Skip navigation

TV: Ögonblick vi minns: Normans Masterskollaps

Lennart Sandahl - 10:00 12/03/2016 (uppdaterad 11:06 11/03/2016)

Det har kallats för den stora kollapsen. Greg Norman hade spelat superstabilt under tre dagar - och ledde med sex slag förre Nick Faldo. Sista dagen blev enormt ångestfylld där allt som kunde gå snett gjorde det. Titeln gick till Faldo. "Jag försvann ned till stranden efter Masters och lade mig där och grät", säger "The Great White Shark"

63, 69, 71.

Allt var egentligen upplagt för seger. Men Australiens stora hopp visade sig ha nerverna utanpå västen under finaldagen av Masters på Augusta National 1996. Nick Faldo kunde vända och vinna sin tredje titel. 

- Jag hoppas att jag kommer bli ihågkommen för mina 67 slag och inte för det som hände Greg. Men självklart kommer detta (Masters 1996) bli ihågkommet för det som hände Greg, sa Faldo som gick elva slag bättre än ledaren inför slutronden. 

Minnena sitter säkerligen kvar hos många golf-fans. Det var den 14 april 1996 och Greg Norman (i dag 61 år) skulle "bara" spela hem sin första Masterstitel. Norman, som slutade på andraplats både 1986 och 1987, var där för att ta revansch. Och det såg ju så bra ut. Första tre dagarna spelade han oerhört stabilt och ledde som mest med sex slag före Nick Faldo. 

Sedan gick det fort utför. Väldigt fort. Norman begravde tidigt en boll i bunkern, tre raka bogeys i mitten och två bollar i vattnet på 12 och 16. Plötsligt var det störste rivalen Nick Faldo som fick klä sig i den gröna kavajen som alla trodde var vigd åt australiern. 

Det var en makaber syn när Norman fick se sin dröm gå upp i rök. "Norman became a kind of a dead man walking", skriver Golf.com. 

Publiken tordes knappt titta Norman i ögonen när han gick mot 18 och redan visste att loppet var kört. Han hade sumpat sitt livs chans. Samtidigt visste Faldo knappt hur han skulle agera efter att ha satt sin meningslösa birdie på sista hålet. 

- Jag vet inte vad jag ska säga. Jag vill bara ge dig en kram. Det som hände dig var förskräckligt. Jag är verkligen ledsen, ska Faldo ha sagt till Norman samtidigt som båda började gråta. 

Norman sköt 78 och Faldo vann till slut med fem slags marginal. Samma år vann Norman The Open men misslyckades i de andra majortävlingarna - trots att han precis som på Augusta ledde inför den sista ronden. 

- Jag försvann ned till stranden efter Masters och lade mig där och grät. Jag hade helt och hållet sabbat chansen att vinna den turnering som jag helst av allt ville vinna, sa Norman, som trots att han var världsetta under 331 veckor mellan 1986-1998, aldrig fick vinna någon annan major än The Open.  

* Det skulle tröja 13 år till innan Australien fick sin första Mastersvinnare i Adam Scott (2013). 

Lennart Sandahl - Golfing.se 


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se