Skip navigation

RALF EDSTRÖM: Jag gjorde en eagle, det lever jag på än

Bo Steffensen - 9:43 18/03/2016 (uppdaterad 9:52 02/04/2016)

Ralf Edström har haft golfklubbor i 40 år – och en ”nedslående” spelstil. Han lever fortfarande på den eagle han gjorde för några år sedan.
Proffstourerna följer han med stort intresse. Och han har sin skäl att hålla lite extra på Stenson, Karlberg och Blixt.

Ralf Edström – värmlänning, en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och till för något år sedan expertkommenatator på Radiosporten – har varit medlem i Båstad GK sedan 1976.
– Jag har haft sommarstuga där nere i drygt 40 år. Kör jag från huset när de ska pegga upp så hör jag när de skriker fore. Så det är väldigt nära banan, säger han till Golfing.se.

Du bor i Göteborg sedan många år. Hur ser ditt golfliv ut?
– Jag brukar spela mest i Båstad, sedan har jag varit med på lite inbjudningar, Drottning Silvias barnsjukhus som går på Hills och så. Det är trevligt när man kan hjälpa till och pengarna går till bra saker, så det är positiva grejer. Nu har jag 30 i handicap. Jag var nere på 21 men man får ju titta på hur man spelar. Jag spelade inte alls förra året för jag hade ont i ryggen. Är man inte nära så får man ju höja sig och då tyckte de att 30 var bra. Jag hoppas jag kan spela nio hål men ryggont och golf hör inte ihop.

Du känner ju var och varannan människa i Sportsverige. Spelar du mycket med andra idrottare?
–Jodå, men det har varit mer på sådana här kändisgrejer. Benno (Magnusson, fotbollspelare) har ju börjat spela jäkligt mycket. Han är pensionär, han är ju yngre än jag men gick tidigare, så han spelar väldigt mycket. Golf är ju en grej du kan hålla på med tills du segnar ner i en bunker. Då stänker de lite sand på dig …
Ralf Edström skrattar.
– Jag har gjort en eagle en gång och den lever jag på än. Det är fem år sedan ungefär. På Båstad Gamla, trean, ett par 4. Kan väl ha varit från 160 meter eller något sådant. Jag trodde inte mina ögon, de stod uppe på fyrans tee och sa till mig: Den är i. Nej, nej, svarade jag, men den låg i hålet. Så de som gjorde birdie kunde ju slänga sig i väggen.


Hur ska en runda vara? Ska du och Benno gå där och tjata, det är ni ju bra på?
– Ja, gärna det, det är ju det som är trevligt. Man spelar kanske om en kaffe och bulle. Benno är ju idealet, men han har lite svårt att hålla käften så han tjatar när man är mitt i backsvingen. 

Det ska helst vara fint väder?
– Ja, regn funkar inte. Jag kommer ihåg en gång när jag skulle spela med Pelle Kotschack (Svensk Spel) och Geert den Ouden, holländaren som spelade för Djurgården. Vi skulle gå ut på gamla banan och precis när jag peggade upp på ettan så började det regna. Jag slog ett hyfsat utslag, sedan skickade jag andraslaget över vägen. Då sa jag till Pelle: Nu skiter jag i det här. Du har bara slagit två slag, sa han. Ja, men jag går inte ut när det regnar, svarade jag och så gick jag och satte mig där och väntade på dem. De kom in efter nio hål, genomblöta. 
– Nej, men regn … Det är så jobbigt för jag använder inte handskar, det blir så halt och äckligt. Regn och golf är en mardröm, tycker jag.

Vilken typ av spelare är du?
– Nja, ingen alls. Nedslående kan vi väl säga. Man tycker att närspelet skulle finnas där om man har bollkänsla, men man måste ju nöta och nöta och nöta. Det finns ju de som inte kan trixa tre med ballong som har singelhandicap så man kan inte säga att det bara är bollkänsla. Man måste spela mycket. Skulle man spela mycket en sommar och gå runt 30 rundor då tror jag att det sitter i ryggmärgen, men går man sju, åtta rundor så blir det hackigt.

Blir det något spel i år då?
– Jag ska försöka, men då tar jag golfbil. Det är vänsterknät också. Det är skönt när man är medlem i en klubb, att man kan gå ut en kväll när det är gott väder och spela fem, sex hål. Det tycker jag är mysigt.

Följer du proffsen på tv?
– Jadå, golf är en jäkla bra tv-sport. Det var suveränt för några år sedan när Stenson dominerade fullkomligt. Jag gillar Stenson, tycker han är suverän. Han är ju kompis med min äldsta dotters man, de känner varandra. Då håller man lite extra på honom. Rikard Karlberg håller jag på i och med att det är Stig Fredriksons svärson. Och Blixt är ju från Värmland. Från Hammarö, vet du, så honom håller man ju på.

Snart är det majordags både på dam- och herrsidan, ANA Inspiration och US Masters. Du är ju expert, något tips?

– Anna Nordqvist är duktig. Hon är riktigt skarp, tycker jag. Jag är imponerad av henne. Vi får hoppas att hon får till det. 
– Jag hoppas ju också att Stenson kliver fram. Spieth tror jag på, Snedeker är lurig. Det finns många som är luriga. Phil Mickelson har vaknat till. Skulle jag tippa så tror jag att Spieth tar det, men jag hoppas på Stenson och sätter Snedeker som outsider. Han har puttat så där nu, men han brukar ju putta så jäkla bra.

En annan höjdare i sommar är fotbolls–EM. Sverige har Irland, Italien och Belgien i gruppen?
– Irland är ju nyckelmatchen. Tar de den så är de vidare. Belgien är okej. Jag tycker att de belgiska lirare som stack ut tidigare inte gjorde så bra ifrån sig i VM senast. Titta på Hazard exempelvis, han är en skugga av vad han varit.
– Vid lottningen ville jag inte ha Spanien eller Tyskland från första grupp. Det blev bra, det blev Belgien. Sedan ville jag inte ha Italien eller Irland. Jaha, då fick vi båda. Många säger att Irland inte är så farliga men brittiska lag är för jäkla svåra för de är ofta duktiga på det som vi är duktiga på; jobba stenhårt för varandra, göra det svårt för motståndaren och ha någon som sticker ut lite grann. Nyckelmatchen blir den första. Det är det det handlar om.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Bildbyrån

Relaterat

Senaste: Golfing.se