Skip navigation

TISDAGSKRÖNIKAN: Sex förändringar som ger snabbare spel

Bo Steffensen - 23:23 14/03/2016 (uppdaterad 9:51 02/04/2016)

Långsamt spel? Sätt röda pinnar ”överallt”, korta ner par 3-hålen och lägg ner kaffepausen.

Hur lång tid tar det att spela en golfrunda? Säg det. Min snabbaste förra säsongen gick på drygt tre timmar (tvåboll), den långsammaste tog fem och en halv (fyrboll). Den sistnämnda; räknar vi in resan till och från banan, uppvärmningen, lite snack och kanske en matbit efteråt är vi nästan uppe i en full arbetsdag.
Inte konstigt då om folk tappar lusten
och väljer bort golfen.

DEN HÄR säsongen har Europatouren – där spelarna har 40 sekunder på sig inför varje slag (50 om man slår först) – infört tuffare regler mot långsamt spel. Målet är att korta rundorna med en kvart.
Det är bra att det görs något på proffsnivån, även om det faktiskt handlar om en arbetsdag för just de spelarna, men för sportens skull är det än viktigare att det händer något på banorna där vi ”vanliga”  golfare tar oss fram.

JU FLER bilar, desto längre kö. Det är ganska självklart. Många spelare på banan är den enskilt största anledningen till att en runda tar lång tid.
Om alla i en treboll dessutom leker Kevin Na och ”tappar” en minut var per hål så blir rundan 54 minuter längre, plus en kvarts kaffepaus efter första nio = 69 minuter. 
Jag tror inte tjatet om att vara beredd, snabba upp rutinen, att alltid slå en provis, ställa vagnen rätt och så vidare hjälper så mycket. För en del är det självklart, för andra är det lika självklart att dra en historia på tee trots att bollen bakom redan har puttat ut.
Nej, jag tror att man ska ändra på reglerna – och förutsättningarna.
Här är sex förändringar som skulle medföra snabbare spel:

Ta med distansen även vid out of bounds. Droppa där bollen skar.

Ett slag sedan går man. Jag har aldrig fattat varför den som slår 150 meter och hamnar i vattnet får gå fram och droppa medan den som slår 150 meter och hamnar out of bounds måste slå om från samma plats. Bollen är ju "borta" för båda. 

–  Kör röda pinnar även där det är snåriga buskage eller skog.
Ett slag sedan går man. När utslaget hookat ut i ”skiten” behövs ingen provisorisk
i stället får man droppa där bollen gick in. Hittar man bollen, spela på den. Men leta inte längre än två minuter.

– Låt flaggan få sitta i på puttar över fem meter.
Träffar man flaggan från långt avstånd är det faktiskt rätt bra gjort, men det är ingen garanti för att bollen går i. Dessutom: bort med när en putt träffar en medspelares boll på green. Då behöver inte alla springa omkring och markera i tid och otid. Lyckas någon med en ”biljardstöt” från långt håll; fine, bra gjort.

– Korta ner alla par 3-hål till max 130 meter.
Det är rätt många gånger på en säsong som man tittar ut över ett korthål med en spoon i handen. Alla vet vad som kan hända då. Kortare korthål ger större precision –
och är dessutom roligare att spela.

– Sätt en maxtid på fyra timmar.
Svårhanterligt, men det finns klubbar som har testat detta. Inte en enda boll tycks ha överskridit tiden. 

– Bort med kaffepausen efter nio hål.
Visst, alla behöver fylla på energi och golf är ett sällskapsspel – men nog räcker det med en gåkopp att ta med till tian. Mackor och bananer finns ju redan i bagen.


FÖR DEN SOM inte spelar på någon tour ute i världen är golf ett sätt att koppla av och ha kul. Det håller nog alla med om. Så är det verkligen så viktigt att det går snabbare, vi är ju ändå där för att njuta av spelet och naturen? 
Egentligen inte – men det är viktigt att slippa stå och vänta.

BO STEFFENSEN
Golfing

 


Bild: Getty IMages

Senaste: Golfing.se