Skip navigation

Sjöstrand: Jag tror Broberg kan slå igenom i USA

Redaktionen Golfing.se - 10:00 03/03/2016 (uppdaterad 12:37 04/03/2016)

En månad kvar till Masters. Nu ska världseliten visa formen på Doral i Miami. "Henrik Stenson är uppe i toppen varje gång han ställer upp men han borde kunna vinna mer än vad han gör med den nivå han har", säger Anders Sjöstrand, kommentator på Viasat Golf.

Man kan nästan kalla det för årets första major. WGC Cadillac Championship på Trump National Doral i Miami, som startar på torsdagen, har ett högklassigt startfält. Endast två av de 50 högst rankade spelarna i världen saknas (Jim Furyk och Thongchai Jaidee).

– Ja, det känns som den första stora tävlingen i år. Det blir spännande att se hur formen är på de stora spelarna. Scott och Garcia spelade bra förra veckan, Oosthuizen imponerade. Det är många av de stora som visat tecken på att hitta formen nu när Masters snart är här, säger Anders Sjöstrand till golfing.se.

TRE SVENSKAR finns bland de totalt 66 spelarna som ska ge sig på långa och tuffa Blue Monster — Henrik Stenson, David Lingmerth och Kristoffer Broberg. För Broberg, som vann sin första Europatourtitel förra året och nyligen var en av spelarna i det europeiska lag som slog Asien i EurAsia cup, blir det WGC-debut och ytterligare en ny erfarenhet. Kristoffer Broberg har aldrig spelat i USA tidigare. Nu får han fyra ronder – det finns ingen kvalgräns - i bästa tänkbara sällskap.

– Jag tror att Kristoffer Broberg är en sådan spelare som kan slå igenom på USA-touren - om han får chansen. Han kanske inte kan gå hela vägen den här gången, men det är ett bra steg i hans karriär att få vara med. Spelar han bara tillräckligt bra i Europa så kommer han ju att få spela majors och WGC-tävlingar. Han håller hög nivå. Det här blir läropengar, men alla vet att han kan slå alla, säger Anders Sjöstrand.

BLUE MONSTER är just ett monster, banan mäter 7,543 yards (cirka 6 900 meter) och tittar man på resultatlistan från förra året var det idel ”bombare” i topp. Titelförsvararen Dustin Johnson slår längst på PGA-touren, tvåa var J B Holmes, trea Bubba Watson, Adam Scott och Henrik Stenson delad fyra, sexa Louis Oosthuizen …

– Det är inte ett måste att slå långt men jag tycker mer och mer att de som vinner på lång bana är de som slår längst. Puttningen är alltid avgörande, men längden och järnspelet, att få ihop de två blir viktigare och viktigare, att kunna slå lite olika slag och ha en bra dag från tee, säger Anders Sjöstrand.

HENRIK STENSON hittade spelet snabbt efter sin knäoperation. Hans två starter i år gav en tredjeplats i Abu Dhabi och en sjätteplats i Dubai. Efter en träningsperiod tävlar han nu varje vecka, utom en, fram till Masters som går 7-10 april.

– Jag har ju en bit kvar till knät är 100 procent. Det är tre veckor sedan Dubai och det var ju en bra inledning på säsongen med mycket positiva svar generellt. Tävlingarna fram till Masters blir ju kvitton på var jag står spelmässigt, säger Stenson till svenskgolf.se. När det gäller Doral och Blue Monster har Henrik Stenson precis det spel som krävs – längd från tee och säkra järnslag.

– Exakt. Jag hade gärna velat tippa honom som vinnare men men har inte spelat på ett tag. Han håller otroligt hög nivå och sätter sig ofta i position på söndagen men behöver få till det. Han är uppe i toppen varje gång han ställer upp men han borde kunna vinna mer än vad han gör med den nivå han har, säger Anders Sjöstrand som tror att Adam Scott, som vann Honda Classic förra veckan, kan vinna även denna vecka.

– Det är ett otroligt bra startfält. Det roliga är att jag har gissat rätt segrare på Europatouren två veckor i sträck, att sätta tre vore ju … Rickie Fowler har varit otroligt bra, ledde Honda Classic halvvägs och Adam Scott, det känns som att han hittat något som varit borta länge. Så jag går på Scott igen.

EUROPATOUREN har spelat elva tävlingar i år, de flesta har tagits hem av sydafrikaner eller australiensare. Så har det också varit spel mestadels i just Sydafrika och Australien. Danny Willett är ende europé som har vunnit så här långt (Dubai).

– De bästa européerna har inte börjat på touren än. De som har vunnit är vana att spela i Sydafrika och Australien så det är inte så konstigt att de vinner. Har du sett några nya friska fläktar så här långt?

– I Malayisa, sydkoreanen Soomin Lee som höll på att vinna. Jag är imponerad av den spelaren, tror han kommer att gå riktigt långt. Sedan är jag också imponerad av killen från Filippinerna, Miguel Tabuena. Det är läckert när spelare inte är stöpta i samma form, säger Anders Sjöstrand.

36-ÅRIGE ANDERS Sjöstrand var delad 14 i Nordea Masters på Bro Hof 2010, året när Richard Johnson sänkte den där långputten för seger. Sjöstrand var då före spelare som Dustin Johnson, Peter Hanson och Viktor Dubuisson. Han är själv medlem i Bro Hof och spelet håller fortfarande.

– Jodå, ganska bra. Förra året var det bara en runda jag var missnöjd med. Jag gjorde tio över sista varvet under lag-SM på Barsebäck. Då var energin slut. Men jag sänkte mig förra säsongen till +3. Så det går åt rätt håll.

BO STEFFENSEN - Golfing.se

FAKTA:
TV: WGC Cadillac Championship, 3-6 mars
Tors: 19.00-24.00, Viasat Golf
Fre: 19.00-24.00, Viasat Golf
Lör: 18.00-24.00, Viasat Golf
Sön: 18.00-24.00, Viasat Golf


Bild: Getty Images

Relaterat