Skip navigation

Dokumentärtips: "You've been Trumped" - striden om Aberdeen

Lennart Sandahl - 16:39 16/03/2016 (uppdaterad 17:29 16/03/2016)

Den kontroversielle miljardären Donald Trump är högaktuell att bli Republikarnernas förstaval till höstens amerikanska presidentval. Hans lyxbana i skotska Aberdeen har kantats av hård kritik och lett till en årslång fejd mellan Trump, politiker och lokalbefolkningen.

"Jag tycker att den här platsen är speciell, jag tycker att Skottland är speciellt och jag ville göra något speciellt för min mamma."

Citatet är halvskotten Donald Trumps efter att han 2008, enligt the Guardians räkning, besökt sin mamma Mary Anne MacLeods barndomshem, i Stornaway (5740 invånare 2016) på ön Lewis på Skottlands västkust, i exakt 97 sekunder - för första gången på flera decennier.

Men Trump, 69, hade inte bara ett besök i Stornaway på sin agenda. Mångmiljardären var på väg till östkusten och sanddynorna utanför Aberdeen, där han sökte tillstånd för att få bygga lyxbanan och resorten Trump International Golf Links. 100 miljoner pund senare stod den 2012 färdigställd och Trump basunerade ut den som "världens bästa golfbana". Av många fina priser har utsågs den till Skottlands fjärde bästa bana av Golf World 2015.

Men vägen dit har inte direkt varit problemfri. Snarare ett enda långt krig. Trumps byggnation har tvingat bort lokalbefolkning från sina hem och han har även retat gallfeber på politiker genom att föra en process mot ett planerat vindkraftverk.

Aberdeen%20Golf%20Links
Getty Images

Bonden Michael Forbes har varit lokalbefolkningens ansikte utåt i striden mot Trumps bygge. Som en av flera vägrade han att skriva under en försäljning av sin mark till golfbaneägaren. Enligt uppgift nobbade han 450 000 dollar för marken samt 50 000 dollar per år för ett arbete med "ospecifierade arbetsuppgifter". Allt för att behålla sitt hem.

Relationen med Donald Trump blev och är fortfarande ansträngd. Personangreppen har haglat mellan parterna och Forbes vägrar fortfarande upplåta sin mark till Trump, som kallat den för "en svinstia". 

- Jag har flera hektar av land som han (Trump) behöver för att bygga sin andra bana, och det är 15 hushåll som har hot om tvångsförsäljning över sig, sa Forbes i samband med att han prisades som "Scotsman of the year" för sin envisa kamp mot exploateringen av det idylliska landskapet. 

Trump har dessutom slagits emot byggandet av vindkrafverk längs Aberdeenkusten. Ett projekt som kommer försörja nära 70 000 hushåll med energi. Anledningen var att bygget skulle förstöra golfbanans landskap. 2012 skrev Trump ett uppseendeväckande brev till Skottlands dåvarande regeringschef Alexander Salmond. 

"Med den hänsynslösa installationen av dessa monster, kommer du på egen hand ha gjort större skada för Skottland än något annat i landets historia", skrev han och lade till ett "ödmjukt" avslut: 

"Jag hoppas du förstår att jag gör detta för att rädda Skottland". 

Men efter många års kamp förlorade Trump 2015 stiden om vindkraftverken i Skottlands Högsta Domstol. 

Golfing.se tipsar om dokmentärfilmen "You've been Trumped" där striden om Aberdeens kust skildras.  

Lennart Sandahl - Golfing.se


Bild: Youtube

Relaterat

Senaste: Golfing.se