Skip navigation

Nu kan Söderberg ta mer ledigt med gott samvete

Bo Steffensen - 23:40 23/03/2016 (uppdaterad 9:46 02/04/2016)

Sebastian Söderbergs kickstartade Challengetour-året med en vinst i Kenya. Och nu tänker han inte göra samma misstag som förra året.
”Nu har jag gett mig själv ett bra försprång. Jag behöver inte spela ihjäl mig i början nu när touren drar igång utan jag kan ta ledigt och träna och vila om det behövs”, säger han.

Göteborgaren Sebastian Söderberg är tillbaka i träning på Delsjö golfklubb. Hemma igen med en förstärkt känsla i ryggen efter segern i Challengetourens premiärtävling Kenya Open.
– Först och främst är det en riktigt skön start på året, en boost för resten av säsongen. Men det känns också som ett kvitto på att jag kan hantera pressen i den situationen, att gå ut med ett slags ledning och ändå spela bra sista varvet, säger han till golfing.se.
25-åringen vann med tre slag, spelade in 35 000 euro på kuppen och gav sig själv en bra ”kudde” inför resten av säsongen. De femton främsta på Road to Oman, som penninglistan heter på Challengetouren, får en plats på Europatouren nästa säsong. Förra året krävdes det 80 000 euro för att bli femtonde man. Söderberg är nästan halvvägs redan.
– Jo, men det krävs mycket bra golf för att man ska få in de där sista 45 000–50 000 också. Så jag känner att jag kan ta ut något, inte på något sätt. Däremot känns det fantastiskt att ha kommit igång så bra.
Säsongen får lite andra förutsättningar?

Segern ändrar inte planerna så mycket, jag kommer att fortsätta fokusera på CT. Men den gör att skulle jag känna under sommaren att det blir för mycket så kan jag ta en vecka extra ledigt med gott samvete. Jag behöver inte känna den där stressen efter resultat som jag kanske kände förra året, säger Sebastian Söderberg.
Hur är det att spela golf i Kenya?
– Jag var där förra året också, men missade kvalgränsen då. Det är lite allt möjligt som är annorlunda. Först och främst ligger banan rätt högt så man slår extremt långt. Man måste räkna ut vad det blir för skillnad, en vanlig stoppjärnsjua kunde man utan problem slå 30 meter längre än vanligt. Så det måste man vara noga med.
Är golfintresset stort där?

– Jag tror att det växer. Det är ett stort evenemang i Kenya. Presidenten var där, så det var honom jag fick trofén av. De gör det till en ganska stor sak där, så det är ju kul, säger Sebastian Söderberg.

FÖRRA SÄSONGENS höjdare var den delade tredjeplatsen, bredvid Henrik Stenson, i Nordea Masters på PGA National utanför Malmö. En ”genombrottsprestation”, säger han. Och han lärde sig saker på vägen.
– Jag spelade fem Europatourtävlingar samtidigt som jag försökte spela fullt Challengeschema. Det blev åtta veckor i rad och så. Det blev lite för mycket, ett misstag jag behövde göra första året på touren och det kommer jag att vara noga med att inte göra i år, säger han.
Challengetouren gör nu uppehåll till 20 april (Egypten) sedan är det tävlingar i stort sett varje vecka  fram till november.

I FEBRUARI var Sebastian Söderberg nere på Tshwane Open i Sydafrika, men framöver tänker han enbart spela en Europatourtävling under pågående CT-säsong – Nordea Masters på Bro Hof.
– Jag hoppas få spela Nordea och se vad jag kan göra där. Jag har inte spelat Bro Hof mycket så jag har dålig koll på banan men det blir kul där också. När Challenge drar igång om en månad så är det fullt upp hela året så jag tror att jag får svårt att spela mer Europatour faktiskt.  Huvudmålet är CT i år och så får vi se  vad som händer på vägen.

Sebastian%20S%F6derberg%20ET
Sebastian Söderberg blev 40:e man i Tshwane open
i Sydafrika.                                     Bild: Getty Images


ÅRETS FÖRSTA major, US Masters, närmar sig (7–10 april). Sebastian Söderberg lägger sin röst på Dustin Johnson. Båda har nämligen studerat på Coastal Carolina University i USA.
– Jag brukar väl hålla på Dustin och hoppas att han vinner så jag får väl säga samma sak i år igen. Vi har ju gått på samma skola så det har blivit att jag håller lite extra på honom.
Känner ni varandra väl?

– Väl är väl att ta i. Jag har spelat några gånger med honom och träffat honom ibland. Han har all potential att vinna en major och det tror jag han kommer att göra till slut.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

 

 

 

 

 


Bild: Getty Images

Relaterat