Skip navigation

MASTERS: Två vänner, Augusta och självmord

Bo Steffensen - 15:14 21/03/2016

Bobby Jones och Clifford Roberts var kompisarna som en gång bildade världens kändaste golfklubb och turnering.
När Jones dog fick inte Roberts komma. Själv tog Roberts sitt liv på Augustas par 3-hålsbana.

Klubben Augusta National Golf Club i Georgia i södra USA är ytterst privat och bildades 1931 av Bobby Jones och Clifford Roberts. 
Jones, den berömde spelaren som fram till 1930 vunnit 13 majormästerskap och umgicks med Hollywoodeliten och presidenter, var affischnamnet. 
Roberts var mannen som verkade utan att synas men som styrde desto mer. Han var under 45 år ordförande för både Augusta National och Mastersturneringen. 
Cliff Roberts var bland annat först med att använda röda siffror för resultat under par, att bygga åskådarläktare ute på banan och att placera ut ledartavlor.
100 000 dollar kostade det att förvandla en fruktplantage till en golfbana (mannen bakom bandesignen, Alister McKenzie, dog utfattig 1934).

 

NÄR CLIFFORD Roberts var 19 år sköt hans mor sig själv med ett gevär. Åtta år senare dog hans far efter att ha blivit påkörd av ett tåg. Många ansåg att också faderns död var ett självmord.
Sonen Clifford lyckades resa sig ur både fattigdom och familjär tragedi. Han var en bondpojke som blev rik på aktier, skapade världens mest kända golfbana, blev synonym med golfens största tävling och presidentrådgivare på vägen.
Så var skulle Clifford Roberts dö om inte på den golfmark han tillbringat så lång tid av sitt liv på.
1977, 83 år gammal med vacklande hälsa, gick han ut till Ike’s pond på Augusta Nationals par 3-håls-bana och sköt sig själv. 
Efter sig lämnade han ett brev med noggranna instruktioner om var han skulle begravas. Graven skulle inte märkas ut.

 

I MARS 1934 spelades den första upplagan av US Masters. Bobby Jones och Clifford Roberts bjöd helt enkelt in några kompisar för spel på banan. Horton Smith vann på fyra under par.
De första fem åren kallades tävlingen för Augusta National Invitation Tournament. Bobby Jones tyckte nämligen att Roberts namnförslag The Masters lät lite väl snobbigt, men han gav med sig så småningom.
Skälet till att de döpte sin klubb till Augusta National var att Jones tyckte att de skulle bjuda in medlemmar från hela landet. En av de mest berömda medlemmarna genom tiderna är Dwight Eisenhower som var amerikansk president 1953–61. Det var 1948 som Clifford Roberts bjöd in ”Ike” att besöka klubben.
Eisenhower gick med, blev nära vän med Roberts – och hade honom också som politisk och ekonomisk rådgivare.

DET GICK dock sämre med vänskapen mellan Bobby Jones och Clifford Roberts.
I slutet av sitt liv drabbades Jones, som dog 1971, av nervsjukdomen ALS. Cliff Roberts rådde då honom att inte besöka Masters, Roberts ansåg att Jones image skulle skadas och ville inte att allmänheten skulle se stjärnan i så dåligt skick.
Det höll inte Bobby Jones och hans familj med om. De blev förnärmade och trodde att Roberts ville sola sig i glansen på egen hand.
När Bobby Jones dog blev inte Clifford Roberts bjuden till begravningen.

Källor: golf.com, cnn.com, augusta.com

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

 

Läs också: Augusta – en bana för de utvalda


Bild: Getty Images

Relaterat