Skip navigation

Tisdagskrönikan: Du KAN köpa dig till bättre golf

Redaktionen Golfing.se - 11:44 29/03/2016 (uppdaterad 15:26 01/04/2016)

Veckans tisdagskrönikör är utrustningsexperten Johan Sjögren från Kittad.se. I sin text argumenterar han för att det faktiskt går att köpa sig framgång bara man lägger krut på att hitta rätt utrustning. 

I jobbet på Kittad för Golf översköljs jag av produktnyheter från alla möjliga (och ibland omöjliga) sorters tillverkare. Det verkar inte finnas någon ände på hur många prylar man ”måste ha” för att knuffa en liten boll ner i ett hål. Varje dag behöver jag stabilare skor, bättre peggar, ett träningshjälpmedel som mest liknar något man använder i en operationssal, en lättare bag eller en boll som aldrig missar en green. Jag ska erkänna att det ibland blir lite skrattretande. Men, och det här är ett viktigt men, det fungerar faktiskt! Jag har testat mer utrustning än de flesta ser under hela sin golfkarriär och jag kan med säkerhet säga att: "Ja, du KAN köpa dig till bättre golf".

En av mina golfvänner tränar mer än alla andra jag känner. Han letar efter högerarmens exakta vinkel, rätt tryck mot marken vid bollträffen och han backar av en putt och ändrar siktet till det fjärde grässtrået in från högerkanten istället för andra och så vidare. Tittar man ned i hans bag så sticker det bland annat upp en damklubba som ”dottern lämnade i garaget så jag tog med den”. Och skårorna på järnklubborna (som mer ser ut som stekpannor) från 2006 är så smutsiga att tittar man noga så upptäcker man ett helt eget ekosystem som snart kommer att uppfinna hjulet. En annan bekant satsar ambitiöst på att ta sig ner på singel, men när jag påpekade att han då kanske skulle fundera på att byta ut sina Ping Eye 2 med skaft styva som armeringsjärn svarade han: ”Om jag inte kan lära mig behärska de här klubborna så kan jag inte behärska några andra heller”.

För mig är ovanstående inställning helt obegriplig. Jag förstår så klart den ekonomiska aspekten av det. Jag förespråkar inte några excesser. Det går inte att, som proffsen, byta ut hela bagen så fort det kommer något nytt. Och fjolårets grejer funkar så klart även i år, framförallt om de är utprovade för just dig. Men att se över sin utrustning lite då och då är något du tjänar slag på. Vilket i sig gör det golfen mycket roligare.

Så nu när säsongen drar igång tycker jag att du faktiskt ska fundera på vad i ditt spel som skulle må bäst av en översyn. Se sedan till att träna extra mycket på det, givetvis under översyn av en pro som du litar på. Men se också till att du har rätt utrustning. Och även här tycker jag att du ska ta hjälp. Första steget är så klart att vara påläst (klicka här för tips), men det handlar inte bara om att välja ut två-tre modeller och slänga iväg en hink på rangen. Se till att verkligen göra en riktig utprovning. Din slice kan förvandlas till en fade med ett annat klubbhuvud, spridningen både i längd och sida kanske kan minskas med rätt skaft, en annan sula på din sandwedge kanske kan ge dig lite mer trygghet i bunkern och så vidare i all oändlighet. Det är inte heller särskilt krångligt. Stega bara in i shoppen och berätta att du vill ha hjälp så kan ni tillsammans boka in en utprovning.

Lycka till med spelet och utrustningen under säsongen 2016!

Johan Sjögren - Kittad.se


Bild: kittad.se

Relaterat