Skip navigation

INTERVJU: "Blir besviken om jag missar tourfinalen"

Johan Wennerström - 10:09 02/03/2016 (uppdaterad 11:29 02/03/2016)

Golf är ett komplext spel. Fråga bara Johan Carlsson, som börjar skörda frukterna efter ett omfattande arbete med att bygga om svingen. I fjol lades resultaten mer eller mindre åt sidan - i år har göteborgaren inlett rekordbra på Europatouren.

Golfproffset använder sig av termer som ”risigt” och ”kasst” när han förklarar varför han tog beslutet att förändra allt från grunden. Det fanns ingenting att förlora. Och redan nu är mycket vunnet.

- Att man kunnat skörda frukterna så pass snabbt känns ganska häftigt, nästan lite overkligt om jag ska vara ärlig. Jag är en helt annan golfspelare i dag, det går faktiskt inte ens att jämföra med för ett år sedan, säger Johan Carlsson till Golfing.se.

Vi tar resan från början. I våras, under sin andra hela säsong på Europatouren, kände 29-åringen att han behövde göra något drastiskt. Grundspelet räckte inte till och Carlsson fick mest jobba med snabba lösningar. I bakhuvudet fanns att prestera tillräckligt för att säkra spelrättigheter till nästa säsong, men samtidigt brottades svensken med ett myller av tankar på vad han borde förändra i golfsvingen.

Tillsammans med tränaren Rickard Lindberg inledde han en resa. Att resultaten dalade var ingen överraskning - det fanns med i kalkylen - men efter fem missade kvalgränser på hösten var spelrättigheterna hotade.  

- Jag kände att det var hyfsat safe fram till tävlingen i Hongkong i oktober, men när jag missade cutten där blev det lite svettigare än vad jag hade hoppats på.

- Jag ville ta det säkra före det osäkra. Då tänkte jag inte på svingen, då var fokus bara på att prestera, men jag upptäckte redan då att det hänt grejer. Jag hade nog kommit 75 procent på vägen med allt och det var fullt acceptabelt.  

I år spelar Carlsson sin kanske bästa golf någonsin. Han har inlett med fyra raka topp-20-placeringar, varav tre i tuff konkurrens på tourens ökenturné och en sjundeplats i Sydafrika.

- Generellt känns det som att jag klivit upp en nivå. Jag känner att jag är bättre på golf helt enkelt. Men det är först nu i vår som jag känt att det börjat klaffa alltmer, och då får man snabbt självförtroende.

Vi pratar med Carlsson inför ett träningsläger tillsammans med Peter Hanson i USA. Nästa tävling är i Thailand den 10 mars. Tryggheten som de fina placeringarna medfört, både ekonomiskt och 40:e-platsen på Race to Dubai, gör att det finns en stabil grund att stå på.

- Så är det ju. Innerst inne hoppas jag kanske på mer än topp-20-placeringar, men det känns ändå som att det här bevisar att större grejer kanske kan hända framöver om jag bara fortsätter jobba hårt, säger han.

- Jag hade nog varit besviken om jag inte är topp-60 på Race to Dubai (spel i tourfinalen) när säsongen är slut. Det borde jag definitivt vara känner jag faktiskt nu. Jag har höga förhoppningar på mig själv, och även om det definitivt skulle kännas som ett steg i rätt riktning att ta sig till finalen har jag nog, innerst inne, högre förhoppningar än så.

Touravslutningen 2015 blev lite av en svensksuccé. Rikard Karlberg vann Italian Open i särspel mot Martin Kaymer och Kristoffer Broberg triumferade över Patrick Reed i BMW Masters. Carlsson är övertygad om att det har skapat ringar på vattnet.

- Lite så var det för mig när jag kom ut på Challengetouren, minns han.

- Först var det bara stort att få spela, och man vågade knappt drömma om att vinna. Det var först när de andra svenskarna började vinna som det blev ett helt nytt fokus. Lite: ”kan dom, så kan jag”. Och då vann jag. Jag tror att det är precis vad som hänt nu. Rikard skapade ringar på vattnet för ”Kotte” (Broberg) och nu inser man på ett annat sätt att saker och ting är möjliga.

Johan Carlsson
Född: Göteborg
Ålder: 29
Blev proffs: 2011
Världsranking: 323
Snittdrive 2016: 270 meter
Hemmaklubb: Sankt Jörgen Park Golf

Av: Johan Wennerström - golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat