Skip navigation

DeCHAMBEAU – ”golfens mest intressanta spelare”

Bo Steffensen - 9:47 04/03/2016 (uppdaterad 9:56 02/04/2016)

Han är rankad 539 i världen, fortfarande amatör men ändå en av de spelare det pratas mest om i golfvärlden. Om en månad spelar 22-årige ”vetenskapsmannen” Bryson DeChambeau sitt första US Masters.

Golfens just nu mest intressanta spelare. Det omdömet går 22-årige amerikanen Bryson DeChambeau omkring och bär på. En tyngd? Icke.

Jag är här för att spela golf och göra mitt bästa. Det handlar om att lära sig något varenda dag. Att jag skulle vara den mest intressanta personen inom golfen … Alltså, jag gillar att vara annorlunda och om folk säger att jag är det är det bara kul. Jag antar att det är coolt, säger han.Egentligen är det anmärkningsvärt att en person väcker sådan förundran i en sport där precis alla letar millimeterjusteringar, vinklar, plan och cirklar. Å andra sidasn kan man förstå ”uppståndelsen” och att ingen av de andra spelarna kan motstå att snegla på honom. 

Här kommer en ung amatör karismatisk, klädd i platt keps av äldre snitt och bättre än de flesta på att slå en golfboll – som tar sig an spelet med vetenskaplig noggrannhet, inspirerad av fysikaliska teorier från en bok som skrevs på 60-talet av en flygplansmekaniker (The Golfing Machine, Homer Kelly).

SÅ LÄMNADE också Bryson DeChambeau, född och uppvuxen i Kalifornien, Southern Methodist University i Dallas i höstas med en fysikexamen i bagen. Kunskaper som säkerligen kommit väl till pass under utvecklingen av hans numera så berömda järnklubbor, alla lika långa (som en järnsjua) och med samma vikt, lie och bounce. Klubborna gör att DeChambeau kan koncentrera sig på en enda, mer upprätt, typ av sving och ha samma uppställning och bollposition oavsett om han slår en wedge eller en järnfemma.De flesta människor tror att jag är så tekniskt att jag inte bryr mig om känsla eller rytm, men det är precis tvärtom. Jag behöver komma in i mitt momentum och min rytm för att kunna vara teknisk och analytisk - och vara den där artisten, säger han.

Jo, han har nog lite av den konstnärliga ådran i sig också. På väggen i hans sovrum i barndomshemmet i Fresno hänger en prickteckning som föreställer Ben Hogan när han slår en järnetta. Det tog fyra månader för Bryson DeChambeau att rita den.

FÖRSTA GÅNGEN Bryson DeChambaeu lät höra talas om sig på allvar var förra året när han vann de amerikanska collegemästerskapen och US Amateur Championship under samma säsong. En bedrift endast fyra spelare mäktat med före honom: Jack Nicklaus, Tiger Woods, Phil Mickelson och Ryan Moore. Vi vet hur det gick för dem.

 Det där trodde jag aldrig, det är något som jag inte ens har drömt om. Det har medfört en hel del uppmärksamhet och det är något jag jobbar på. Det har blivit lite skillnad för mig, så klart. Förra året vid den här tiden var jag i princip en nobody och ska jag vara ärlig så tänker jag fortfarande så om mig själv, säger han.

GOLFVÄRLDEN drar i DeChambeau, men än så länge håller han sig till sitt. När han inte tävlar är det Dragonfly Golf Course utanför Fresno i Kalifornien och tränaren Mike Schy som gäller. DeChambeau dyker upp tidigt varje morgon och stannar på rangen tills det är dags att släcka ljuset och har den kanske viktigaste egenskapen som en lovande talang behöver; förmågan att jobba hårt.

Åh, talang. Jag hatar det ordet. Det säger ingenting. Ingen föds med en inneboende talang för något. Inga barn skulle någonsin gå om de inte fick lära sig att göra det, om de inte hade några förebilder. Det är samma sak när det gäller sport. Det som folk kallar talang är egentligen kunskap som kommer av hårt arbete, säger han.

SEGERN I US Amateur öppnade dörren till Masters på Augusta i april. Fast majordebuten är redan undanstökad. I US Open i somras, på omdiskuterade Chambers Bay. DeChambeau missade kvalgränsen med fyra slag.
I november var han på väg att bli förste amatör att vinna Australian Masters, men fick till slut se sig besegrad med två slag av Peter Senior och nyligen spelade han tre raka veckor på Europatourens ökentävlingar. Den första dagen i Abu Dhabi fick han folk att höja ögonbrynen ännu ett snäpp efter en 64-runda och ledning. När söndagen kom landade han dock på en delad 54:e plats, 14 slag efter segrande Rickie Fowler.

EFTER MASTERS tar Bryson DeChambeau steget fullt ut och blir proffs.
Ingen vet hur det kommer att gå, men han förutsättningar att bli en sådan där spelare som får golfens utveckling att ta en ny riktning. Intresset för hans udda metoder är i alla fall stort. Phil Mickelson har redan bokat in honom för en tisdagsträningsrunda på Augusta.

BO STEFFENSEN - Golfing.se

Källor: golf.com, The National, biglead.com, The Guardian
---------
FAKTA: Bryson DeChambeau
Epitet:: Golfens mest intressanta spelare.
Ålder: 22 (född 16 sep 1993).
Längd: 1,85,
Från: Kalifornien, USA.
Främsta segrar: California State Junior Championship (2010), The American Championship (2014),
NCAA division 1 Championship, US Amateur Championship (båda 2015).
Blir proffs: Efter US Masters (7-10 april).


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se