Skip navigation

Tisdagskrönikan: Spela går ju - men det behövs en snackis

Mathias Resare - 10:22 08/03/2016 (uppdaterad 9:55 02/04/2016)

Varje tisdag publicerar Golfing.se en krönika. Den här veckan är det vår ansvarige utgivare Mathias Resare som tycker till. Han har flera förslag på hur golfsporten ska dra en större publik i Sverige. "Det handlar allt mer om att skapa en snackis - och inte ta någonting för givet".

Golfing.se finansieras av annonsintäkter. Valutan inom digitalmedia är sidvisningar. Pappersmedia trycker en sida till, utökar upplagan och förbättrar sin distribution. I slutändan handlar det självklart om hur många som läser, men det finns många inom tryckta medier som aldrig skulle överleva i den digitala världen där det varje dag handlar om antalet besök. Detta har allt mer påverkat journalistiken. Nu handlar det om att driva trafik och få sidvisningar - i en tid när allt fler av oss allt oftare startar vår digitala konsumtion genom att besöka Facebook. I mobilen.

Fler och fler medier använder sig av kvällspressens klickfiske, lockar med artiklar som väcker något inom oss som vi inte ens vill erkänna att vi intresserar oss för. Tråkigt nog finns det även golfmedier som allt mer använder denna typ av klickjournalistik. Det handlar allt oftare om att skapa en viral snackis. Inte om en trovärdig bevakning.

Golftävlingar finansieras av annonsintäkter och publikintäkter, även här handlar det om hur många som besöker mästerskapet om turneringen ska utvecklas eller ens leva kvar. För 20 år sedan konkurrerande man inte med medierna som man gör i dag. Nu finna ”allt” i mobilen vilket gör att allt fler väljer bort att besöka live-evenemang.

SNART ÄR DET US Masters. En årlig snackis - utan att för den skull göra avkall på kvaliteten. Nordea Masters spelas den 2-5 juni på Bro Hof. En självklar snackis i Golfsverige, men tävlingen har periodvis haft problem med kvaliteten på såväl banor som startfält. Ett tag var det mest frågan om vilken amerikan som skulle köpas hit, ett klickfiske med kortsiktiga vinster. Inget ont om Kungsängen, Forsgården och Arlandastad som golfbanor rent allmänt, men några mästerskapsbanor i Europaklass har de aldrig varit och lär aldrig bli. Glädjande nog har vi nu en tävling som kan rotera på 3-4 anläggningar som är i absolut toppklass, utmaningen har väl snarare varit tidpunkten på året då sommaren tenderar att komma allt senare till våra breddgrader.

Årets startfält har klart med många starka svenskar med Henrik Stenson, dragplåstret de senaste åren, som självklar topp. Men högst upp på min lista finns en engelsman med svensk mamma - Danny Willett. En spelare som lär vara med i Europas Ryder Cup-lag senare i höst och som jag tror kan skapa extra intresse för tävlingen ute på Bro Hof.

Fast snackisen för mig har egentligen aldrig varit vilka som spelar, utan att vi de facto har en Europatourtävling i Sverige. Något som inte ska anses självklart i dessa allt tuffare tider för livesport, där det krävs en hel del för att locka besökare. I år konkurrerar man med Stockholm Maraton och fotbollslandslagets träningsmatch inför EM-slutspelet. Det kommer att krävas något extra för att locka ut den stora publiken. Vi hoppas det sker på US Masters. En tävling i Sverige är ingen självklarhet. Inse det och besök tävlingen så länge vi har chansen!

NYLIGEN Deklarerade LPGA och PGA-touren ett strategiskt samarbete för att hjälpa varandra. Det ryktas om gemensamma tävlingar och försäljning av tv-rättigheterna i ett gemensamt paket. Helsingborg Open har varit Sveriges tävling på LET. En tävling utan någon snackis. Visst, en fantastisk bana - men vad mer? Hedwall har gjort vad hon kunnat, men hon är inte av Stensons kaliber som på egen hand kan driva intresset för en tävling. Det har ryktats i Smålandsskogarna att årets LET-tävling kommer att bli av, den är trots allt inplanerad i tävlingsschemat 8-11 september! Men frågan kvarstår: Var ska den spelas?
Den ännu större frågan är hur man skapar ett intresse för en tävling som jag aldrig tror kommer ha en möjlighet att få ihop ett startfält motsvarande samma klass som det i Nordea Masters.

CHALLENGETOUREN gör comeback i Sverige i år. Tack för det Katrineholm och Robert Karlsson. En challengetourtävling är oerhört viktig för Nordea Masters och svensk golfs framtid. Genom att arrangera tävlingen får Sverige extra så kallade invites till tävlingen - 50 platser för svenska spelare - som man sedan använder för att byta till sig startplatser i andra Challengetourtävlingar under säsongen. I Katrineholm den 4-7 augusti kommer det att spelas grym golf, det kan vi vara säkra på, men tyvärr tror jag inte golfpubliken hittar dit. Det krävs något mer och det krävs fler CT-tävlingar i Sverige. Jag har full respekt för Lagardère som producerar ET- och (förhoppningsvis) LET-tävlingarna i Sverige. Men jag hoppas på mer snackisar kring tävlingarna. Här kommer några förslag. Några är säkerligen omöjliga redan på teoristadiet, men se dem som en vitamininjektion till en kreativ workshop.

§ Skapa en gemensam tävlingshelg för Challengetouren (vi behöver fler CT-tävlingar) och LET i Sverige. Spela båda tävlingarna på en 36-hålsanläggning - med gemensamt spel sista två dagarna.

§ På PGA-touren spelas två tävlingar som ProAm, med kändisar. Gör detsamma med LET-tävlingen i Sverige. Jag kan lova att folk skulle komma ut för att se Forsberg, J-O, prinsar, prinsessor, filmskådisar och en och annan näringstopp hacka sig runt banan bredvid tjejerna på LET.

§ I USA, och även på PGA-touren, är man duktig på att samla in pengar till välgörenhet. Skapa ett element till kring tävlingarna som gör att golfen och besökarna bidrar till något större än golf (jepp, sådant finns!).

§ Ge alla chansen att spela med tjejerna på LET. Kör en nationell kvaltävling under sommaren där vi vanliga amatörer kan spela till oss en möjlighet att under en till två dagar få spela med proffsen.

OAVSETT OM du gillar klickisar, artiklar om tävlingsresultat, resor, utrustning eller livet kring tourerna så vill vi tipsa om Golfingappen. Där kan du följa de svenska och engelskspråkiga golfmedierna och hålla dig uppdaterad på lågt som högt. Sist men inte minst, boka nu in minst ett besök på något av mästerskapen som spelas i Sverige i sommar. Vi vill se er den 2-5 juni på Bro Hof, jag hoppas flera av er hittar till Katrineholm i augusti och att vi även får anledning att träffas någonstans i Sverige 8-11 september för att fascineras av tjejerna på LET. Sedan hoppas jag att Lagardère utvecklar en snackis för 2017, Stenson fyller trots allt 40 år inom en månad.

Mathias Resare - Ansvarig utgivare på Golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat