Skip navigation

Sabels råd till Holmqvist: Visa ingen respekt!

Lennart Sandahl - 11:07 17/03/2016 (uppdaterad 15:31 01/04/2016)

Daniela Holmqvist har fått en tuff start på LPGA-touren. Men caddien Joakim Sabel är övertygad att resultaten snart kommer komma. "Klart det är svårt som ny på touren när du måste spela in alla banor flera dagar i förväg", säger han till Golfing.se. 

2016 är Daniela Holmqvists, 27, debutår som proffs på LPGA-touren. Vid sin sida fortsätter hon ta hjälp av golfentreprenören Joakim Sabel. 

Sabel, som är delägare i svenska Top Tee (ett företag som driver fyra olika banor) och har en lång bakgrund som både som Golf Pro och spelare, ger oss en lägesrapport från Phoneix där Holmqvist ska spela sin fjärde tävling för året. 

Du har tidigare gått caddie åt bland andra Jarmo Sandelin och Max Anglert på Europatouren. Nu är du på LPGA med Daniela. Hur trivs du på jobbet?

- Det här känns jättespännande. Jag började ju som caddie inom golfen så det är inget konstigt för mig att gå caddie här. Tycker faktiskt att tjejerna är mer tävlingsfokuserade än killarna på touren. De tränar hårdare och är i mina ögon mer dedikerade. Det är väldigt hård konkurrens och det gäller att komma förberedd.  

- Jag har ju varit med Daniela på alla stegen hit. Från undertouren till Europatouren fram till kvalet i höstas. Det går ju inte att sluta nu. 

Vad tycker du att du främst bidrar med i Danielas spel?

- Alltså, jag är ju ganska gammal och trött. Om Greg Norman kommer in i klubbhuset så är det ingen större grej. Jag har träffat honom, Arnold Palmer, för mig är det naturligt att umgås med proffsen. Jag försöker få Daniela att inte komma hit och visa för mycket respekt. Den kan vara undermedveten när man är ny. Jag inbillar mig det i alla fall, men så behöver det inte vara. 

Vad är den största omställningen i att kliva in på LPGA-touren?

- Först och främst är det väldigt svårt. Det är faktiskt en jävla skillnad. Har du lirat på touren i 5-10 år så behöver du knappt spela in banorna. Är det bra väder så behöver du inte vara på plats mer än en dag innan tävlingen. 

- Som ny måste du spela in flera dagar i förväg. Det har varit svårt för henne (Holmqvist) i början. Sen har vi haft grym otur. Hon har spelat tre tävlingar. I Bahamas var det storm, i Florida var det minusgrader och i Australien var det typ 40 grader varmt. Nu väntar äntligen den första vettiga tävingen (JTBC Founders Cup i Phoenix, Arizona). 

Två missade cutter och en 57:e plats i Australien. Sabel tror att Holmqvist kommer lyfta sitt spel nu när hon börjat bli varm i kläderna - och väder och vind är på en mer hanterbar nivå.  

- Jag tycker det ser bra ut. Hon kommer spela upp sig. Det är inte lätt att vara ny i gänget. Just nu tycker jag att hon spelar gediget och bra rakt igenom, säger han. 

Läs en längre intervju med Joakim Sabel från januari 2015.

Lennart Sandahl - Golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se