Skip navigation

Klubbexperten om Blixts nya bag: "Fått ordning på längdkontrollen"

Lennart Sandahl - 18:13 18/02/2016 (uppdaterad 12:28 18/02/2016)

Tredjeplatsen på AT&T Pebble Beach Pro-AM var Jonas Blixt bästa på nästan två års tid. Har den stigande formkruvan ett samband med hans nya klubbset? "Det verkar som om Jonas fått ordning på det långa spelet nu", säger Robert Perman, utrustningsexpert på Golfstore i Karlstad, till golfing.se. 

Det såg länge ut som att Jonas Blixt skulle vinna sin karriärs tredje PGA-titel. Svensken hade en tvåslagsledning på Phil Mickelson - men tappade den i slutskedet och fick nöja sig med en tredjeplats i AT&T Pebble Beach Pro-AM. 

- Jag missade två greener och gjorde två bogyes. Inte den lättaste berg- och dalbanan att hantera, men jag fortsatte försöka, sa Blixt som slutade två slag bakom slutsegraren Vaughn Taylor. 

Det var Blixts bästa placering sedan 2014 års Masters där han slutade tvåa bakom Bubba Watson. Några veckor innnan Pebble Beach hamande Blixt topp sex i Farmers Incurence Open - ett skönt formbesked efter ett tufft fjolår. 

En del av framgången kanske kan tillskrivas Blixts nya klubbset. Golfing.se fick tag på Golfstore i Karlstads utrustningsexpert för att fråga om de nya Cobraklubborna som han bytt till inför årets säsong. 

- Sist jag pratade med honom (Blixt) var det det långa spelet, framförallt utslagen, som han hade problem med. Där ser man en stor skillnad nu och det känns som det inte bara kan vara en mental skillnad eftersom spelet började stämma strax efter klubbytet. Sen kanske järnen gett bättre längdkontroll, säger Robert Perman till golfing.se. 

Rent generellt är det inte några exklusiva tourklubbor som Blixt spelar med. De har börjat säljas i butik. Skillnaden mot amatörerna är att den 31-årige Nässjösonen spelar med styvare skaft. 

Om järnklubborna från Cobra:

- Han spelar med styvare skaft än medelgolfaren. Trenden är annars att gå under 100 gram. Om han fått bättre längdkontroll och mindre spridning får man nog fråga Jonas om. Men så tror jag att det kan vara. Det är väldigt lättspelade klubbor på marknaden i dag. "Vanliga" spelare jagar längden, men det behöver ju inte tourspelarna göra utan där är det viktiga att få till en mindre spridning och bättre längdkontroll. 

Den nya drivern (Cobra King F6+Pro på 7,8 grader) har Perman bara gott att säga om. 

- Även tourspelarna går upp en del i grader. Det är ganska vanligt numera. I december hade Jonas problem med utslagen men det verkar han fått ordning på med den nya drivern. Jag upplever den som lite mer lättslagen och det är mycket bättre bollflykt. Den är också mer lätträffad och det spelar inte så avgörande roll var man träffar.Skaftet han har finns även för amatörer även om det kanske räknas som mer exklusivt, säger Perman. 

Det är dock inte alla klubbor som fått ryka ur Blixt gamla bag. Puttern är kvar och spoonen från Taylormade (RBZ 15 grader) tycks han vara fortsatt nöjd med. 

- Spoon är en oerhört viktig klubba i en tourspelaras bag. När den här kom var den oerhört lättslagen. Det är säkert tre-fyra år sen den kom ut, så den verkar han trivas bra med, säger Perman.

Jonas Blixt klubbor i AT&T Pebble Beach Pro-AM (Källa: WRX)

Driver: Cobra King F6+Pro (7.8 grader)
Shaft: UST Mamiya Attas T2 6X (44.5 inches)
Swingvikt: D3

3-wood: TaylorMade RBZ (15 grader)
Skaft:Graphite Design Tour AD-DI 6X

5-wood: Cobra King F6 Baffler (18 grader)
Skaft Graphite Design Tour AD-DI 8X (41.5 inches, tipped 1.5 inches)

Järn: Cobra Fly-Z Pro  (2), Cobra King Forged Tec (3), Cobra King CB (4-PW) 
Skaft: True Temper Dynamic Gold X100 Tour Issue 

Wedgar: Cobra Tour Trusty (54, 60) 
Skaft: True Temper Dynamic Gold S400 Tour Issue

Putter: Yes! Donna II

Du vet väl att Golfing.se finns som app? Håll enkelt koll på tävlingsgolf jorden runt och få snabb access till unikt redaktionellt innehåll, de senaste nyheterna från de främsta internationella golfmedierna, leaderboards, utrustning och mycket mer. Ladda ner appen på App Store eller Google Play.

AV: Lennart Sandahl - Golfing.se


Relaterat