Skip navigation

Danskarna har höjt ribban

Bo Steffensen - 11:27 21/03/2016 (uppdaterad 11:30 21/03/2016)

Danmark har aldrig haft två spelare samtidigt i ett Ryder Cup-lag. Nu har tre spelare möjlighet att ta sig in. Dessutom: kvalificeringsperioden avslutas med Made in Denmark på Himmerland.

Ryder Cup ligger där i september och väntar, bortom alla majors och OS. 
Fyra gånger har Danmark haft spelare med i det europeiska Ryder Cup-laget – Thomas Björn 1997, 2002 och 2014, Sören Hansen 2008.
Just nu är en dansk, Thorbjörn Olesen (bilden ovan), inne i det europeiska laget – men Sören Kjeldsen och Lukas Bjerregaard är inte långt efter. Att alla tre skulle kvalificera sig är sannolikt en ”omöjlighet”, Olesen är dessutom den närmaste att slå ut och har britten Chris Wood närmast i hasorna.
Mycket måste stämma, men skulle saker och ting gå åt rätt håll under sommaren kan det bli två danskar som åker med till Hazeltine i september.

Hur viktigt är det för dansk golf att någon, eller några, av dem kommer med?
– Det är inte så viktigt vem av dem som blir uttagen till slut – men det skulle vara underbart om vi kunde få en ny dansk Ryder Cup-spelare. Om Lucas ska ta sig in så krävs det sannolikt en seger för honom. Fast i ett längre perspektiv, till Ryder Cup 2018 eller 2020, så tror jag mycket på Lucas, säger Clas Mölholm, sportchef och landslagsansvarig på det danska golfförbundet.

NIO MAN spelar sig in i laget – fyra via den europeiska poänglistan, fem via världslistan – och det är inspelade poäng från 3 september 2015 till 28 augusti i år som gäller. Kaptenen Darren Clarke får själv plocka ut de tre återstående spelarna.
Thorbjörn Olesen vann Dunhill Links i oktober och hade även ett par bra veckor i ökentävlingarna tidigare i år. Han blev tvåa i Qatar i och följde veckan efter upp med en åttondeplats  i Dubai. Sedan dess har det varit trögt. 

Kjeldsen
                                                        Getty Images

Sören Kjeldsen fick igång sin 40-åriga motor med segern i Irish open maj förra året, radade sedan upp fem topp 10-placeringar under hösten och var bland annat tvåa i British Masters. Hittills i år har det blivit en åttondeplats som bäst (Dubai). Kjeldsen har tagit sig in på topp 50 i världen och spelar både WGC Match play och US Masters de kommande veckorna.
 

Bjerregaard
                                                        Getty Images

Lucas Bjerregaard var ytterst nära att vinna sin första seger på Europatouren i höstas. 25-åringen blev tvåa i Hongkong, ett slag efter Justin Rose. Några veckor senare var han trea i slutspelstävlingen BMW Masters, ett slag efter svenske segraren Kristoffer Broberg. Har haft det trögt i år men tände ljuset något med en delad 14:e plats i Thailand.

Dansk golf har blivit bättre de senaste åren. Vad ligger bakom det lyftet?
– Under 2002 genomförde vi en större organisationsförändring och prioritering när det gäller satsningen på talanger, landslag och proffs. Den första kända spelaren som fick nyttja den hjälpen var Sören Hansen. På senare år har vi sett spelare som Lucas Bjerregaard, Morten Ørum Madsen och JB Hansen klara sig bra även om de är ganska unga fortfarande – men vi har också arbetat med dem och hjälp dem höja nivån på det tekniska, fysiska och mentala området under snart tio år nu. När de tog silver vid VM i Argentina 2010 visade de att de har stor potential i sig, säger Claus Mölholm.

Kvalificeringsperioden till Ryder Cup avslutas 28 augusti, i samband med Made in Denmark på Himmerland. Dansk hemmaplan alltså. Hur ser ni på det?
– Vi hoppas att det ska göra att det kommer några extra toppspelare till tävlingen, antingen en Ryder Cup-kandidat som ska bevaka sin plats eller någon som ligger precis utanför. Det är en fantastisk tävling med stor publik, men vi saknar en hel del av de europeiska toppspelarna i fältet.


SÅ HÄR SER toppen på Ryder Cup-listorna ut just nu (halvfetade spelare inne i laget):

EUROPEAN POINTS LIST
Rory McIlroy, Nordirland                 2 181 319,28
Danny Willett, England                    1 991 377,37
Andy Sullivan, England                    1 737 214,59
Matthew Fitzpatrick, England         1 574 039,70
———————————————————————
Victor Dubuisson, Frankrike               1 554 035,21
Chris Wood, England                         1 438 504,27
Kristoffer Boberg, Sverige                  1 404 569,76
Henrik Stenson, Sverige                     1 391 255,75
Thorbjörn Olesen, Danmark               1 215 547,93
Sören Kjeldsen, Danmark                  1 105 744,02
Thomas Pieters, Belgien                    1 049 641,28
Rafa Cabrera-Bello, Spanien                857 708,98
Lucas Bjerregaard, Danmark               857 518, 65

WORLD POINTS LIST 
Henrik Stenson, Sverige                 184,84
Rory McIlroy, Nordirland                   155,88
Danny Willett    , England                  133,90
Justin Rose, England                      118,78
Andy Sullivan, England                     101,90
Matthew Fitzpatrick, England             96,36

Sergio Garcia, Spanien                    88,29
Thomas Pieters, Belgien                 82,46
Thorbjörn Olesen, Danmark
           79,61
————————————————————
Chris Wood, England                         78,36
Rafa Cabrera-Bello, Spanien             70,44
Victor Dubuisson, Frankrike               67,39
Kristoffer Broberg, Sverige                 66,18
Graeme McDowell, Nordirland           64,09
Sören Kjeldsen, Danmark                  62,36
Lee Slattery, England                         60,24
Lucas Bjerregaard, Danmark             59,89

Fyra man får nog anses som klara; Rory McIlroy, Danny Willet, Henrik Stenson och Justin Rose.
Kristoffer Broberg lever högt på sin seger i BMW Masters förra året och har stora möjligheter att slå sig in i laget. Behöver ett stort eller några bra resultat.
De tre senaste hjältarna? Graeme McDowell (2010) har bara 15 poäng upp till Olesen på världslistan. Kan gå. Martin Kaymer (2012) är 20 och 25 på listorna och har haft det tungt. Inte mycket talar för tysken just nu. Jamie Donaldson (2014) har inte heller toppat under kvalificeringsperioden. Ligger precis bakom Bjerregaard på världslistan. Långskott.
Ryder Cup-rävarna? Ian Poulter är just nu nedanför plats 30 på båda listorna – men ständigt aktuell som ett kaptensval. Lee Westwood, med nio Ryder Cup under bältet, är långt efter rent spelmässigt. Kommer nog med till Hazeltine på ett eller annat vis – men kanske inte som spelare.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se