Skip navigation

Tisdagskrönikan: "Minst en svensk medalj i Rio"

Redaktionen Golfing.se - 13:46 16/02/2016 (uppdaterad 23:23 18/02/2016)

Joakim Sabel är golfentreprenör och banägare. I tisdagskrönikan beskriver han utvecklingen med att fler golfklubbar går samman och förklarar varför OS kommer att ha en positiv inverkan på spelet. Han spår dessutom minst en svensk medalj i Rio.

Nu är våren snart här. Och en ny säsong. Golftourerna i världen snurrar redan på för fullt och resebolagen har fullt på sina golfresor. Så vad blir intressant 2016? I tävlingssammanhang är det enkelt:

OS.

Nu kommer miljarder människor att kunna se golf på tv. Det finns idag runt 60 miljoner golfare i världen och siffran ökar. Tack vare OS kan den fortsätta öka. Det kommer att vara spelare från USA, Kina, Sydkorea, Sydafrika, Japan och Australien som gör upp om gulden i Rio, plus ett stort antal spelare från Europa. Totalt 60 herrar och 60 damer. Att alla professionella golftourer har uppehåll minst två veckor före OS garanterar ett enormt mediaintresse; journalisterna måste ju ha något att göra och till Brasilien vill säkert alla åka.

Max fyra spelare från varje land får deltaga, så det är inte givet att Sydkorea vinner på damsidan. Och på herrsidan är det vidöppet. Där har minst 20 länder guldchans. Våra starka svenska hopp är Anna Nordqvist och Henrik Stenson. Någon av dem kommer att ta minst en medalj, det är min tro och förhoppning.

Vad gäller Nordea Masters tycker jag personligen att det är mycket roligt att tävlingen nu återvänder till Bro Hof i början av juni. Det är Sveriges bäst skötta bana och den är väldigt vacker. Det är kul med stora tävlingar och det är ju minst 25 svenskar från hela landet med. Jag hoppas på svensk seger och mycket publik, det förtjänar den roliga tävlingen.

I övrigt ökar ju antalet nybörjare och golfare i Sverige igen. Den här utvecklingen kommer säkert att fortsätta. Golf är svårt, men mycket roligt. Numera vill ju alla vara mer hälsosamma, och det finns ju ingen mer hälsosam syssla än golf. Människan är skapt för att vara ute och i rörelse och få motion samt att röra på leder (lärde mig detta då jag utbildade mig till Golfpro på Bosön). Det, och att vara social. Allt detta går att genomföra i en vacker park som de flesta golfbanor är. Ingen annan sport har så vackra arenor som golf. Att det sedan finns kul butiker på klubbarna och bra golfkrogar för trevlig samvaro är ju ingen nackdel.

Vi ser ett mönster i golfvärlden och Golfsverige som på företagsspråk heter konsolidering. I USA har tusentals klubbar gått samman de senaste åren. Det kan vara grannklubbarna, flera banor i samma stad eller nationella och till och med globala kedjor av klubbar. Och detta bara ökar. NGF Golf -Frankrike, Blue Green -Frankrike, Pestana group-Portugal, Great Life-USA, Troon golf-Global, Century Golf-USA och Clubhouse golf-Tyskland är bara några exempel. Det finns även kedjor i Sydkorea, Australien och England/Skottland samt i Spanien och Italien och Holland. I Sverige ser vi också fler och fler klubbar som går ihop. Varför, undrar du kanske som spelare?

- roligare produkt, fler banor att alternera kring
- prisvärdare för golfaren
- fler och roligare tävlingar
- billigare att driva
- attraherar enklare sponsorer
- ger fler karriärsmöjligheter i golfbranschen

Jag är själv involverad i det bolag som var först i Sverige med att driva flera klubbar i ett bolag, TopTee. Det kommer fler sammanslagningar i vårt land och det kommer att göra förutsättningarna bättre för de klubbar som har det svårt att klara sig på egen hand. Alltså bra för alla.

Nu är det vädret som styr när vi börjar spela, men med den milda vinter som vi nu har så kommer i alla fall skicket vara bra när banorna öppnar inom kort. Jag tror att vi redan spelar i slutet av mars i år, det är ju också då solen värmer mycket bättre än nu i tidig februari när detta skrivs.

Hoppas vi ses på en bana inom kort och att du fortsätter att ha nöje av världens bästa sport...

Av: Joakim Sabel

GolfPro
Verkställande Inspiratör
Chairman FSG Sweden

Courseowner
Brollsta GCC
Kungsängen GCC
International GC
Strandtorp GK
Västervik GK


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se