Skip navigation

RYDER CUP - Pierre Fulke: Jag kunde avgjort

Redaktionen Golfing.se - 15:07 02/03/2016

Det var inte bara det att tävlingen flyttades fram ett år. Sverige hade också tre spelare med i Europas lag 2002. Och Pierre Fulke låg bakom en regeländring. "Det som inte har framkommit, och som jag själv inte var medveten om då, är att jag faktiskt hade en putt för hela Ryder Cup på det 17:e hålet", säger han. 

Egentligen skulle det ha spelats Ryder Cup 2001. Men terrordådet i New York den 11 september ändrade på det, ett par veckor innan det var dags att slå ut på The Belfry i England. Pierre Fulke befann sig i St Louis för att spela en WGC-tävling när beskedet kom. Matchen ställdes in. Eller rättare sagt, den sköts fram. 

Det kunde ju lika gärna ha blivit inställt. Så man får vara tacksam för att det blev spel, säger Pierre Fulke till golfing.se. 
 
FULKE, NICLAS FASTH och Jesper Parnevik hade tagit sig in i det europeiska laget. De, och de andra nio spelarna var ju uttagna, men fick helt enkelt vänta ett år innan de kunde lyfta bucklan. 

Jesper var ju en superstjärna då, Niclas och jag spelade bra under kvalificeringsperioden. Jag spelade den bästa golfen i min karriär i början av den perioden, fram till kanske årsskiftet 2001. Men jag hade ju ett dåligt 2002, Niclas också till viss del, och det fanns väl några i laget som vissa kanske inte tyckte hörde dit. 

Tre spelare från Sverige alltså, av tolv. Det är enda gången det hänt.
 
– Svensk golf var jäkligt stark på den tiden. Vi som kom ut på Europatouren under 90-talet, vi körde ju på i sju, åtta år fram till millennieskiftet ungefär. Det kom ut sju, åtta, tio nya svenskar varje år och vi hade femton, tjugo svenskar med i vissa tävlingar. Många spelade ju bra men kom aldrig med i Ryder Cup. Jag hade tur och spelade bra i kvalificeringsfasen. Ta Johan Edfors som vann tre gånger men aldrig fick spela Ryder Cup, säger Pierre Fulke. 

INFÖR SISTA DAGENS singlar på The Belfry stod det 8-8. Den amerikanske kaptenen Curtis Strange satsade på sina bästa spelare i de sena singlarna. Europas Sam Torrance gjorde lite tvärtom. Så i de fyra sista bollarna gick Fasth, Fulke, Paul McGinley och Parnevik. 
På sista greenen skaffade sig Niclas Fasth läge, han såg ut att få slå den där avgörande putten som alla Ryder Cup-spelare vill slå. Då sänkte hans motståndare Paul Azinger från bunkern och räddade delning. 
Så dags hade Pierre Fulke nått 18:e tee. Ett hål kvar och lika mot Davis Love. 

Vi stod där och visste att det var tajt. Jag slog ut först och hela Ryder Cup kunde ju stå och falla med det slaget. 18:e passade inte mig så bra, ett långt par 4 med vatten längs hela vänstersidan. När jag missade brukade jag göra det åt vänster. Men jag slog ett av mina absolut bästa utslag. Då kom vrålet. När jag tog upp min peg och bollen var i luften så hörde vi vrålet, säger Pierre Fulke. 

DÄR FRAMME, på green, hade Paul McGinley just stängt matchen. Europa hade vunnit, folk rusade hit och dit, fullt kramkalas utbröt, publiken var galen. Fulke och Love kunde bara titta på men förstod ju vad som hade hänt. 

Davis blev ju lite uppgiven där och slog ut sig i fairwaybunkern. Vi gick framåt och när vi kom runt dammen såg vi spektaklet. Det var 200-300 personer på greenen och vi blev stående vid våra bollar och väntade. Då kom Garcia springande ner och började kramas och jag frågade min caddie: Vad gör vi nu, det här kommer ju att ta en kvart? Ska jag dela matchen? Jag gick över till Davis och frågade om vi skulle dela. 
Det var i alla fall Pierre Fulkes intention, att dela som i engelskans ”halve”. Davis Love tyckte att Fulke sa ”have”. 

– Om man frågar en sak på engelska och är lite uppspelt är det lätt hänt att säga have i stället för halve. Han uppfattade det som att jag gav matchen till honom och sa: Nej, vi ska spela om det. Trettio sekunder senare kom han över och frågade: Sa du halve eller have? Vi bestämde oss för att dela och tog i hand där på fairwayen. 

Sportmannamässigt kan tyckas, men det handslaget blev inte populärt hos alla. Långt ifrån. Det kom till och med att ändra reglerna för Ryder Cup. 

– Det ansågs som kontroversiellt och efter det måste man spela färdigt alla matcher eftersom bettingbolag och andra saker är inblandade, säger Pierre Fulke. 

FULKE, FASTH OCH PARNEVIK delade sina singlar (Parnevik mot en Tiger Woods i full blom) och om inte om hade varit så kunde Pierre Fulke ha blivit den där hjälten i stället för McGinley. Men det kom han inte på förrän flera veckor efter tävlingen. 

Man är ju hög på en sådan seger länge, men efter ett tag tittade jag på det som var inspelat från tävlingen och insåg att jag hade en putt på 17:e för ett upp i matchen mot Davis Love. Den hade säkrat den halva poängen som behövdes, men det där har aldrig någon reflekterat över egentligen. Nyligen pratade jag precis med någon om Ryder Cup och den personen visste faktiskt om det – men det är det inte många som gör, säger Pierre Fulke. 
 
Hur som helst. Ryder cup-segern 2002 blev kronan i Pierre Fulkes golfkarriär. 
 
– Absolut. Har man varit på ett Ryder Cup, om så bara som publik, så inser man hur stort det det är. Det är oerhört häftigt att ha varit en del av det. Jag blir nästan rörd fortfarande, nu när vi pratar om det. 

DAVIS LOVE är åter aktuell i Ryder Cup-sammanhang, som kapten för det amerikanska lag som desperat letar efter ett segerrecept inför höstens möte på Hazeltine utanför Minneapolis. Europa har tagit tre raka Ryder Cup-segrar och dessutom vunnit åtta av de tio senaste. 

På ett sätt hoppas jag faktiskt att USA vinner. Det får inte gå slentrian i detta. Det gjorde det ju ett tag och det var mycket därför som Europa kom med och inte enbart England. Det var ju utskåpning varenda gång. Folk tappade intresset. Det måste vara lite jämnare. Jag tror att Europa vinner, men några procent av mig tycker ändå att USA kan få ta hem det. Det skulle bli en boost för dem. Får de vinna var åttonde gång så räcker ju det för dem, skrattar Pierre Fulke. 

En grej till bara, den där putten du hade, på 17:e? 

– Den var sju-åtta meter lång och aldrig nära att gå i. 
 
BO STEFFENSEN - Golfing.se  
--------------------- 

FAKTA: Europas Ryder Cup-lag 2002: 
Europa-USA 15,5-12,5 
 
Thomas Björn, Danmark 
Darren Clarke, Nordirland 
Niclas Fasth, Sverige 
Pierre Fulke, Sverige 
Sergio Garcia, Spanien 
Padraig Harrington, Irland 
Bernhard Langer, Tyskland 
Paul McGinley, Skottland 
Colin Montgomerie, Skottland 
Jesper Parnevik, Sverige 
Philip Price, Wales 
Lee Westwood, England 

FAKTA: Svenskar i Ryder Cup 
Nio svenskar har varit med i Ryder Cup. Sju av dem har fått vinna.
 
1993: Joakim Häggman (USA 15-13) 
1995: Per-Ulrik Johansson (Europa 14,5-13,5) 
1997: Per-Ulrik Johansson, Jesper Parnevik (Europa 14,5-13,5) 
1999: Jesper Parnevik, Jarmo Sandelin (USA 14,5-13,5) 
2002: Jesper Parnevik, Niklas Fasth, Pierre Fulke (Europa 15,5-12,5) 
2006: Robert Karlsson, Henrik Stenson (Europa 18,5-9.5)  
2008: Robert Karlsson, Henrik Stenson (USA 16,5-11,5) 
2010: Peter Hanson (Europa 14,5-13,5) 
2012: Peter Hanson (Europa 14,5-13,5) 
2014: Henrik Stenson (Europa 16,5-11,5)


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se