Skip navigation

Förbundskaptenen: "OS sätter ljus på svensk golf"

Bo Steffensen - 10:56 16/03/2016 (uppdaterad 15:17 16/03/2016)

Sverige får skicka två herrar och två damer till OS i Rio. 
"Plats två är väldigt öppen både på dam- och herrsidan", säger förbundskaptenen Katarina Vangdal som tror att de nordiska spelarna har stora medaljchanser.

Olympiska spel i augusti. I Rio. Ett evenemang som kommer att följas av ”alla” och nu är golfen med för första gången på 112 år. 
För svensk golf kan det vara årets viktigaste tävling. 
– Det sätter ljus på svensk golf. Det blir kraftig exponering under två veckor, exponering som vi inte har annars. Så sett är det viktigt. Och frågar du spelarna är det ett stort mål för dem. I och med att vi är nya i det här är det viktigt för oss alla att vi förstår värdet av OS, säger Katarina Vangdal till golfing.se

Hur betydelsfull är en svensk medalj?
– För en atlets karriär och cv, du blir ju ihågkommen resten av ditt liv. Ta Pia Hansen i lerduveskytte, jag minns ju det där fortfarande. Det blir stort. En medalj gör att det går hem i stugorna mer och jag hoppas att ung som gammal kommer att sitta framför tv:n och tycka att det där ser kul ut. Sedan hoppas jag ju att golfen på hemmaplan, ute i klubbarna, tar chansen att promota det här.
För den som ändå inte kommer ihåg; sportskytten Pia Hansen tog OS-guld i dubbeltrap i Sydney 2000.

TÄVLINGEN I RIO spelas på en nybyggd bana nio kilometer från OS-byn där golfarna kommer att bo tillsammans med de andra i den svenska truppen.
– Ja, redan när det här blev klart 2011 och vår OS-satsning satte igång så har vi ju haft en strategi för att förbereda både ledare och spelare och i mitt fall så var jag i London 2012 för studiebesök. Då bodde jag faktiskt i OS-byn, säger Katarina Vangdal som också var på rekresa till Rio nu i januari.
– Jag kollade banan och OS-byn, det som var klart. Vi har ju inställningen att åka dit och prestera men sedan kommer allt att vara annorlunda runt omkring mot vad vi är vana vid. Jag vet ju att spelarna ser fram emot att gå in i OS-byn och vara en del av ett sammanhang, känna att de är en del av ett lag. Den känslan tyckte jag var stark i London.

SVERIGE SER UT att få två spelare med både i herr- och damklassen. I dagsläget är det Henrik Stenson (världssjua), David Lingmerth (37), Anna Nordqvist (15) och Pernilla Lindberg (84) som har varsin biljett till Rio.
Men det är läget på världsrankingen måndagen den 11 juli som styr vilka som kommer att få åka. 
På herrsidan är det främst Kristoffer Broberg (72), Fredrik Jacobson (100), Alexander Norén (107) och Jonas Blixt (131) som jagar. Bakom Lindberg lurar Maria McBride (123), Caroline Hedwall (151) och Kristoffer Brobergs sambo Camilla Lennarth (183).
Och mycket kan hända på fyra månader. En bra tävling kan räcka för att ta sig in i laget.
–  Anna och Henrik är ju i princip klara. Det ska väldigt mycket till annars. Plats två däremot är öppen både på dam- och herrsidan. I och med att Norén har varit borta en hel del tidigare blir det stor effekt på världsrankingen om han gör bra tävlingar framöver. En stor fördel för Lingmerth och Blixt är att de spelar i USA. Framför allt för David i och med att han är topp 50 och kommer in i både majors och WGC-tävlingar. Fortsätter han i den stil han har haft så får de andra lägga i en högre växel. På damsidan är ju Pernilla ohotad just nu, men det svänger fort. Så de kommande veckorna blir spännande. Ju tidigare vi kan sätta laget på plats, desto bättre, säger Katarina Vangdal.

NORDEN HAR i nuläget 14 spelare inne på OS-listan. Så här ser det för grannländerna:
Danmark: Sören Kjeldsen, Torbjörn Olesen –  Nicole Larsen, Emily Kristine Pedersen.
Norge: Suzanne Pettersen, Marianne Skarpnord. Ingen herrspelare på listan.
Finland: Mikko Ilonen, Rope Kakko – Ursula Wikström, Noora Tamminen.

Hur ser du på de nordiska lagens medaljchanser?
– Danmark är väldigt bra i dag både på herr- och damsidan. Norge har Suzanne Pettersen, det är en världsspelare och en guldkandidat. Finland är väl lite svagare på damsidan och Mikko Ilonen har väl inte haft ett jättebra år, men man vet ju hur golf är. Plötsligt händer det. Så det är en öppen affär. Vi i Sverige anses ju vara medaljkandidater. Det är väldigt kul att Norden är så starkt.

60 SPELARE, ja. Alla de fem olympiska världsdelarna ska vara representerade i fältet och värdlandet Brasilien har en garanterad plats. Konkurrensen är hård men jämfört med en major finns det ett gäng lägre rankade spelare som är med.
Det betyder samtidigt att många av världens toppspelare inte får chansen att spela OS. Patrick Reed till exempel, han är rankad tia i världen, men står som förste reserv – trots att USA är enda herrlag som får åka med fyra spelare. Ännu snöpligare är det för In Gee Chun. Sydkorea har fyra damer med, Chun är åtta i världen
och utanför laget.

DET HAR KNORRATS lite om fantasilöshet när det gäller spelformatet i OS –  fyra dagars slagtävling, precis som på tourerna. 
Bra eller dåligt?
– Bra, tycker jag. Det har varit lite diskussion kring det där att match är lite mer spännande och häftigt. Men jag tror att just i det här formatet, startfältet är ju 60 spelare och det blir ganska stor spridning i fältet, vi är nere någonstans på 400 på herrankingen för att fylla 60 platser. Samtidigt är det är ingen som drunknar i poolen. Skulle det däremot vara matcher så kan det bli lite så ... Jag tycker att formatet är bra. Då må bäste man eller kvinna vinna, säger Katarina Vangdal.

BO STEFFENSEN – Golfing
 

———

FAKTA, OS-golfen:

Herrarna spelar 11–14 augusti, damerna 17–20 augusti.

Spelform: 72 håls slagspel, utan kvalgräns.

Startfält: 60 spelare som tas ut efter världsrankingen den 11 juli.  
Ett land får max ha fyra deltagare. De måste då vara topp-15 på världsrankingen. De som är utanför topp-15 måste vara bland de två högst rankade från sitt land. Alla fem olympiska kontinenter ska vara representerade.
Brasilien som värdland är  garanterat en plats i båda tävlingarna.

 

OS-ranking, herrar

OS-ranking, damer

 


os

Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se