Skip navigation

Kinhult: "Jag hämmas helt klart mest av mig själv"

Bo Steffensen - 17:29 23/03/2016 (uppdaterad 15:23 01/04/2016)

Den här säsongen har Skaftös Marcus Kinhult tagit steget in på Europatouren. En omställning som inte gått av sig själv. 
”Det är utmanande kan man säga. Krävande och påfrestande”, säger han.
Pingismatcherna mot Alexander Norén går däremot bra.

Marcus Kinhult är kanske det största framtidshoppet i svensk golf just nu. Som amatör var 19-åringen rankad trea i världen, förra säsongen gick han i ledarboll på Nordea Masters  – och tog sig sedan igenom kvalskolan för en plats på Europatouren.
Sedan januari har han golfen som yrke. Och det har börjat tufft. Han har missat kvalgränsen i samtliga de fyra tävlingar han spelat hittills på Europatouren. Då är det lätt att börja tvivla på sig själv.
– Hela upplevelsen styrs ju av prestation, det är ju så man fungerar. Det har inte gått så bra på golfbanan men det har samtidigt varit bra veckor med häftiga resor och tävlingar. Det kommer förhoppningsvis något bra ut av det, men spelmässigt har det varit ganska tungt hittills, säger Marcus Kinhult.
Vad är det som inte funkar?
– Framför allt har jag inte haft koll på mig själv och det egna spelet. Jag hämmas helt klart mest av mig själv. Orsaken kan man spekulera i men jag tror det är mycket mentalt. Jag har känt att det är mer på riktigt, jag är proffs nu så har jag försökt för mycket. Jag vill så mycket så det går över styr helt enkelt.
Du behöver spela enklare?
– Ja, det är något alla strävar efter. Det handlar väl om att känna sig trygg. Det får jag jobba med, att bli bättre på att köra mitt eget race och acceptera att jag inte är bra hela tiden.
Har du kommit över det där med att stå och titta på alla stjärnor, på rangen och så … ?

– Jadå. Men nu är det verkligen så att man spelar med och mot sina idoler, som man ser upp till och har respekt för. Det var påfrestande i början, framför allt i Abu Dhabi där det var riktigt stora namn med, som McIlroy och Spieth. Men jag blir bekvämare för varje gång, de är bara människor också.

Känner du att du måste börja tjäna pengar?
– Nej, egentligen inte. Det är  ingen större stress, jag ska ha en lång karriär förhoppningsvis. Den biten känns ganska lugn än så länge. Det är mer att ha bra spelrättigheter.

Du är egen företagare nu också och måste ha ordning på grejerna?
– Absolut. Men jag har bra hjälp av andra, mamma framför allt. Hon sköter ekonomin, hon jobbar ju med det. För bokningar och annat har jag ett managementbolag. Jag har det ganska bra egentligen, men det är stor skillnad från amatörtiden.

Kinhult%20Schweiz
I fjol blev Marcus Kinhult tia i ET-tävlingen Omega European Masters i Schweiz.
Bild: Getty Images

 

Vad prioriterar du när det gäller träningen?
– Just nu är det mycket material. Jag har ju bytt klubbor, från Ping till Nike, så jag har fokus på att hamna rätt där. Bytet känns bra, jag är nöjd med det. Ett bra beslut som jag ser det. Jag har haft problem med järnspelet, det som varit en styrka i mitt spel har nu blivit en svaghet. Det är stor skillnad. Jag jobbar med att spela golf, i stället för att gå omkring och tänka golf och positioner. Det är lite tekniska grejer. Det hänger på mig och inte på klubborna.


PAPPA MIKAEL, som är tränare på Skaftö GK, finns hela tiden med på sidan. Men Marcus Kinhult letar efter en caddie. 
– Jag hade med pappa en vecka i Sydafrika, så har jag haft Adam Eineving, en spelkompis från Mölnlycke, en vecka. Till Abu Dhabi åkte jag själv och testade Jesse Karlsson. Jag har inte hittat en fast caddie än, men det är ingen brådska. Jag får känna mig för, men det kommer närmare. Det är många som letar jobb där ute.
Vilka egenskaper söker du?

– Jag värdesätter personkemi framför kunskap och erfarenhet. Jag vill hellre ha en person som vet hur jag fungerar.

MARCUS KINHULT har ett fullt kort på touren men kan inte välja själv vilka tävlingar han ska spela. Hans spelkategori är för låg och därför hamnar han ofta på reservlistan. Som den gångna helgen när han tänkt att det skulle bli spel i Indien. Det blev det inte. I stället blev det en spontantripp till Spanien och en tävling på den danska Ecco-touren (där han missade kvalgränsen).
– Jag trodde Indien var ganska säkert. Det är svårt att komma från kvalskolan och spela det man vill. Jag har anmält mig till alla tävlingar hela säsongen och tar de jag får. Europatouren kommer tillbaka till Europa nu och det blir säkert bättre då. Jag har också anmält mig till tävlingar på Challengetouren så kommer jag inte med på Europatouren spelar jag på Challenge den veckan.

Kinhult%20Nordea%202015
Marcus Kinhult slår ut i ledarboll på Nordea Masters 2015.
BIld: Getty Images


I BÖRJAN AV JUNI kommer Europatouren till och med till Sverige. Nordea Masters är i år tillbaka på Bro Hof utanför Stockholm. Där är Marcus Kinhult klar för spel. Han har spelat tävlingen de två senaste åren, på PGA National i Skåne, och imponerat stort. 
En av årets höjdare?

– Oh ja, verkligen. Det ska bli riktigt ball att spela Bro Hof som jag faktiskt aldrig spelat förut. Vädermässigt kanske det är mer riskabelt i Stockholm men annars jag tycker Bro Hof känns som en bättre bana, med bättre inramning. Jag ser verkligen fram emot att spela där som svensk, säger han.

DEN GÅNGNA VINTER har familjen haft bas på golfklubben San Roque nere på den spanska sydkusten.
– Vi har utgått därifrån sedan juldagen och blivit medlemmar där nu. Vi får se var vi hamnar nästa vinter men vi har ju medlemskap så det är lättare att komma tillbaka dit.
San Roque är granne med Valderrama, en av Europas bästa banor. Där spelas Spanien Open om några veckor.
– Den står högt på önskelistan. Inte högre än Nordea Masters, men det skulle vara fantastiskt att få spela tävling där. Jag har spelat Valderrama tre gånger. Första gången var ganska många år sedan. Jag fick en greenfee i julklapp. Det är den bästa julkapp jag fått, säger Marcus Kinhult.
Hinner du med något vid sidan av golfen?
– Det har blivit lite för mycket golf så förrförra veckan låste jag in klubborna i garderoben i två dagar och tog gitarrlektioner för att tänka på andra saker. Det var bra, det kände jag efteråt direkt på träningen. Det måste jag bli bättre på, att hitta andra projekt. För att kunna prestera bra tror jag att man måste stänga av ibland.
Har svenskgänget tagit hand om dig hittills?
– Ja, det tycker jag. Framför allt i Abu Dhabi. Och det är de bästa svenskarna som är mest omhändertagande; Alex, Peter Hanson, Fasth, till och med Stenson. Det är schyssta gubbar allihop och även om de är ganska mycket äldre kan vi ha kul tillsammans. 
Du spelade ju pingis när du var yngre. De har du väl nytta av i prestigematcherna mot Norén?

– Jo, jag har ju tävlat en del. Norén tränade ihjäl sig under tiden han var skadad. Han körde med Spårvägen, med J-O Waldner och andra så han är riktigt biten. Men jag har en ju fördel av att jag har spelat när jag var ung. Slår man dem inte i golf får man slå dem i något annat. Jag lyfter inte lika tungt i gymmet heller, skrattar Marcus Kinhult.

BO STEFFENSEN
[email protected]


——————

FAKTA: Marcus Kinhult
Ålder:
19.
Klubb: Skaftö GK.
Meriter: Etta Junior Invitational och Lytham Trophy, 2015. Guld i ungdoms-OS (lag), silver i ungdoms-OS (individuellt), 2014, 21:a Nordea Masters, 2014, blev 33:a 2015 efter att ha gått i ledarboll, 10:a Omega Masters i Schweiz 2015.
Längd/vikt: 183/70.
Familj: Mamma, pappa (pro på Skaftö GK, Marcus tränare) och syster Frida (f 99, med i flicklandslaget).
Bor: Fiskebäckskil, 150 meter från greenen på hål 17.

 

 


Bild: Getty Images

Relaterat