Skip navigation

I skuggan av Tiger - vad har hänt med Ryder Cup-stjärnan?

Johan Wennerström - 15:53 26/02/2016 (uppdaterad 13:31 29/02/2016)

Att Tiger Woods halkat ner till 445:e plats på världsrankingen påminns vi om varje vecka. Letar man bortom rubrikerna, några platser längre ner, återfinns en gammal Ryder Cup-spelare - som är minst lika frustrerad.

Året var 2010 när Edoardo Molinari, i egenskap av tvåfaldig mästare på Europatouren, fick ett wild card av kapten Colin Montgomerie till Ryder Cup på Celtic Manor. Där slöt han upp med brodern Francesco och var med och bidrog till Europas seger. Ryder Cup-debuten var pricken över i:et efter italienarens genombrottssäsong på touren. Den 10 oktober 2010, efter Alfred Dunhill Championship, var Edoardo Molinari rankad på 14:e plats i världen.

Året därpå noterade Turin-sonen sitt näst bästa majorresultat i karriären när han kom delad elva i US Masters. Det var innan skadeproblemen. Två handledsoperationer kom att störa golfandet betänkligt de kommande åren.

När italienaren halkade ut från topp-100 våren 2012 skulle det dröja till sommaren 2014 innan han hittade in igen. Sjundeplatsen i The Open blev startskottet för en fin period, och året kunde så småningom sammanfattas som det bästa sedan 2010. Molinari pratade i termer som att, steg för steg, ta sig tillbaka till samma nivå och mål som att klättra in topp-25 i världen.

- Den svåraste perioden var mellan den första och andra operationen. Du hoppas att den första ska bli den enda, men jag fick göra om allt inom loppet av mindre än ett år. Det var självklart inte särskilt roligt, sa Molinari i en intervju med det italienska golfförbundet på sensommaren 2014.

- Det har varit upp och ner med smärtan, men just nu fungerar allt väldigt bra med handen. Jag är nästan 100 procent vad gäller den, och vad gäller spelet har jag haft en bra sommar och gör mitt bästa för att hitta formen till avslutningstävlingarna.    

Äntligen en vändning? Ändå inte. Efter en hygglig start blev resultaten sämre under 2015. Allt började med en bisarr diskning under Shenzhen International. Molinaris caddie tog lift av en golfbil mellan det nionde och tionde hålet. I normala fall ger det två pliktslag, men eftersom Molinari själv befann sig längre fram och inte noterade incidenten - och därför skrev under ett felaktigt scorekort - diskvalificerades han, enligt golf.com. 

Juventus-supportern missade ett flertal cutter på Europatouren och drog sig ur Alfred Dunhill Championship av personliga skäl. Därmed återstod bara ett alternativ: kvalskolan.

Där, på PGA Catalunya Resorti höstas, såg det länge mörkt ut - men när det gällde som mest på sista nio lyckades italienaren gräva djupt och plocka fram sin bästa golf. Han sköt 32 slag, gjorde birdie på de fyra sista hålen, och säkrade kortet med ett slags marginal.

”Kalla det ödet, mod, hårt arbete, vilja eller bara tur… men den här 32:an på sista nio slås bara av mina sista nio på Gleneagles 2010”, twittrade Molinari efteråt.

2016 skulle bli en nystart, med arbetsro och nyvunnet självförtroende. Men ännu finns ingen ljusning i sikte. Fyra starter - lika många missade cutter. Efter fredagens 74:a i Australien, som innebär ytterligare en missad kvalgräns, tog 35-åringen till Twitter för att visa sin frustration:

"Besviken, frustrerad och arg över ännu en dålig prestation på golfbanan. Det är hög tid att hitta tillbaka till gammal form!", twittrade 35-åringen.

I skrivande stund är Edoardo Molinari rankad på plats 470 i världen. Lika rolig som golfen kan vara när det går bra, lika brutal kan den vara när det går emot. Men Molinari har inte gett upp. Här är en i raden av tweets under vintern, den kanske mest talande av dem alla:

Av: Johan Wennerström - golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat