Skip navigation

Spieth tackar "ängeln Ellie" för framgången

Lennart Sandahl - 9:24 20/03/2016 (uppdaterad 21:16 20/03/2016)

Blott 22 år gammal har Jordan Spieth redan vunnit två majortävlingar och varit nära fler. Dallas-sonen är rättmätig världsetta och många i hans ålder hade säkerligen svävat iväg av alla framgång. Det gör inte Spieth. Till stor del tack vare hans autistiska syster Ellie. 

Jordan Spieth föddes i Dallas, Texas 1993 och växte upp i en familj med mor och far, sin bror Steven - basketspelare på Brown University - och sin sju år yngre syster Ellie. Hon föddes med autism och har i alla år varit den person som betytt mest för Jordan. Särskilt när det handlar om att hålla fötterna på jorden och inte sväva iväg av alla framång. 

- Hon är en ängel sänd från himlen till oss. Hon är vår inspiration i allt vi gör. Oavsett om det för mig är på eller utanför banan, säger Spieth i TV-showen Feherty. 

Spieth blev världsetta efter en fenomenal fjolårssäsong där han vann två majors (Masters och US Open) slutade tvåa i PGA Championship och delad fyra i The Open. Det har totalt blivit sju PGA-toursegrar fram till i dag - och i flera av dessa har systern Ellie varit på plats. 

Feherty: Hon måste vara ditt största fan? 

- Ja! Mina föräldrars enda bekymmer är att hon ska skrika på mig när jag är nära green så hon har sina hörlurar på sig och de brukar hålla sig ett halvt hål bakom. Inte för min del egentligen, men hon vill inte vara i Sergios baksving och ropa "Jordan!", så hon håller sig lite i bakgrunden. Men hon älskar att följa med på turneringar och jag tycker om att ha henne där, säger Spieth. 

Jordans pappa Shawn har tidigare berättat om syskonens speciella band. Ett band som slår allt annat. Det spelar t.ex. ingen roll hur många samtal Jordan får efter en vinst, det är samtalet med Ellie som sticker ut. 
- Hon kommer fråga om han vann, och han kommer kunna svara ja. Det händer inte så ofta i den här sporten. Hon var trött på andraplatserna. 

Tidigare brukade Jordan alltid ta med sig en nyckelring från alla platser han besökt. Men det har Ellie hunnit tröttna på och nu är det snarare en shoppingrunda med brosan som lockar mest när han kommer hem på besök. 

- Numera när jag kommer hem vill hon ta med mig och handla, säger han till ohio.com. 

En person som understryker att Ellies svårigheter gjort Jordan till en starkare och bättre människa, är University of Texas golftränare John Fields. Han känner familjen Spieth väldigt väl. 

- Jordan och hans bror, Steven, är båda underbara människor och jag tror att Ellie har stor del i det. Hon har sina utmaningar, men hon har en sprudlande personlighet och är helt och hållet familjens stora kärlek, en väslignelse faktiskt. Ellie är otrolig och Jordan är otrolig tack vare henne. 

Något som Spieth själv understryker. 

- Ellie är helt klart det bästa som hänt vår familj. Det hjälper en att sätta saker i perspektiv, att jag är lyckligt lottad som får spela på touren och slåss med de här grabbarna, det är en dröm som gått i uppfyllelse. Jag har helt klart mycket att tacka henne för, säger Spieth till Ohio.com. 

Spieth driver en egen välgörenhetsorganisation som försöker dra in pengar till forskningen för barn med särskilda behov. Intresserad av att veta mer? Surfa in här. 

Lennart Sandahl 
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat