Skip navigation

Wille Schauman: "Första sändningen var fruktansvärt nervös"

Johan Wennerström - 11:05 11/01/2016 (uppdaterad 12:43 11/01/2016)

För tolv år sedan peggade han upp i ledarboll tillsammans med Luke Donald på Barsebäck. Ironiskt nog vet nog fler golfare vem Wilhelm Schauman, 36, är i dag. Vi tog ett snack med C Mores nye golfkommentator om åren som proffs, den första nervösa tv-sändningen och golfens utveckling som sport.  Under Scandinavian Masters 2004 var Schauman relativt ny i sammanhangen. USA-stockholmaren hade tagit steget ut i proffslivet samma år och inledde tävlingen så skarpt att han fick spela i ledarboll inför en stor och lite överraskad svensk hemmapublik.

Det var en nyttig erfarenhet, för golfåret därpå blev lyckat. Schauman kvalade in till Europatouren hösten 2005 och - kanske ännu häftigare - till The Open på Old Course under sommaren. - Jag minns att jag körde tio timmar från Virginia till New Jersey för att kvala. Sov fyra timmar, kom till en bana jag aldrig sett och spelade 36 hål, säger Schauman, som fixade biljetten i ett särspel mot bland andra Richard S Johnson. - Det var jäkligt häftigt att komma till St Andrews. Själva grejen var inte att spela Old Course, det hade jag redan gjort, utan att lyckas kvala in samma år som tävlingen spelades där. Jack Nicklaus gjorde sitt sista The Open och Tiger vann. Det var ett rätt coolt sätt att göra sin majordebut på.

Kärleken till golfen uppstod redan som treåring när Wille fick en golfklubba av sin farfar. Han "fortsatte svinga" så till den milda grad att det sedermera blev juniorgolf på landslagsnivå och flytt till USA som 19-åring. Det var då, på University of Minnesota, som Schauman insåg att han kunde ge proffskarriären en chans. Speciellt som han och lagkamraterna hade vunnit den prestigefulla NCAA-titeln, de nationella amatörmästerskapen.Till en början huserade Schauman på den amerikanska motsvarigheten till Sverigetouren, dåvarande Hooters Tour, och efter två år lyckades han ta steget till Europatouren. Innan karriären definitivt lades ner i höstas hade det också blivit spel på bland annat Challenge Tour, Asian Tour och Nordea Tour. - Jag hade rätt dåliga år spelmässigt 12/13 och 14/15, och samtidigt började det hända andra saker. Min fru och jag fick barn och jag började kommentera på Viasat. Det blev fokus på annat helt enkelt, och det räcker egentligen med att du tappar en eller två procent för att motståndarna ska bli mycket bättre.Wille%20Schauman

 

Du har varit runt en del. Var det svårt att få ihop resandet?
- Inte innan jag fick barn, då kunde jag i princip resa hur mycket som helst utan att bry mig så mycket. Men när vi fick vår förste son blev det betydligt jobbigare. Det gällde även träningen på hemmaplan. Det fanns annat som drog helt enkelt.

- När motivationen fanns där tyckte jag aldrig att det var jobbigt att träna. Det spelade egentligen ingen roll om det var tidigt i gryningen eller i hällregn, men så fort motivationen börjar tryta…

- Jag tränade inte lika frekvent och hade svårt med det mentala. Periodvis kunde jag stå på tee och veta att jag inte skulle träffa fairway. Tänkte: ”bollen hamnar där ute någonstans, men på fairway hamnar den inte”. Då är det väldigt jobbigt att tävla i golf på den nivån. Här någonstans, under 2012, kom alltså ett erbjudande från Viasat. Till en början gick det ut på att kommentera proffsgolf tillsammans med kollegor, men inom kort fick Schauman egna sändningstimmar. - Första sändningen var Frys.com Open och jag var så fruktansvärt nervös. Ville bara ta av mig hörlurarna och gå därifrån när teknikerna började räkna ner. Jag hade förberett mig väldigt noggrant, men det var så svårt att veta vad som skulle hända. Det var ju en helt annan sak att sitta bredvid någon och bara bli inbollad i sändningen, men nu skulle jag göra allt själv. Det var liksom bara att köra.

Vid det här laget har Schauman ensam guidat tittarna genom ett flertal tävlingar och skaffat sig god erfarenhet. Mestadels från PGA-touren, som lockar mest. Därför passade jobbet på C More, som från och med 2016 har tagit över PGA-tourrättigheterna från Viasat. - I början kunde jag köra slut på all fakta jag förberett de första 20 minuterna i sändningen, men man lär sig med erfarenhet. Nu känner man på ett annat sätt när saker och ting passar och hur det ska sägas. Det gäller helt enkelt att följa flödet i sändningarna. Man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända, det är alltid lite lurigt, men det gäller att vara förberedd på en helhet. Schauman har skaffat sig bra kontakter och goda kunskaper om PGA-touren främst tack vare sin tid på college. Han har mött spelare som Bubba Watson och Adam Scott på junior- eller amatörnivå och håller inramningen och arrangemangen runt USA-touren högt. Det gäller även den i jämförelse mer ivriga amerikanska publiken.- Om du frågar mig vad jag tycker om den amerikanska mentaliteten att vara högljudd och dricka mycket bärs säger jag att det inte bidrar till golfen, men jag tycker det är häftigt att det blir en publiksport på ett annat sätt än i till exempel Skottland. Jag säger inte att någon stil är bättre än den andra, jag tycker bara det är kul att det finns olika. För 20 år sedan var det inte så, då var det mest golfapplåder och rutiga shorts. För golfens skull tror jag att det är jätteviktigt.

- Kolla på en sån som Rickie Fowler. Vad är han för profil? Snudd på extremsportare, fast han spelar golf. Finns det något annat man kan göra för att ”rocka upp” sporten?
- Att snabba upp spelet är ju det alla pratar om. Det borde stå högt på agendan. Det går inte att få ner det under fyra timmar i och med att det är två olika block som går ut, men kan man få ner det till mellan fyra timmar och fyra timmar och en kvart har man vunnit mycket. Kanske inte som tv-sport, men för golfens skull. Och då måste man börja från toppen. För att få till en förändring måste ju de som syns på tv bli snabbare. Det finns vissa som blir bötfällda varje år, men de skiter ju i 2000 pund eller dollar. För att det ska börja göra ont måste man gå ner till pliktslag.


Om du fick bli beslutsfattare för en dag och förändra eller ta bort en tourregel. Vilken skulle det vara?
- Då skulle jag ta bort den där du blir diskad om du skriver fel på scorekortet. Det finns ju folk överallt som fyller i digitalt och det är ett jävligt hårt straff att bli diskad om din markör råkar skriva en trea i stället för en fyra. Den skulle man kunna justera till ett mindre hårt straff tycker jag. 

Hur det gick i Scandinavian Masters? Luke Donald vann, Wille Schauman kom delad 24:a.

- Men det var jäkligt häftigt!

Av: Johan Wennerström - golfing.se


Bild: C More

Relaterat