Skip navigation

Jeff Karlsson: "Jag har vad som krävs för PGA-touren"

Johan Wennerström - 9:00 24/02/2016 (uppdaterad 13:21 24/02/2016)

Jeff Karlsson debuterade inte på PGA-touren tidigare i vintras för att se och lära. 26-åringen från Ale utanför Göteborg känner sig hemma bland stjärnorna. ”Det var inga skrämmande eller negativa tankar alls, bara skönt att känna att det är här man ska vara”, säger golfproffset till Golfing.se.

USA-svensken som valde bort fotboll till förmån för golfen skapade rubriker som framgångsrik collegespelare på Kennesaw State i Atlanta, men envisa skador störde steget ut i proffslivet. 2015 var första året med någorlunda tävlingskontinuitet, och i januari öppnades dörrarna till finrummet när Karlsson lyckades kvala in till Farmers Insurance Open på Torrey Pines.

- Det var lite lustigt faktiskt. Jag hade varit på Hawaii och kvalat till Sony Open två veckor innan och var med om en liten paddleboard-olycka dagen innan kvalet där. Jag skar mig på glasfibret och fick sy fem stygn i vänster lillfinger. Det var bara att ta en jäkla massa värktabletter och spela. Gjorde rätt ont, men jag spelade rätt bra ändå och missade att kvala in med med ett slag. Jag tog inte ut stygnen förrän dagen innan Torrey Pines-kvalet, säger Karlsson på telefon från Florida.

Dit lyckades han alltså kvala in. Första intrycket av banan? Att det var betydligt godare bacon till frukost. Annars var det mesta som han tänkt sig.

- Tävlingen i sig blev inte så bra, men bara att få uppleva hur det fungerar var väldigt roligt. Det är ju på PGA-touren man vill vara.

- Spelet var där, men inte närspelet. Puttningen är normalt en av mina styrkor men jag hittade varken linje eller fart på greenerna. Ballstriking-mässigt har jag vad som krävs för att vara där ute och det var väldigt skönt att få ett kvitto på det. Jag kollade statistiken efter två varv och såg att jag hade samma mängd fairway- och greenträffar som han som ledde, ändå var jag 19 slag sämre...

Karlsson har respekt för PGA-tourstjärnorna, men han räds dem inte.

- Jag kan inte säga att jag har sett upp till någon speciell golfare. Jag har slagit många av dem i college och vet att jag kan göra det igen. Men självklart är det motiverande att se alla etablerade spelare runt omkring sig, det är det.

College, ja. Att stanna och bli proffs i USA var en självklarhet. Karlsson trivs med den amerikanska kulturen. Till skillnad från många andra slår han knappt några bollar på driving rangen utan lägger majoriteten av sin träningstid på att efterlikna tävlingsmomentet; mindre fokus på teknik, mer fokus på att få bollen i hål.

- Det är lite skillnad från den svenska mentaliteten som jag plockat upp på college. Eftersom du inte kan spela golf året om i Sverige blir det att du står och slår bollar, så det blev lite av en omställning när man kom hit. Här är det ingen som bryr sig om du svingar bra eller dåligt, det enda de bryr sig om är vilka scorer du skjuter. Det finns knappt en kille på collegetouren som har en bra golfsving, men alla är jätteduktiga ändå. Alla spelar bra golf.

Den 188 centimeter långe svensken slår långt - främst med drivern - och puttern kan bli riktigt het. Förbättringsutrymme finns främst i de korta wedgarna från 50 till 100 meter.

- När jag kan kombinera spelet från tee med puttningen, det är ofta då det kan bli riktigt låga scorer, säger Karlsson.

Mellan 2012 och 2015 blev det bara sporadiska tävlingar i väntan på att skador skulle läka. Den klart allvarligaste var en översträckning i armbågen som höll honom borta i 15 månader.

- Det var en uppförsbacke. Väldigt jobbigt att sitta på sidan och se alla collegespelare man spelat med ta sig ut på PGA- och Europatouren. Men jag hade aldrig någon tanke på att sluta, så långt gick det aldrig.

Fjolåret spenderades mestadels på amerikanska SwingThought Tour. I höstas tog sig svensken vidare till finalsteget i kvalet till web.com, touren under PGA, men fick nöja sig med begränsade spelrättigheter. Planen i år är därför att måndagskvala och försöka ordna full status via bra resultat.

- Det är prio ett, och det räcker egentligen med en bra tävling. Målet är att vinna en web.com-tävling och ta kortet till PGA-touren nästa säsong. Jag har alltid försökt sätta ganska höga men rimliga mål, och det känns som att jag har vad som krävs för att vinna där. Får jag bara chansen kommer det att lösa sig känns det som.

Karlsson bor utanför Atlanta. På somrarna har han rest hem och spelat lag-SM med Ale GK - en av säsongens höjdpunkter - och i år är förhoppningen att få en inbjudan till Nordea Masters. Men på lång sikt är förhoppningarna betydligt högre än så.

- Var jag ser mig själv som golfspelare om tre år? Då ligger jag topp-50 i världen, har vunnit på PGA-touren och spelar US Masters.

Jeff Karlsson
Ålder: 26
Född: Ale
Bor: Atlanta, Georgia
Collegetitlar: 4
Bästa collegeranking: 2 (snittscore)
Tränare: Henning Lundström, Ale GK
Drömtävling: US Masters

Av: Johan Wennerström - Golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se