Skip navigation

Synliga resultat i kampen mot långsamt spel

Redaktionen Golfing.se - 16:57 11/02/2016 (uppdaterad 17:05 11/02/2016)

Från och med i år har Europatouren lovat krafttag mot långsamt spel. Enligt tourens beräkning har det gett omedelbara resultat under säsongsinledningen. "Våra spelare är nu mer medvetna än någonstin om att långsamt spel är oacceptabelt", säger Europatourens vd Keith Pelley.

Förändringen går främst ut på att domare fått större frihet att dela ut en så kallad "monitoring penalty", något som kan likställas med en varning. Skulle spelarna i fråga inte reagera på varningen har domaren rätt att sätta igång ett tidtagarur. Det kan i förlängningen leda till ett pliktslag.

Totalt 95 grupper hölls under uppsyn i årets första tävlingar i Abu Dhabi, Qatar och Dubai. Fem spelare tilldömdes varningar: Jordan Spieth, Daniel Brooks, Benjamin Hebert, Eddie Pepperell och Gavin Green. Spieth reagerade överraskat på straffet:

- Jag förstår att jag får en tidsanmärkning om jag skulle ta för lång tid på mig i ett läge där vi är klockade. Den regeln förstår jag. Men jag förstår inte logiken när vi har hunnit ikapp och inte längre är klockade, sa Spieth enligt Golf Digest och fick stöd av Rory McIlroy.

Men tidmätningar visar enligt Europatouren att de nya direktiven har haft en positiv inverkan på spelhastigheten under de två inledande dagarna av varje turnering, då mätningarna gjorts. I Abu Dhabi förkortades genomsnittsrundan med fem minuter jämfört med 2015, och även i Qatar gick spelet snabbare (tio minuter under första dagen och fyra under den andra).

- Vi sa innan reglerna var på plats att vi ville vara ledande i spelhastighet så det är utmärkt att se att policyn har fått omedelbar effekt, även om vi fortfarande är i det tidiga skedet av implementeringen. Jag är också glad över att våra medlemmar har reagerat positivt på förändringen, säger Europatourens vd Keith Pelley.

Långsamt spel har minst sagt varit en het potatis i golfvärlden de senaste åren. Medan åsikterna varierar om det är ett problem eller inte, verkar många åtminstone överens om att just pliktslag är den enda metoden som biter om man vill få effekt. Det återstår att se hur Europatourens satsning artar sig och om den bestraffningsformen blir aktuell, men klart är åtminstone att man har för ambition att genomföra reformen på ett seriöst sätt.

- Vi sträver hela tiden efter att göra vår produkt ännu mer tilltalande och underhållande för våra fans. Det här är en bra start, säger Keith Pelley.

Du vet väl att Golfing.se finns som app? Håll enkelt koll på tävlingsgolf jorden runt och få snabb access till unikt redaktionellt innehåll, de senaste nyheterna från de främsta internationella golfmedierna, leaderboards, utrustning och mycket mer. Ladda ner appen på App Store eller Google Play.


Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Golfing.se