Skip navigation

MASTERS: Johan Tumbas största ögonblick

Lennart Sandahl - 14:45 03/03/2016 (uppdaterad 13:22 03/03/2016)

US Masters stundar och Golfing.se tar tempen på turneringen med hjälp av förre Europatourspelaren Johan Tumba. "Att få spela på Augusta finns med på min bucket list."

Vilka är dina tre största Mastersögonblick? 

- Oj, då måste jag fundera lite...
Skulle nog först av allt välja Jack Nicklaus klassiska seger 1986. Han visste att det kanske var sista chansen och att som 46-åring vinna på det sättet, jag tror han gör 30 på sista nio hålen, och vinner sedan med ett slags marginal. Det visar vilket krigarhjärta han hade.

- Sedan måste jag säga Seve Ballesteros. Honom har jag så många minnen av, och inte bara positiva. Minns när han duffade i vattnet på 15 och förlorade sin chans att vinna. Det var ett gripande ögonblick. Jesper (Parnevik, nära vän till Tumba) har berättat att det nästan är som att slå ett bunkerslag i det motgräset. Mitt tredje största ögonblick är "Sandy" Lyles (förste britt att vinna Masters) bunkerslag på slutrundan 1988 som avgjorde hela tävlingen. Att göra det under den stora pressen är så grymt imponerande.  

Har du själv spelat på Augusta?

- Det har jag faktiskt inte gjort. Men min bror har varit där och spelat. Däremot har jag varit däromkring i området och det är ju en otroligt vacker natur. En riktigt skönhet till bana som de gjort ännu mer svårspelad än vad den var för 15-20 år sedan. Den ligger dock på min "bucket list" och jag har faktiskt lite ingångar så förhoppningvis får jag spela den inom snar framtid. 

Vilka är annars dina favoritbanor i USA?

- Ja, där har jag flera stycken. En av dem är the Consveratory (designad av Tom Watson) och jag gillar även Champions Course på PGA National. Sedan hade jag förmånen att spela med Mathias Grönberg i Ben Hogans fotpår på Shady Oaks Country Club. Det var en riktigt speciell känsla. 

Om vi tittar framåt igen mot årets tävling på Augusta. Vem ser du som störste favorit?

- Jag brukar vara rätt bra på det här med att plocka vinnaren faktiskt, haha. Tycker nog att det lutar åt Jason Day. Det här är en bana som passar honom. Han är så komplett i tekniken, grymt stabil och stark. Han kan skruva åt båda hållen, det är i och för sig alla stora spelare bra på, men det gäller ju att putta riktigt bra. Jag tror varken att Sergio (Garcia) eller Jordan Spieth kommer ta det. Däremot finns det ju andra utmanare. Som Bubba Watson till exempel. Han slår ju väldigt långt och hans fantasi kommer till sin rätta på en sådan här bana. Touchen på greenerna, det kanske krävs en slice här och där. Han är ju exceptionellt bra på det. Samtidigt får jag stå för mitt ord. Jason Day vinner! 

Slutligen. Vem är din favoritsegrare genom tiderna? 

- Det känns som... Då måste jag säga Ballesteros. 

Lennart Sandahl - Golfing.se 


Bild: Getty Images

Relaterat