Skip navigation

Tisdagskrönikan: "Alla har vi varit talanger - men hur många lyckas?"

Mathias Resare - 17:20 23/02/2016 (uppdaterad 17:39 23/02/2016)

Varje tisdag publicerar Golfing.se en krönika. Den här veckan är det vår ansvarige utgivare Mathias Resare som har vässat pennan. I sin krönika behandlar han begreppet talang. Hur långt räcker den och vad krävs egentligen för att ta det sista steget?

Under några år har jag haft förmånen att få jobba med en av Sveriges största och mest passionerade sportsajter, SvenskaFans.com. För er som inte besökt den kan jag kort beskriva: 250 lagredaktioner bemannas av fans som hängivet följer sitt lag, där det produceras över 1 000 artiklar i veckan. Och på forum diskuteras det högt och ljudligt.

Förutom att det är fansens plattform skiljer den sig markant mot de mer traditionella sportmediernas bevakning. Man jagar inte klick, matchen är mer än ett resultat och läktarkulturen är viktig. Alla i laget är av intresse och man tittar djupare, man är nyfiken på vad som komma skall. Vem i ungdomsleden är ”the next one”?

I golf har vi upplevt något fantastiskt de senaste tolv månaderna. Fyra av de fem främsta på världsrankingen är under 28 år. Talangerna växer upp snabbt, men jag tror att vi även glömmer snabbt. Nummer sex i världen är vår egen Henrik Stenson. Snart 40 år - men förhoppningsvis har han många bra år framför sig. Henrik slog igenom tidigt. Jag kommer ihåg när han, Peter Hanson, Christian Nilsson och Linus Pettersson var del av ”Hello Sweden”. Tre av dem blev vinnare på Europatouren, två är världsstjärnor och en producerar nu en helt suverän golfpodd. Men vad hände med Linus? Uppenbarligen hade han talang, men varför slog han inte igenom som de andra tre? Varför vann inte Christian mer än en gång på ET, när Hanson och Stenson tagit klivet till att nosa på majors?

Jag tror inte att det handlar om talang, det handlar om någonting annat. Stenson är ett tydligt exempel på vad jag tror svaret är. Han vann på Benson & Hedges på The Belfry 2001. Året efter träffade han inte många fairways och inte förrän 2005 var han het igen. Men inte gav han upp.

Stensons partner i Ryder Cup, Justin Rose, slog igenom med dunder och brak när han 1998 som 17-åring blev fyra på the Open (Royal Birkdale). Han blev proffs, men därefter tog det stopp och inte förrän 2002 vann han på Europatouren. Samma där: Rose jobbade sig igenom sin tuffa period - han skulle bara lyckas.

Marcus Kinhult var ifjol rankad trea i världen som amatör, med storspel i gästspelen som han gjorde på Europatouren i Sverige och Schweiz. Han imponerade stort i kvalskolan, men vad har hänt sedan dess? Inte en klarad cut! Golf handlar inte om talang, det är andra faktorer som krävs för att lyckas. Många har varit talanger, men hur många har verkligen lyckats ta det sista steget?                                                       

Under våren ska vi titta närmare på vad som krävs. Vi kommer att få förmånen att få lära känna tränare, ledare och spelare i de svenska amatörlandslagen. Jag hoppas på mångfald, passion och riktiga "Gunde Svan-typer". Att de har talang är det inget snack om. Men ska de vidare krävs mer än så.

Sist men inte minst. Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic spelade aldrig i pojklandslaget, de slog igenom senare. Inom golfen tror jag att Kinhultarna har det - det som krävs. För just det, det finns en Kinhultare till…

Vi berättar mer senare i vår.

Av: Mathias Resare - ansvarig utgivare, Golfing.se

Varje tisdag kommer jag, Mathias Resare, skriva en krönika eller så publicerar vi en gästkrönika. Ämnet är fritt och åsikterna kommer att vara många. Har du ett ämne du brinner för, mejla oss på redaktionen så kanske du blir en av gästkrönikörerna under 2016. 


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se