Skip navigation

OS medför schemapussel för LPGA-stjärnorna

Johan Wennerström - 16:41 27/01/2016 (uppdaterad 16:55 27/01/2016)

Imorgon drar LPGA-säsongen igång på Bahamas efter en traditonell vintervila. De flesta stora namnen är på plats på Paradise Island, men inte det största. Lydia Ko skippar tävlingen - för att optimera spelschemat. Med OS på programmet i sommar kommer hon knappast att vara ensam.

Om några etablerade herrspelare har uttryckt viss skepsis för golfens återinträde på OS-schemat - med Adam Scott som det kanske tydligaste exemplet - råder överlag positivare tongångar bland damspelarna. Världsettan Lydia Ko har beskrivit chansen att få spela som "en dröm", och amerikanska stjärnan Lexi Thompson sa så sent som tidigare i vecken att OS är hennes huvudmål den här säsongen.

Alla omdömen har emellertid inte varit positiva. Inbee Park slog i somras fast att turneringens kvalificeringssystem slår ut för många av de bästa spelarna i och med att bara fyra spelare från varje nation får delta. Argumentet är förståeligt, med tanke på att Sydkorea har en mängd spelare topp-60. USA har samma huvudbry.

För att ge spelarna bästa möjlighet att förbereda sig för OS (som spelas 15-21 augusti) har LPGA-touren lagt in en paus i augusti, men det innebär å andra sidan att schemat blir betydligt mer intensivt på våren och sommaren. Kingsmill Championship den 19 maj blir startskottet på en elva veckor lång period med lika många tävlingar. Tre av dem är majors, och en är lagtävlingen International Crown.

Därefter väntar alltså OS, där bara 60 spelare får vara med. Och för de flesta lär det bli en kamp mot klockan och placeringar på världsrankingen. Allt detta kommer följaktligen att ställa högre krav på spelarna att anpassa schemat.

Anna Nordqvist berättar i en intervju med viasatsport.se att hon väljer bort ett antal tävlingar, och världsettan Lydia Ko verkar alltså resonera likadant redan nu.

- Det är den del av en schemastrategi. Hon vill ha en vecka till på sig för att komma i form. Det är inte det att hon inte gillar golfbanan, hon gillar bara inte all vind, säger Kos svingtränare David Leadbetter till Golf Channel.

Caroline Hedwall, en annan spelare som har som huvudmål att försöka kvala in till OS, har liknande motiv. Hon berättar för Golfing.se att tävlingen dels inte ligger optimalt till i schemat, dels att Ocean Club är en svår bana att inleda på.

- Det har varit lite väderincidenter där genom åren. Första året som tävlingen spelades hade det regnat och vi fick korta ner banan och spela mestadels par-3-hål. Sen brukar det blåsa väldigt mycket. Det är inte det bästa att inleda med en blåsig tävling, det blir lite som British Open, förklarar Hedwall.

Efter Bahamas väntar tre tävlingar - i Florida, Nya Zeeland (Europatouren) och Australien - innan LPGA-touren reser till Thailand. För de som väljer att spela Nya Zeeland skulle det innebära en väldigt intensiv start.

Fem av de tio högst rankade spelarna kommer att pegga upp i morgon. Svenska deltagare är Nordqvist, Pernilla Lindberg, Maria McBride och Dani Holmqvist.

Av: Johan Wennerström - golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat