Skip navigation

MASTERS: Augusta – en bana för de utvalda

Bo Steffensen - 14:06 11/03/2016 (uppdaterad 15:11 11/03/2016)

Snart öppnar världens mest prestigefulla golfbana sina slutna grindar. Att komma in är få förunnat och de som gör det har stränga regler att rätta sig efter. Augusta National är nämligen inte som andra golfbanor.

De flesta institutioner och företag kämpar för att anpassa sig till en galopperande omvärld. Det är inget som bekymrar Augusta National i amerikanska Georgia. 
Klubben är privat – i ordets rätta betydelse. Medlemsregistret är inte officiellt, även om grävande journalister har lyckats plocka fram en hel del namn genom åren, och med US Masters i ryggen kan Augusta fortsätta att odla sin egen myt.

Under Masters, som spelas 7–10 april, kommer dagligen runt 30 000 åskådare (50 000 under inspelningsdagarna) att gå omkring bland alla prunkande azaleor och välansade gräsytor. Men det gäller för dem att veta vad de gör. Annars riskerar de att slängas ut. 
För på Augusta finns regler att följa:
– Springa är förbjudet på området.
– Du får inte ta med kylbag, flaggor, barnvagn eller en väska som är större än en portfölj.
– Mobiltelefon? Inte en chans. Kamera? Nej, nej. Alla elektriska apparater tas om hand vid infartsgrinden (alla som passerar kollas med flygplatsdetektor). En regel som gäller också för spelarna som vid andra tävlingar gärna tar bilder som de lägger ut på sociala medier. Endast ackrediterad media får ta in kameror under tävlingsdagarna. 
– Får du för dig att gå fram till en spelare och be om en autograf under tävlingsdagarna så glöm det. Det är inte heller tillåtet.
– Samtliga caddies måste ha på sig vit overall på banan. 
– Keps är okej men vänd inte på den. Då får du en tillsägelse direkt. Även om du råkar vara Rickie Fowler.

Mycket att tänka på och det kanske är tur att åskådarna är rutinerade, att så många av dem varit där förut. För på Augusta kommer inte vem som helst in. 
Biljetter går oftast i arv från generation till generation. Från 1972 har inte en enda biljett från själva tävlingsarrangören varit tillgänglig för allmänheten, men det året öppnades en väntelista – som fick stängas sju år senare eftersom efterfrågan blev för stor. År 2000 öppnades en ny lista, även den är nedsläckt.
Sedan några år finns det däremot möjlighet för vem som helst att anmäla sig till en utlottning av ett fåtal biljetter, varav de allra flesta gäller inspelningsdagarna. En öppning, men även det en nål i en höstack.
Ett sätt att få tillträde till tävlingen är att bli inbjuden av en av klubbens medlemmar. Men skulle du platsa i Bill Gates sällskap så får du också hoppas att han har tid att stanna på banan. Medlemmen har nämligen en skyldighet att fysiskt följa sina gäster inne på området. Hela tiden. Skulle Gates plötsligt behöva ge sig iväg åker även hans gäster ut. 

Klubben har runt 300 medlemmar och om ingen av dem går ur eller dör så stannar antalet på den nivån. För att komma in som ny medlem måste du nämligen bli rekommenderad av en medlem – och svaret blir ändå oftast nej, oavsett vad du heter. 
Bill Gates, en av världens rikaste män, fick vackert stå och vänta med mössan i hand i många år innan han släpptes in.
Nu kan han gå en runda med Warren Buffet, ett antal andra dollarmiljardärer, höga chefer och affärsmän som inte heller har några större problem med att årsavgiften ligger mellan 25 000 och 50 000 dollar.
Länge var Augusta en strikt herrklubb, men i augusti 2012 öppnades dörren även för kvinnor. I alla fall på glänt.

De två första som blev medlemmar var USA:s förra utrikesminister Condoleeza Rice och finanskvinnan Darla Moore. Senare anslöt även Virginia Rometty, vd och ordförande för IBM.

Om det nu är så svårt att ens få komma in och titta när andra spelar golf, hur stor är då chansen att få komma ut på banan? Svaret är: mikroskopisk såvida du inte känner en medlem.
En som spelat de hundra högst rankade banorna i världen är amerikanen Bernie Hiller. 99 av dem löste han hyfsat smidigt på olika vägar, det var värre med Augusta. Efter att ”ha pratat med runt 5 000 personer” fick Hiller äntligen spela. Han gick ut med diskaren på klubben.
” Det tog mig tjugo år, sju månader och tjugosju dagar från det att jag försökte första gången”, säger Hiller i John Sabinos bok How to play the worlds most exclusive colf clubs.
Den vägen är nu också stängd. Augusta tillåter inte längre sina anställda att sätta in en annan person i deras tillåtna en gång om året-runda.

Det är väl ingen större tröst egentligen, men det är svårt även för ett proffs att ta sig in på Augusta. 
I de tre andra majortävlingarna deltar 156 spelare. I Masters är det, givetvis, en helt annan ordning. 1966 är enda gången man varit över 100. Den gången var 103 spelare på plats. 

Det finns ett antal sätt att kvalificera sig – eller rättare sagt bli inbjuden – till Masters. 
De 50 bästa på världsrankingen (vid två tidpunkter), före detta segrare, de tolv bästa året före, vinnare av övriga majors de fem senaste åren, topp fyra övriga majors förra året, vinnare på årets PGA-tour plus ytterligare några kategorier ger en plats.

En sak har i alla fall anpassats till tiden även på Augusta.
Masters startade på 30-talet och de första nio åren tävlingen spelades belönades vinnaren med 1 500 dollar i prispengar. Förra årets vann Jordan Spieth. Han fick 1,8 miljoner dollar.

BO STEFFENSEN - Golfing.se

Källor: augusta.com, businessinsider.com, cbcsports.com, fivethirtyeight.com, golfdigest.com, lockerdome.com, masters.com,
--------

FAKTA: MASTERS

Spelas 7-10 april. De fem senaste åren har tävlingen vunnits av Jordan Spieth (2015), Bubba Watson (2014), Adam Scott (2013), Bubba Watson (2012), Carl Schwartzel (2011).

Svenskar i fältet: Henrik Stenson, David Lingmerth.


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se