Skip navigation

Louise bloggar: Lina Boqvist - en tuff Gislavedstjej

- 22:23 16/08/2015 (uppdaterad 9:17 17/08/2015)

Jag har privilegiet att resa runt på Europatouren och lära känna de nya tjejerna, samtidigt som jag också spelar i tävlingen. I veckan var det en något okänd ny svenska som stod för topp placeringen, Lina Boqvist, som tog för sig lite mer än de andra svenskorna, och de första två dagarna spelade vi i samma boll.

 

Det var kul att se henne spela. Utifrån sett ser hon orädd ut och man ser att hon har en vinnarskalle. Hennes spel är stabilt och hon håller huvudet ganska kallt. När vi kom till 16 fanns det en ledartavla precis vid greenen, hon låg då trea. Det kan vara lite extra mycket adrenalin som infinner sig då man ser sitt namn högt upp listan. På 16 och 17 blev det två 3-pyttar i rad. Men hon hämtade klämde in en par på sista hålet för att ändå stanna kvar på en topp 10-placering.

 

Det kan man ju också se på hennes karriär hittills. Hela 13 vinster har hon skrapat ihop under sin amatör och proffskarriär. I listan finner man allt från Skandia Cup till LETAS Access. Är hon redo att vinna ute på Europatouren också tro? Jag satte mig ner och tog en pratstund med henne för att ta reda på mer.

 

- Mamma och pappa hade väl ingen barnvakt så jag fick helt enkelt följa med till banan.

 

Ja, det var så det hela började en gång i tiden på Isabergs GK. Uppväxt i en golffamilj var det naturligt att hon skulle börja spela golf. Karriären startade i knatteskola, vilket hon inte tycket var så roligt. -Plastbollar och lek var nog inte min grej, säger hon med ett skratt. Men så fort det blev lite tävlingsmoment i det fångade det hennes uppmärksamhet och har bibehållits till idag.

Lina är en sportig tjej. Innan golfen tog över helt var det bl.a. badminton och volleyboll som stod på agendan, det senare i elitserien.  Golfen skiljer sig en del i att det är en individuell sport, och då kan man inte skylla på någon annan. Att det samtidigt kan bli ensamt ute på touren är väl ingen nyhet direkt. Men hon har ett bra team runt sig med tränare och föräldrar som hjälper till med träning, bokföring och sponsorer. – Min tränare, vi vinner och förlorar ihop. Är hennes kommentar när jag frågar vem hon ringer först när det går bra och när det går dåligt på tävling.  Kanske är det så, men det är ändå Lina som gör jobbet och ska ha credit för styrkan att orka klättra runt på banan ut i 37 gradig värme och samtidigt prestera bra. Det är inte alla som lyckas med det.

 

- Jag är ingen långtslående tjej men jag lyckades pricka rätt på fairway och greenerna.

 

Just att pricka rätt var en viktig ingrediens på Pilsen Park Golf. Belägen i en dal med skog, raviner och några vattenhinder utmed både fairways och greens måste raka slag vara en del i ekvationen för en bra score. Det gjorde Lina bra. Hon hade också en plan; att spela smart. Vissa hål var som upplagda för girighet; korta men ack så smala och trubbel på båda sidor. Hon säger själv att wedgespelet är hennes styrka. Det var bara ett par fem som hon gick för på två slag hela veckan, det var också det enda par femman som hon spelade under par (-1) totalt. Kanske skulle det ha lett till fler birdies om hon hade satsat, kanske inte. Det får vi aldrig veta. Hur det än är så följde hon sin plan och gjorde det riktigt bra., även om det inte nådde hela vägen.

 

-Man vinner inga tävlingar när man ligger kvar i sängen.

 

Lina är ingen planerare. Träningen tar hon dag för dag. De tunga dagarna då de flesta trycker på snooze-knappen både en och flera gånger är det en långsiktig dröm som får henne att ge sig ut och träna. Drömmen landar i att spela på LPGA. Hon valde dock bort college när det begav sig. Det kändes inte rätt just då, delvis på grund av skoltrötthet, delvis för hon inte trodde USA var hennes grej. Istället blev det proffslivet i Sverige . Sakta men säkert har hon gått från klarhet till klarhet. Efter några år på Nordea touren blev det LETAS access där hon sedan norpade en av de åtråvärda LET spelrättigheten genom att placera sig topp fem på den slutgiltiga rankingen. Men mentalt har hon aldrig jobbat och känner inte att det behövs just nu.

 

-LPGA är LPGA, det är dit man vill.

 

Om USA kommer kännas rätt när det är så väl är dags att ta klivet över till andra sidan Atlanten vet hon inte, men att ge det ett försök i framtiden är tanken.  

Min bild av Lina är att hon är tuff och målmedveten. Än så länge är det dock LET som är hennes arbetsplats, men vi ska inte springa för fort framåt. Ett mål på vägen är at etablera sig på Europatouren innan LPGA kommer med i bilden. Att komma topp 80 på rankingen, var årets mål. Det har hon i och med sin topp placering i Tjeckien klarat av. Nu blir det att blicka fram mot sin första stora vinst istället.

 

Lönechecken på €15.500 kan komma väl till pass för Smålänningen då shopping är ett intresse som hon har, förutom att hänga med kompisar och gå på gym.  Den närmaste tiden är det Sölvesborg Open hosted by Fanny Sunesson 20-22 augusti på Sövesborg GK och Helsingborg Open 3-6 september på Vasatorp GK, som står på schemat.

 

Vi önskar henne Lycka Till resten av säsongen! 

Linas hemsida här


LET

Bild: Getty Images

Relaterat