Skip navigation

DOKUMENT: "Kung Palmer" förändrade golfsporten

Lennart Sandahl - 15:05 15/03/2016 (uppdaterad 15:21 15/03/2016)

86-årige Arnold Palmer var en spektakulär golfspelare på sin tid. Han var dessutom en snygg, folklig och underhållande man som kom att skjuta golfintresset i höjden. Karismatiske "Arnie" blev sportens första superstjärna. 

Har man fått smeknamnet "The King" så har man förmodligen gjort något rätt. 

Det Arnold Palmer gjorde under sina unga år var att ändra hela synen på golfsporten. Från en stel överklassport till att bli underhållande och folklig. Han drog sig inte för att spela till synes omöjliga slag. Han klädde sig utanför ramarna. Han rökte, och han älskade uppmärksamheten.

Palmer blev den förste spelaren med egen agent, den förste som vann 100 000 dollar på en säsong och han fick dessutom sin egen fanclub: "Arnies army".

Arnold%20Palmer%20Ben%20Hogan
Getty Images

 

Inte heller USA:s förre president Eisenhower - som var en golftokig man - kunde stå emot Palmers charm. De blev som far och son. 

- Vi blev väldigt nära vänner och tillbringade mycket tid tillsammans, ibland spelade vi golf och ibland satt vi bara och pratade. I takt med att åren gick gjorde vi allt möjligt, från underhållning till välgörenhet, tillsammans, skrev han i A Golfers Life. 

- President Eisenhower trodde verkligen på att hjältar kunde förändra människors liv, och det gick inte långt mellan gångerna han påminde mig om vilken unik möjlighet jag hade att bli en sådan hjälte. 

Arnold%20Palmer
Getty Images

 

Och en hjälte blev han. Golf började sändas på TV under 50-talet och de första svartvita TV-sändningarna var kanske ingen höjdare. Få spelare gick utanför ramarna och upplaget var oerhört konservativt. Det var innan förortsgrabben (från Latrobe, utanför Pittsburgh) Palmer dök upp. 

- Arnolds plats i historien är mannen som tog golfen från en sport för några till en sport för massorna. Han var katalysatorn som fick det att hända, har Jack Nicklaus, som tillsammans med Palmer och Ben Hogan var de största stjärnorna på den tiden, sagt. 

Palmers aggressiva spelstil, varma hjärta och avslappande livsstil tog publiken med storm. Mellan 1960-1970 ökade antalet spelare i USA från 5 till 10 miljoner och antalet golfbanor gick från 6300 till 10000. Under en lång period öppnades i snitt en bana per dag. TV-siffrorna sköt i höjden och plötsligt stod sponsorerna på kö. TV-pengarna ökade rejält och därmed kunde tourspelet växa under Palmers tid. Proffsgolf blev stora affärer. 

När han lade sin proffskarriär på hyllan var facit mäkta imponerande. 95 professionella segrar blev det varav 62 på PGA-touren. Med det är han fortfarande femte bäst all time. Sju majorsegrar (Fyra Masters, två The Opens och en US Open) där segrarna i The Open (1961, 1962) av många ses som avgörande för British Opens popularitet i dag. Innan dess var intresset lågt i staterna och få spelare valde att ta den långa resan. 

 

Trots att han fyller 87 under året har Golf Hall of Fame-spelaren fortfarande många järn i elden som tävlingsvärd (Arnold Palmer Invitational), banarkitekt och ägare av barnsjukhuset Arnold Palmer Hospital for Children. Ett privatsjukhus i Orlando, Florida, helt utan vinstintresse.

Arnold%20Palmer
Getty Images

 

Källor: BBC, the Guardian, arnoldpalmer.com, Wikipedia. 

 Lennart Sandahl - Golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat