Skip navigation

MASTERS: Stensons svenske kock fixar 40-årskalaset

Bo Steffensen - 8:22 31/03/2016 (uppdaterad 15:21 01/04/2016)

Ljungskilebon Magnus Harr är kock och närmare golfens världsspelare än de flesta. Han bor ihop med dem, var med när Europa slog USA i en tuff fotbollsmatch under British Open och i sommar åker han med Henrik Stenson till OS.
Nu ska Magnus Harr iväg på sitt sjunde Masters – med en lite udda 40-årspresent till Stenson i bagaget.

Det började med att Magnus Harr jobbade för ett managementbolag som då hade hand om spelare som Adam Scott, Martin Kaymer, Alvaro Quiros – och Henrik Stenson
– Tre fyra år senare lämnade både Stenson och Kaymer. Då valde jag att hoppa på direkt med spelarna i stället, säger han.
Han har kockat för Henrik Stenson många gånger, bland annat under British Open och Ryder Cup. Närmast är det Masters på Augusta som gäller. Magnus Harr ska sköta matlagningen åt förre världsettan Martin Kaymer.
Dessutom fyller Henrik Stenson 40 år på tisdagen under Mastersveckan. Stenson bor i Henrik Norlanders hus, Magnus kommer över och fixar en födelsedagsmiddag.

Det ”riktiga” födelsedagskalaset blir tisdagen därpå, efter tävlingen, hmma hos Stenson i Lake Nona, Orlando. Även då är det Magnus Harr som står för menyn.
– Augusta är helt fantastiskt. I år och förra året är det Martin Kaymer, hans familj och folket runt honom på tävlingsveckan som jag jobbar för. Sedan flyger jag ner på söndagen till Orlando och har middagen för Henrik. Han ska ha lite firande för sina polare så jag åker med dit och brassar lite käk. Henrik är ju granne med Poulter, McDowell och det gänget, men de som kommer på middagen är inga golfare. Det är kompisar, ett ganska litet gäng.

Magnus Harr skrattar.
– Jag har fixat en ganska fräck tavla till honom som han ska få den tisdagen han fyller. Det är sista måltiden och han är Jesus i mitten och så sitter teamet runt omkring som lärjungar. Jag hoppas bara att jag får med den över, den är 1,5 meter lång och 50 centimer hög.

Känner du Henrik väl?
– Hyfsat får man säga. Det är väldigt mycket kompisrelation över det. Vi hälsar på med familjen så ofta det ges tillfälle i deras stuga i Skåne och hittar på något kul. Förra året tog vi hans båt till Danmark och spelade minigolf, vi badar mycket i Barsebäcks hamn, grillar några goda burgare i deras sköna utekök. Eller så blir det färska skaldjur som jag plockar med direkt från Göteborgs fiskauktion.

Magnus%20Harr%20p%E5%20St%20Andrews
Magnus Harr på St Andrews.


NÄRMAST ÄR DET alltså US Masters som gäller, i början av juni ansvarar Magnus Harr för maten i spelarloungen under Nordea Masters, efter det kan det bli British Open, det är inte bestämt ännu, sedan OS med Stenson i augusti och kanske Ryder Cup med Stensons team i september. 
– Ryder Cup hade varit kul men den absolut största grejen i år är OS. Min fru fick frågan om hon ville åka med men hon tackade nej.

TILL SAKEN hör att Magnus Harr själv är en duktig golfspelare. Och har spelat mot Henrik Stenson.
– Jag hade två i handicap när jag var 16. Det hette Colgate Cup då och vi möttes någon gång i en regionsfinal på Gullbringa. Då fick jag spö.
Så småningom lade Magnus klubborna åt sidan, blev kock, drev golfkrogen på Lyckorna i Ljungskile mellan 2006 och 2010 – och började spela igen.
– Jag har fyra i handicap nu så lite spelar jag ju. Att åka iväg på de här resorna och inte bry sig om golf blir rätt meningslöst. Vi spelade faktiskt ett varv Henrik och jag på Lake Nona förra året, men efter nio hål så var han fyra under och jag var väl fem över så det var avgjort.

Du bor i samma hus som Martin Kaymer och hans team under Mastersveckan. Hur ser veckan ut för dig?
– Jag fixar frukost mellan sju och åtta och sedan är jag ledig mellan nio och två, kollar golf, åker och handlar och är tillbaka i huset vid tre. Kaymer har ett avtal med Mercedes att han alltid har två bilar på alla majors, så jag får en egen bil. Då kör man Magnolia Lane upp och parkerar på spelarnas parkering så man slipper köa.

Magnus%20Harr%20och%20Martin%20Kaymer
Magnus gick caddie åt Martin Kaymer under
Masters par 3-tävling förra året. 


Hur bor ni?
– Det är lite olika hus varje år, men oftast ligger det tio minuter från banan. Eftersom tävlingen är återkommande varje år är det ju brutala priser på allting, ett hus ligger mellan 120 000 och 150 000 kronor för en vecka. Det är hårt tryck på att få hus där så de som äger dem tar bra betalt. De som bor vid Augusta och hyr ut har gratis boende resten av året, säger Magnus Harr.

Kommer Kaymer att ha bjudningar och middagar?
– När jag var med managementbolaget var upplägget så att de hade ett stort hus och sedan hade spelarna varsitt hus runt omkring. Då hade spelarna alltid chansen att komma till huset och umgås och sedan gå hem och fokusera på tävlingen. Framför allt Martin är ju ganska blyg och lugn och skön och nu kommer ju hans pappa och bror … Brorsan är hans agent så de lever sitt eget liv och tar det väldigt lugnt på kvällarna. Fanny Sunesson brukar komma över på middag någon kväll, Stenson ett eller ett par tillfällen. Han och Martin är rätt tajta och har hängt med varandra ganska mycket genom åren. Sedan fins det kontrakt, det kan vara att ett företag ska vara med på tre majors varje år och då måste de genomföra det. 

När du jobbar åt Henrik, hur ser det ut då?
– Oftast har man ett hus och bor tillsammans. Min uppgift är egentligen att se till att det finns en bra frukost och att det finns gott käk på kvällen. Vid vissa tillfällen är det kanske bara familjen och någon mer som käkar. Andra tillfällen kan det var upp till hundra pers om det är något event eller sponsormiddag.

Vad gör du för skillnad för honom?
– Han vill ha en skön oproblematisk vecka där han kan fokusera på golfen och allt annat flyter på. Det jag tillför i matväg är juste, enkelt gott käk. Ofta blir det lite lokalt, är man i Skottland på St Andrews är det väldigt havsnära och då blir det att man köper fisk och kör fiskrätter, är det på Augusta så finns det nästan ingen bra fisk utan då är det nästan bara bra amerikanskt kött, mycket grillat och burgare, entrecote och filéer. Så fördelen för dem är väl att de säger till mig att nu kör vi denna veckan och så säger de inte mer utan jag löser resten.

Magnus%20Harr
Ett tack från Henrik Stenson.


Du måste ha sett en hel del när det gäller matvanor?
– Jo, det är inte säkert att de ändras bara för att man har gott om pengar. De här killarna är ganska så unga och har ofta ganska enkel syn på mat. Frågar man vad de önskar sig är det aldrig någon som säger något krångligt. Ibland vill de ha pasta carbonara eller burgare och pommes eller så. Så laga enkelt men gott, man ska inte tro att man ska krångla till det med konstiga och dyra råvaror för det är inte alls det de vill ha. 

Sitter du med kring bordet på kvällen och snackar om dagens spel?
– Vi snackar ju mycket golf och jag är väldigt intresserad men jag försöker vara lite försiktig med att komma med input. Det känns inte riktigt … alltså, som kock att komma med golftyckande, det är  lättare att man gör klavertramp än att man tillför något. De har andra som de betalar för att tycka om det. Men jag sitter gärna med och kan väl ibland komma med något. 

Till exempel?
– Som det är nu så är alltid driving rangen helt full varenda tävling medan det är tomt på puttinggreenen. Efter varven så tycker spelarna att de puttar dåligt, men det är ingen som orkar stå och träna det. Jag har frågat många spelare varför de tränar mindre puttning och de säger ju som det är: att det är så jäkla tråkigt.

Bubba Watson har ju vunnit Masters två gånger. Han har tydligen burritos som segerrecept?
– Han är speciell. Jag känner hans danske manager, Jens Beck, jätteväl och ska hälsa på i deras hus under veckan. Ofta är det Bubba och Geoff Ogilvy som bor ihop. Sedan är Aaron Baddeley med i deras gäng. Bubba har ju riktig amerikansk inlandsstil, det ska helst vara bakad potatis och lite södern matmässigt, mycket grillad kyckling. Den maten som jag kan är egentligen inte hans, han är mer åt farmarhållet.

Du får se mycket av det som händer bakom kulisserna?
– Ja det är kul, framför allt är det tävlingsandan som är det roliga. Vi drog igång en fotbollsmatch på British open för två år sedan, Europa mot USA. Kaymer, Quiros och jag bodde ihop, Stenson bodde med Faldo i huset ovanför och Bubba och Ogilvy och de andra hade ett hus strax nedanför. Vi gav järnet och vann med 17–0. Det var kul men efteråt tyckte de att det var på gränsen, det är ju lite skaderisk. Men det var en rolig kväll.

Till sist; vem vinner Masters?
– Jag tror faktiskt på Henrik. Men det är svårt. Han spelade ju med Jordan Spieth de två första varven förra året och sa efteråt att så bra som Jordan spelar kan inte jag spela. Spieth satte ju upp allting och drog i varenda putt. Finns det en major som Henrik helst vill vinna och som han har störst chans att vinna så är det British Open. Men Augusta kan bli något, han har allt som behövs för att vinna den, säger Magnus Harr.

US Masters spelas 7–10 april, på Augusta.

BO STEFFENSEN
​
[email protected]

 

——————

FAKTA: Magnus Harr
Yrke: Kock, varav halvtid på stora golftävlingar åt bland andra Henrik Stenson.
Ålder: 40.
Bor: Ljungskile.
Familj: fru och två barn.
Aktuell: Åker till US Masters för sjunde gången. Ska kocka åt Martin Kaymer – och sedan göra maten under Henrik Stensons 40-årskalas veckan efter.

Magnus%20Harr%20RC%202014
Med Team Stenson på Ryder Cup 2014, längst bak i keps.
Bilder: PRIVAT

 


Relaterat

Senaste: Golfing.se