är ju löjligt?
Kanske det, men håll med om att det inte är för mycket begärt att de bästa golfarna i världen fattar sina beslut om klubbval och typ av slag på egen hand. Är du bra på det, grattis. Om inte, träna vidare.
Lydia KO, ett annat exempel i den stora högen, vann nyligen sin andra major. Varje gång hon ska slå –  oavsett om det är en putt eller drive eller järnåtta – står en kille bakom henne och kollar så att klubban är rätt inriktad innan han nickar och smyger åt sidan.

Spieth%20och%20Greller
Phil Mickelson och Jim "Bones" Mackay. 

 

JAG SKREV bort med caddien i början av texten. Det är kanske att ta i, det är säkert förnuftigt att någon hjälper till att bära (den djävulskt stora) bagen.
Det är också förnuftigt att förbereda sig inför en tävling genom att inhämta så mycket information som möjligt; om banan, vinden, lutningar, grässorter och vad det nu vara må som känns bra att veta.  Ett jobb som självklart kan göras av en caddie.
Själva taktiksnacket däremot borde enbart vara tillåtet mellan hålen. Inte under spelet. Det är där caddien ska bort.
När väl utslaget är gjort är spelaren ”on his own” tills bollen är i hål.  Sedan, i ”halvtidspausen” under promenaden till nästa tee,  är det fritt fram för coachning inför kommande hål.
På köpet skulle vi dessutom få snabbare spel och slippa alla ändlösa diskussioner på fairway.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Getty Images

Relaterat