Skip navigation

Gustafson fortsätter som caddie: "Glöder inte för att spela själv"

Johan Wennerström - 14:17 03/02/2016 (uppdaterad 14:47 03/02/2016)

Sophie Gustafson har inte spelat tävlingsgolf sedan i somras, och någon nysatsning är inte aktuell. Än. Men svenskan är kvar innanför repen och befinner sig just nu i Australien för att gå caddie åt Beth Allen. "Min egen golf ligger fortfarande lite på hyllan", berättar hon för Golfing.se.

42-åringen från Varberg är en av Sveriges främsta golfspelare genom tiderna. Förutom åtta framträdanden i Solheim Cup har hon bland annat vunnit fem LPGA-titlar och 16 på LET. På senare år har det dock gått tungt spelmässigt, och i somras bestämde sig Gustafson för att ta en paus från golfen. Åtminstone som spelare.

Hon tog i stället jobbet som caddie för amerikanskan Beth Allen, och i juli kom duons första seger i ISPS HANDA Ladies European Masters. Allen och Gustafson har nu planerat en fortsättning till och med tävlingen i Kina i mitten av mars. Den här veckan väntar Oates Victorian Open.

- Efter det får vi se vad det blir, berättar Gustafson i en mejlväxling med Golfing.se.

- Min egen golf ligger fortfarande lite på hyllan. Jag har ingen riktig glöd för att spela själv just nu och tills den kommer tillbaka tänker jag inte göra någon satsning för en comeback.

Men det betyder alltså inte att hon lämnat golfen. Tvärtom. I höstas var Gustafson en av vice-kaptenerna till Carin Koch i Solheim Cup, och så caddie-jobbet på det.  

Har omställningen varit svår?
- Inte så svår, för jag har ju ganska bra koll på vad en spelare vill ha och behöver. Sen är det ju en vanesak att till exempel lämna över klubban istället för headcovern. Det händer fortfarande ibland att jag ger Beth headcovern istället för klubban…

- Det är väldigt kul att se spelet från caddyns synvinkel och känna hur det känns. Det är mycket mer jobb än vad jag trodde. Mycket som måste göras snabbt och samtidigt liksom. Vind, yardage och hur mycket upp/ner slaget spelas. Mycket information som ska fram snabbt, och sen ska man processa den och få fram rätt slag och klubba också. Som spelare behövde du ju "bara" processa informationen. Det är annorlunda, och helt klart kul.

Av: Johan Wennerström - golfing.se


Bild: Ladies European Tour

Relaterat

Senaste: Golfing.se