Skip navigation

ALLBÄCK: "Han har en katastrofal sving"

Lennart Sandahl - 12:12 13/03/2016 (uppdaterad 9:52 02/04/2016)

Marcus Allbäck är landslagstränare i fotboll och golfspelare sen unga år. I en intervju med Golfing.se berättar han golfintresset, sitt bästa minne och vilka som är bäst respektive sämst i fotbollslandslaget. "Hans sving är katastrofal..."

Som aktiv spelare var Marcus Allbäck en fruktad anfallare. I allsvenskan för Örgryte IS och som utlandsproffs färgade han bland annat i den holländska ligan för Heerenveen, i Premier League för Aston Villa och i Danmark för FC Köpenhamn. 

I sommar spelas EM i Frankrike och vid förbundskapten Erik Hamréns sida finns 42-årige Allbäck (30 mål på 74 landskamper) i rollen som spelaransvarig. Inför vårens träningsmatcher är Allbäck i princip på resande fot varje helg för att scouta spelare inför den kommande EM-truppen. Dagarna går fort, men när Golfing.se når honom i bilen tar han sig gärna tid att snacka lite golf i stället för det mer naturliga samtalsämnet. 

Berätta gärna om ditt golfintresse?

- Det började i Göteborg ("Mackans" hemstad) med en klasskompis som spelade mycket golf. Det var nog i 15 års åldern. Jag lirade fotboll, hockey och testade även andra sporter. Men golfen var något helt annat. Ett tag, när jag var runt 20 år och spelade i Örgryte, spelade jag väldigt mycket och var nere på sex i handicap. Jag var helt tokig i golf, säger han och inser att den tiden han hade för sporten som ungkarl är förbi. 

-  Vi var ett gäng i ÖIS som spelade sjukt mycket. Som fotbollsspelare i allsvenskan var man ju ofta helt ledig efter lunch och då var golfen en perfekt syssla. Men numera har jag ju familj och landslagsjobbet som tar mycket tid, så det blir nog inte mer än ett tiotal rundor per år. 

I rollen som spelaransvarig ligger Allbäck på 100-150 resdagar per år. Ofta är han borta över helgerna för att se och träffa de svenska landslagsspelarna i sin hemmiljö. När han väl är hemma med familjen är det "lite svårt" att motivera golfspelande.

- Det blir ju lätt en heldag på golfbanan. Man brukar säga att det tar fura timmar att spela en runda. Men det stämmer sällan. Det är ju transport fram och tillbaka till banana, man kanske käkar någonting i restaurangen. En fyrboll tar snarare 7-8 timmar och det är sällan jag hinner med det. 

- Samtidigt njuter jag av dom stunderna som blir utan att jag grämer mig, säger Allbäck vars handicap ligger runt nio men han spelar på 14. En fantastisk dag så ligger jag mellan 10-12 men de dagarna blir allt mer sällsynta. 

Marcus%20Allb%E4ck
Getty Images

Har du något favoritminne? 

- Jag har ju ett väldigt bra golfminne från när jag flyttade Birmingham och Aston Villa. Den första tiden bodde jag med frugan och nyfödda dottern på klassisk mark: The Belfry med utsikt över 18 green. Ryder Cup spelades där 2002 och i laget spelade jag med Olof Mellberg. Olof hade under tiden i Racing Santander lärt känna Seve Ballestoros så det gjorde att vi kunde följa Seve på nära håll under hela Ryder Cup. Riktigt häftigt var det. 

Något dåligt minne då. Kanske en värtingrunda du vill dela med dig av?

- Haha, där kan jag rabbla upp hur många som helst. Mina polare brukar säga till mig att: "Du slår långt, men fan vad snett". Det handlar om att jag aldrig spelar safe för att nå mina 80 slag utan jag försöker alltid. Finns det en liten chans att nå över vattnet för att träffa green, då måste jag försöka. Det är därför jag behöver få massa provbollar från er, säger han och skrattar. 

- Jag brukar skoja och säga att det är tur att man inte har det här som yrke. Det är klart att om man slår ett par slag utan att hitta bollträffen så blir man knäckt. Men nu för tiden är jag ganska lugn på banan, det är inte så att jag kastar klubbor och grejer. Så vet jag inte om det alltid har varit...

Marcus%20Allb%E4ck
Getty Images

Hur är golfkulturen i fotbollslandslaget då?

- Jodå, vi är och har länge varit ett gäng som spelat. Framförallt på mästerskap. Jag, Mellberg och Henke (Larsson) var väl de som var mest inbitna. När jag själv spelade i landslaget tyckte jag det var väldigt skönt att bryta av med en golfrunda mellan mästerskapsmatcherna. Det är ju mycket press och man är tillsammans med laget i flera veckor, både före och under mästerskapet. Golfen blir ju en biljett bort från hotellet där man kan tänka på något helt annat än fotbollen. Ibland när vi är på samling i Stockholm är det ett gäng som brukar fråga om jag kan fixa spel någonstans, så då brukar vi försöka dra iväg. 

- Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Kim Källström är väl de som är mest golfintresserade. Av 20 man så är det kanske fem som kan tänka sig spela. 

Vem är bäst?

- Vem som är bäst? Det är väldigt jämnt. De bästa ligger någonstans mellan 10-14 i handicap så det är svårt att säga vem som är bäst. Lasse Richt (landslagschefen) skulle nog hävda han är bäst. Han spelar absolut mest av alla, men är absolut sämst av alla. Han har en katastrofal sving och är bara riktigt, riktigt dålig.

- Det får du gärna skriva... 

Hur mycket följer du touren?  

- Jo, men jag följer med en del. Man ser ju mycket sport och i golfen följer jag mest med i de större turneringarna. Det är lite roligare. Jag älskar ju till exempel Ryder Cup. Sedan känner jag ju Henrik Stenson och även Freddie (Jacobson) som kommer från Kungsbacka, min gamla bana. Känner man nån så följer man ju den lite närmare. 

Vem vinner US Masters? 

- Då tror jag på svenskar såklart! Det var inte i går vi vann en en major så det hade varit fantastiskt. Det blir sådan himla stor hajp, som när Henrik vann Race to Dubai och så sjukt mycket pengar. Det var verkligen "wow" och det hade varit kul om golfen började prata ännu mer om svenskarna. 

Lennart Sandahl - Golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat