Skip navigation

Intervju med Per-Ulrik Johansson: ”Var inte givet att jobba inom golfen"

Lennart Sandahl - 9:56 25/02/2016

Sedan i höstas har Wermdö Golf and Country Club en välmeriterad före detta spelare som ny klubbchef. Golfing.se stämde av läget med Per-Ulrik Johansson som berättar om den stora omställningen till ett kontorsjobb, vinintresset och hans egna erfarenheter av Honda Classics ökända ”the Bear Trap”.

Det märks att Per-Ulrik Johansson har mycket att göra i sin nya chefsroll på Wermdö Golf and Country Club. Jag och den förre PGA Tour-stjärnan ringer om varandra i ett par dagars tid, och när vi väl spikat en tid har fem minuters försening snabbt blivit fyrtiofem.

- Sorry, jag skulle ringa upp dig men det kom ett samtal emellan. Men nu så!, säger han och berättar om den nya heltidstjänsten han tillträdde 1 oktober 2015.

- Det började väl med att jag först och främst alltid haft ett trevligt intryck av klubben. Jag har varit här som gäst och när jag blev erbjuden jobbet som klubbchef var det givetvis ett stort beslut att ta med familjen (fru och tre barn). Innan dess hade jag haft halvtid på Viasat (som expertkommentator) samtidigt som jag gjorde en del företagsgolf och pluggade ekonomi och ledarskap för personer med idrottsbakgrund på Cruyff Institute (IFL/Handelshögskolan).

49-åringen, som är född i Uppsala men bor I Åkersberga, känner att det varit en stor omställning att gå från ett mer flexibelt schema till att ”ibland jobba 50-60 timmar i veckan”.

- Det kanske låter konstigt nu när det är lågsäsong men det är så här års all planering görs inför sommaren. Sedan tar det väldigt mycket tid att sätta sig in i ett sådant här jobb. Framförallt det administrativa arbetet, bara det att ta över någon annans dator. Jag har ju inte jobbat på kontor tidigare så det är ovant för mig. Vi har 50-årsjubileum i år och mitt arbete handlar ju mycket om att leda utvecklingen för hur vi ska kunna bedriva en bra verksamhet i 50 år till.

Även om Johansson, som spelade professionellt på Europa- och PGA-touren mellan 1991-2011, har väldigt mycket att göra på jobbet, så trivs han redan och ser fram emot att utveckla klubben.

- Det känns kul. Jag gillar klubben och ser fram emot utmaningen. Vi är ganska unika i och med att vi är en Country Club. Den största rollen jag har är att värna om medlemmarna. Sedan vill jag fortsätta utveckla företagsgolfen. Det är många som kommer tillbaka år efter år vilket är ett bra kvitto, men det går säkerligen att göra ännu bättre. Även om jag kommer med erfarenhet från proffsvärlden så tror jag att jag är ganska bra på att tänka brett också.

Var det alltid givet att jobba vidare inom golfen efter att karriären avslutades?

- Nej, inte direkt. Jag har många andra intressen. Jag har till exempel gått sommelierutbildningen på Restaurangakademin (2 steg). Så det är en stor passion jag har. Men samtidigt är jag väldigt glad över att kunna kombinera min kunskap från golfen med ekonomi, ledarskap och näringsliv som klubbchefsrollen ger mig. Tyvärr har jag inte lika mycket tid för kommenteringen på Viasat just nu och som det ser ut blir det nog en paus under 2016. Ambitionen var att kunna hoppa in då och då men tiden räcker inte till för tillfället.

I helgen stundar Honda Classic på PGA National. En tävling som Johansson spelat tre gånger - och även om den inte gått på Champions Course under dessa gånger, har han spelat på banan och känner till dess svårigheter. Inte minst de avslutande hålen (15, 16, 17) som kallas ”the Bear Trap”.

- Det är en riktigt tuff bana. Men om det skulle vara 25 grader varmt och inte blåsa så hade den inte varit så jobbig. Det är dock sällan fallet och med den tuffa avslutningen gör man det väldigt, väldigt bra att gå på par sista fyra hålen, säger Johansson som tycker att medias fokus på att proffsen har en viss score som mål på varje rond inte riktigt stämmer.

- I stället handlar det om att tänka på var man ska placera sig på varje hål. Man brukar tänka: Är det 300 meter till vattnet? 200 meter till bunkern? Sedan kan det vara så att man spelar mer mitt på green på de svåra hålen. I regel gör man då alltid par. Spelstrategin kan ju ändras ifall man har marginal ner och kan spela aggressivt i avslutningen. Det är bra med en plan som man kan gå ifrån om det behövs i ett senare skede. Men i grund och botten, om man ska scora så lågt som möjligt så ska man inte tänka på scoren, utan bara försöka slå varje slag så bra man kan. Sedan när man kommer in efter 18 hål så summerar man resultatet. Detta är förstås lättare sagt än gjort men det är lite av hemligheten.

Vilka är nyckelhålen för spelarna den här helgen?

- Det är såklart de fyra sista (inklusive 18) som utmärker sig mest. Banan är bra men det är kanske inga spektakulära hål i början. Totalt sett är det en fin bana och en härlig resort med flera andra banor att gå runt på. Jag rekommenderar att åka och besöka PGA National någon gång och kanske även få in ett besök på Doral i Miami, ca 1,5 timme söderut.  

Under sin aktiva karriär vann Per-Ulrik Johansson sex Europatourtävlingar och två Ryder Cup (1995, 1997).

Du vet väl att Golfing.se finns som app? Håll enkelt koll på tävlingsgolf jorden runt och få snabb access till unikt redaktionellt innehåll, de senaste nyheterna från de främsta internationella golfmedierna, leaderboards, utrustning och mycket mer. Ladda ner appen på App Store eller Google Play.

AV: Lennart Sandahl - Golfing.se


Bild: Privat

Relaterat

Senaste: Golfing.se