Skip navigation

Dokumentärtips: "Magic of the Masters"

Lennart Sandahl - 14:56 29/03/2016

När US Masters klev in i televisionens rampljus ökade populariteten för både tävlingen och golfsporten enormt. Men det var inte bara tack vare att tillgängligheten förbättrades. Utan tongivande spelare som Jack Nicklaus, Gary Player och inte minst Arnold Palmer hade det inte varit möjligt. Golfing.se rekommenderar CBS-dokumänteren "The Magic of the Masters" för er som vill minnas tillbaka. Första avsnittet: "The Golden Age" fördjupar sig på åren 1958-1979. 

Vi har tidigare skrivit om fyrfaldige Mastersmästaren Arnold Palmer som golfens första superstjärna.  I CBS-dokumentären berättar han om sina minnen från sina Masterstitlar. 

Han vann sin första Masters 1958, slogs i toppen året efter men höll inte ihop hela vägen - och 1960 var det dags igen. 

Ken Venturi ledde med ett slag när Palmer kom in på 17:e - med vetskapen att han behövde två birdies för att vinna. 

- Jag var livrädd att jag inte skulle klara det. Det var en rätt ordentlig putt (som behövde gå i) och jag visste om att jag måste slå till den ganska hårt för att ta mig fram till hålet. Jag slog den ganska hårt, den gick mot hålet rätt så snabbt, men den goda nyheten var att den gick i, säger Palmer i dokumentären. 

Publiken var i extas och titelmotståndaren riktade in sig på särspel. 

- Jag var inne i klubbhuset och väntade mig att det skulle bli ett playoff om titeln. Det hade jag älskat, och jag kände mig redo att gå ut för att ta hem det. Jag kände att det är var mitt år, säger Ken Venturi. 

Men på 18:e hålet skulle Palmer bli historisk. 

- När putten gick i såg jag på den och tänkte: Varför skulle det sluta så här?, säger Venturi. 

- Ken är en god vän till mig och det var tråkigt för honom, men fantastiskt för mig, säger Palmer. 

Venturi: - Han (Palmer) var den förste någonsin att göra birdie på 18 för att vinna Masters. Men året efter var (Gary) Player inne i klubbhuset och då gick Palmer på 4, 6. Så jag tänkte: Varför just jag?! Varför skulle det hända mig, säger han och skrattar. 

Även Player (tre titlar) och sexfaldige titelvinnaren Nicklaus profileras flitigt i den 15 minuter långa dokumentären om "den gyllene eran". 

Fakta

Mastersvinnare under "The Golden Age" 1958-1979
1958 - Arnold Palmer
1959 -  Art Wall, Jr. 
1960 - Arnold Palmer
1961- Gary Player
1962 - Arnold Palmer
1963 - Jack Nicklaus
1964 - Arnold Palmer
1965 - Jack Nicklaus
1966 - Jack Nicklaus
1967 - Gay Brewer
1968 - Bob Goalby
1969 - George Archer
1970 - Billy Casper
1971 - Charles Coody
1972 - Jack Nicklaus
1973 - Tommy Aaron
1974 - Gary Player
1975 - Jack Nicklaus
1976 - Raymond Floyd 
1977 - Tom Watson
1978 - Gary Player
1979 - Fuzzy Zoeller

Lennart Sandahl 


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se