Skip navigation

TV: OS-banan testas - alla inte positiva

Lennart Sandahl - 16:31 08/03/2016 (uppdaterad 15:31 08/03/2016)

För första gången sedan 1904 är golfen med på OS-programmet. Och även om många ser fram emot detta, finns det belackare. Max fyra spelare från varje land får plats - vilket gör att många av de bästa spelarna inte får vara med. Dessutom ifrågasätts miljöförstöringen i Rio. 

I helgen testas OS-banan i Rio de Janeiro inför sommarens stora händelse. Formatet på OS-tävlingen har ifrågasatts då många av världens bästa spelare inte kommer kunna deltaga på grund av regelverket. 

Endast de fyra bästa spelarna från varje land är välkomna dit, vilket till exempel betyder att många sydkoreanskor kommer känna sig besvikna. På LPGA är över hälften av topp-30 bördiga från landet. En spelare som är tveksamt inställd till upplägget är Adam Scott. 

- Golf behöver inte vara med i OS-programmet, säger han och menar att det bara är majors som räknas. 

Brasiliens svaga ekonomi, ökade kriminalitet och snacket om korruption i samband med att landet fick spelen har svartat ner OS rykte. Utöver det kommer nyhetsbyrån AP med en färsk rapport om att miljön i Rio är väldigt dålig. 

Enligt AP:s rapport är vattnet svårt förorenat av avloppsvatten och det pågår just nu inga åtgärder för många vikar och laguner där tävlingar ska hållas. Inte bara vid strandkanterna utan även längre ut i vattnet. 

- Vi pratar om en extrem miljö där föroreningen är så hög att risken för infektion är mycket trolig, säger till Kristina Mena, professor i folkhälsa, på University of Texas till AP. 

Tidigare under året rapporterade AP att Brasiliens vatten har 1,7 miljoner gånger (!) högre nivå av hälsosvådliga virus i sitt vatten mot vad som skulle anses riskera hälsan i USA och Europa. 

- Om vi såg sådana nivåer vid ständerna i USA hade myndigheterna troligtvis stängt av de stränderna, säger Mena. 

Lennart Sandahl - Golfing.se


os

Bild: Getty Images

Relaterat