Skip navigation

MASTERS: Det blev Augusta för Pontus till slut

Bo Steffensen - 10:27 09/03/2016 (uppdaterad 9:48 02/04/2016)

Ett besök på mytomspunna Augusta under Mastersveckan, det finns väl inte på kartan? Jodå, om man är en av vinnarna i biljettlotteriet. "Det blir en höjdarresa, att få en bild av vad det är för ställe", säger Pontus Leijon, pro på Chalmers GK i Landvetter.

37-årige Pontus Leijon hade en gång i tiden en förhoppning om att ta sig till Augusta National och US Masters som spelare. Riktigt så långt kom han inte - men det blev en tävling på Europatouren och några säsonger på Challengetouren.

Och nu är det äntligen dags att göra den där resan till Augusta och Masters, evenemanget som det nästan är omöjligt att få se live.

SEDAN 2012 lottar US Masters ut ett antal (fåtal) biljetter till tävlingsveckan. Eller rättare sagt, lotten avgör vilka som ska få möjlighet att köpa biljetter. Vem som helst kan ansöka. Det gjorde Pontus - och hans namn kom upp bland vinnarna. Nu sitter han med fyra biljetter.

Inte till någon av tävlingsdagarna 7-10 april, det är i princip omöjligt att komma åt, men till onsdagen.

- Det är den inspelningsdagen de har par 3-tävlingen. Det görs ju holes-in-one där så det bara står härliga till. Och i par 3-tävlingen spelar ju Gary Player och Jack Nicklaus också. Det är häftigt, dem vill jag ju se, säger han.

Pontus Leijon är annars mer inriktad på den mytomspunna banan Augusta National än på spelarna.

- Jag vill se Augusta, få en bild av vad det där är för ställe. Hur stora nivåskillnader det är, hur fint det är och på onsdagen får man ju ha kamera med sig, det får man inte de andra dagarna så det är positivt. Sedan kommer jag nog att hänga lite rangen också, för att se Mickelson, Spieth, Bubba ... det vore häftigt att få se Bubba slå på rangen.

Du har spelat med några av dem som är med i tävlingen?

- Jo, med ett par av dem. Stenson naturligtvis, Victor Dubuisson, Jamie Donaldson.

Känner du Dubuisson?

- Nej, han kanske skulle heja. Vi spelade kvalet till Europatouren tillsammans, det året han klarade det. Jag har varit där många gånger, han har bara varit där en gång och då spelade vi tillsammans. Det var väl 2010. Jag sa efteråt. ”Kom ihåg det namnet, han kommer att vinna på Europatouren”. Vilka golfslag han slog.

Nu är Dubuisson med där och du är här?

- Att inte jag kom dit beror nog på lite av varje. Adam Scott sa en bra sak härom veckan: ”Nu har jag insett att jag lagt mer för lite tid mellan 20 och 30”. Det går alltid att göra mer. Sedan gäller det att spela bra på rätt ställe. I mitt fall, jag lyckades aldrig på kvalen till Europatouren.

Du var på kvalskolan nio gånger, senast 2012?

- Första steget var aldrig något problem, det andra har jag aldrig kommit igenom. Det är det där sista lilla. Jag slår ganska rakt, träffar mycket greener men lite för långt från flaggan vilket gör att det blir mycket puttar och för långt ifrån för att vara sänkbart.

När spelade du med Stenson senast?

- Oh, det var länge sedan! 1998, tror jag. Då var han amatör, det var precis innan han blev proffs. Vi var på ett landslagsuppdrag, spelade EM. Han, Peter Hanson och jag spelade in tillsammans. De var stjärnorna, jag hade precis kommit med. Lite som att jämföra Zlatan med avbytarna i fotbollslandslaget. Det är stor skillnad.

Avbytare eller inte, Pontus Leijon tillhör dem som noterat en 59:a i scorekortet. 2014 på Gloria golf i Turkiet.

- Det är det inte alla som har gjort. Jäklar vad det flöt, det var helt galet, säger han.

Pontus%20Leijon
Privat

DEN 1 APRIL BÄR det i väg till USA. Fredag till fredag. Pontus, pappa, svärfar och en kompis. Hustrun Hanna-Stina, som också spelat på Europatournivå och nu jobbar på Hills golfklubb i Mölndal, får stanna hemma med de tre barnen.

- Ja, hon är väl lite sur. Vi har ju en nyfödd så hon måste vara hemma och amma. Han föddes 28 december. Hon är ju också golftokig, men vi får hoppas att vi får chansen någon mer gång.

I somras, under pågående lag-SM, kom beskedet från Augusta via mail.

- Biljetterna kostar 65 dollar styck, men det är ju inte det som är det dyra. Det är ju flyget och boendet och hela grejen. Vi höll på det ett tag i och med att frugan inte kunde komma med.

NU BLIR DET boende i Atlanta med fyra inplanerade golfrundor. Och Pontus Leijon hinner hem i lagom tid för att följa den avslutande Mastershelgen framför tv:n.

Vem vinner?

- Bubba ser väldigt farlig ut och han vet ju hur man gör vartannat år. Scott är svår att hålla utanför diskussionen. Spieth, naturligtvis. Jag tror att en topp 10-spelare vinner - om det inte blir Phil. Mickelson kan också vinna, säger Pontus Leijon.

BO STEFFENSEN - Golfing.se


Bild: Privat

Relaterat

Senaste: Golfing.se