Skip navigation

TV: Svensklöftet stöttas av Robert Karlsson: "Lär mig allt han kan"

Lennart Sandahl - 10:02 23/02/2016 (uppdaterad 12:14 24/02/2016)

Vägen till LPGA-kortet är lång. En svensk som gör resan just nu är 23-åriga Madelene Sagström från Enköping. Som en av collegegolfens bästa 2015 är nästa steg att övervinna "bakgården" Symetra Tour. Till sin hjälp har hon en erfaren PGA-svensk: Robert Karlsson. "Vi har blivit väldigt nära vänner eftersom han försöker hjälpa mig bli en bättre spelare och bättre människa", säger hon i en intervju med tourens hemsida.  

2015 var ett riktigt bra år för Madelene Sagström. Som senior på LSU blev hon första spelare i programmets historia att noteras för en genomsnittlig score på under 72 (71,48). Med 18 topp tio-placeringar gick hon ut programmet med stil - och nominerades till både ANNIKA Award och SEC Player of the Year.

Nu är hon ute på Symetra Tour och spelar - med siktet inställt på att en dag bli en fullständig medlem på LPGA-touren. 

-  Tiden på LSU förberedde mig för vad som komma skall i den stora världen. Jag spelade mot de allra bästa spelarna på LSU och det kommer jag göra nu också. Jag försökte bara utnyttja varje dag (av golfspelande) jag hade i skolan, säger hon.

Och att vi har att göra med en stor talang råder inga tvivel om. I sin första rond som professionell slog hon till direkt. Åtta under par 64 i IOA Championship (Beaumont, Kalifornien) var nytt kvinnligt banrekord. Sagström öppnade vrålstarkt med birdie och eagle när hennes inspel på par-5-hålet rullade i koppen. 

- Jag öppnade sjukt bra, jag gjorde birdie på 10 och sänkte för eagle på 11 så jag hittade bara flytet och körde på. 

Sagström, som växte upp i Enköping med två golfspelande föräldrar, har tillhört det svenska landslaget sedan 2009. Där har hon i lite mer än ett år fått hjälp av Robert Karlsson som är hennes mentor. 

- Landslaget frågade mig om jag ville ha med honom på kvalskolan i december och jag sa ja med tanke på hans erfarenhet, han har spelat över 500 turneringar. Han kan spelet och lär mig allt han kan om det, säger hon. 

Karlsson spelade både på PGA och Europatouren och hade flertalet framgångar. Inte minst elva segrar på Europatouren. Sagström berättar att hon kan fråga Karlsson om vad som helst. Inför den gångna veckans tävling ringde hon till exempel och frågade vad hon ska tänka på i spel på hög höjd.

- Han försöker dela med sig av all sin erfarenhet till mig. Vi har blivit väldigt nära vänner eftersom han försöker hjälpa mig bli en bättre spelare och bättre människa. 

Sagström slutade delad femma i den steg 2 av LPGA:s kvalskola, men missade 72-hålscutten i finalen. 

Du vet väl att Golfing.se finns som app? Håll enkelt koll på tävlingsgolf jorden runt och få snabb access till unikt redaktionellt innehåll, de senaste nyheterna från de främsta internationella golfmedierna, leaderboards, utrustning och mycket mer. Ladda ner appen på App Store eller Google Play.

AV: Lennart Sandahl - Golfing.se


Bild: LPGA

Relaterat