Skip navigation

"Mirakelmannen" tillbaka på banan igen

Bo Steffensen - 20:40 24/03/2016 (uppdaterad 10:17 24/03/2016)

38-årige Marc Cayeux var på väg mot golftoppen men fick sin dröm, och sin kropp, krossad i en bilolycka. Efter en lång resa fylld av smärta, humor och framåtanda spelar ”mirakelmannen” tävlingar igen.
”Jag har haft två inställningar att välja på – inse att jag aldrig skulle kunna komma tillbaka dit jag var eller fokusera på att göra det”, säger han.

För sex år sedan sa läkarna till Marc Cayeux att han kanske aldrig skulle kunna gå igen. 
Nu har han tagit sig tillbaka till golfbanan igen. Mycket tack vare sin humor, positiva inställning och kärlek till sporten.
– Det har varit en lång resa för att över huvud taget kunna spela på någon form av tävlingsnivå och det mest frustrerande är att jag minns hur jag brukade spela och hur jag kunde slå bollen, säger 38-åringen, som fått epitetet ”Mirakelmannen”, till europeantour.com

VI TAR det från början.
Det är 2010. Marc Cayeux, från Zimbabwe, lever sin dröm. Han har vunnit tre gånger på Challenge tour, spelat med Tiger Woods och Phil Mickelson och är på god väg mot golftoppen.
Då smäller det. Han frontalkrockar. Föraren i den andra bilen – en polis som kört på en ko och sedan studsat rätt in i Cayeux bil – dör.
Marc Cayeux ser sin vänstra fot hänga ”nästan helt fritt från benet”, höger knä har flyttat sig en och en halv decimeter upp i hans söndertrasade lårben, magmuskeln har slitits loss från ryggraden ... Bland annat.
Marc Cayeux ligger sju veckor på intensiven, tre månader på sjukhus och har de senaste sex åren opererats 27 gånger.
– Jag tror fortfarande att jag kan slå de där slagen, men min kropp och hjärna jobbar inte lika bra tillsammans som de brukade göra, säger han till europeantour.com.

DET HAR, självklart, varit tuffa år för Marc Cayuex. Han har haft sina svackor men valt att tackla sin situation med humor och positivt tänkande. Han har också blivit kortare.
– Efter olyckan var mitt högra ben kortare än det vänstra och under två månader gick jag omkring med en uppbyggd sko på högerfoten, men jag gillade inte det så jag började se mig omkring efter andra lösningar. Läkarna och jag skrattade rätt ofta åt det. Jag sa att jag vill inte gå omkring i cirklar på golfbanan. Det slutade med att de tog tre centimeter från mitt vänstra lårben och kortade mitt högerben ytterligare en liten bit.

EN AV Marc Cayeux förebilder inom golfen är Ben Hogan. Hogan som också råkade ut för en allvarlig trafikolycka för att sedan komma tillbaka och bli en av de största spelarna genom tiderna.
Cayuex har fortfarande en lång resa framför sig, men han har också fått en ny syn på livet.
– Ofta så frågar folk om jag verkligen kan komma tillbaka till den nivå jag var på och jag svarar alltid att jag önskar att jag hade haft samma inställning och attityd som jag har nu före olyckan, när jag var fit och frisk.
– Man säger att smärta går över, men min smärta går inte över. Och ändå, när jag går på en golfbana så tänker jag inte på det. Det är stor skillnad att spela 18 hål nu jämfört med tidigare. I dag är jag mycket tacksammare. Förut blev jag grymt påverkad om jag gjorde ett dåligt hål eller ett dåligt slag. 

MARC CAYEUX har nu spelat två mindre tävlingar. I den senaste gick han runt på 67 slag första dagen.
– Höjdpunkterna i min karriär var definitivt när jag spelade sida vid sida med Tiger, Adam Scott och Mickelson och jag måste fortsätta intala mig själv att jag kan komma dit igen, säger han.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat