Skip navigation

Dokument: Charley Hull

- 11:11 22/12/2014

Hon är talangen som under Solheim Cup tog autografer av sina slagna motspelare, jämförts med Dame Laure Davies och tilldelats Rookie of the Year. Charley Hulls framtid ligger precis framför fötterna.

Det var den 13:e upplagan av tävlingen. Europa var titelförsvarare efter segern två år tidigare på Irland. Hull hade handplockats av svenska Solheim Cup-kaptenen Liselotte Neumann. Då var Charley Hull rankad 147:a i världen och klart sämst statistikmässigt av alla i både USA:s- och Europaslag.  Snacket innan handlade om debutanterna som Neumann gett förtroende, Charley Hull var en av dem.

– Jag tror inte det är negativt, jag tycker vi har starka debutanter och det kan vara positivt. Det är bara att gå in för dem och de har inget att förlora utan de kan bara köra på, sade Caroline Hedwall inför uppgörelsen

Efter tävlingen var Charley Hull namnet många la på minnet. Efter två segrar, individuellt och i par, hade hon presenterat sig för golfvärlden. Hon var den yngsta som någonsin spelat Solheim Cup något som märktes under tävlingens gång, inte på hennes sätt att spela utan utanför banan. När hon vunnit mot Paula Creamer bad hon amerikanskan signera en golfboll.

– Min kompis är ett stort fan av henne så jag tänkte att jag lika gärna kan fixa en autograf till honom, sade Hull

Superlativen tar lätt slut när beskrivningar om talangen ska göras. Redan som två-åring fattade hon klubborna för första gången. Och bara sju år senare tog Charley Hull världen med storm när hon som nioåring sopade banan med 24 000 andra deltagare under Englands amatörtävling vid Turnbury.

En ny golfstjärna var född.

Och efter det tog Charleys far henne för att träffa samme coach som Ian Poulter hade.
– Hon måste fokusera på sitt spel och kommer gå en fin framtid till mötes. Hon kommer att vinna många tävlingar väldigt snart, sade Ian Poulter och Hull. 

Som 13-åring lämnade hon skolan och blev hemskolad istället. Allt för att fokusera på en sak: Bli nummer ett. Det steget blev lyckat med tanke på de framgångar hon haft. Dessutom har hon jämförts med Dame Laura Davies genom det sättet hon spelar på ”hit it, go find it and hit it again” . Stjärnskottet spås bli damgolfens svar på herrarnas världsetta Rory Mcllroy.

– Pappa har byggt en liten bana till mig ute i trädgården. Jag tro inte någon golfare hade överlevt utan en sådan. 

Trots hennes ringa ålder fick media tidigt upp ögonen för den talangfulla brittiskan. Något hon däremot tagit med stor ro.
– Jag tror att du får mycket press på dig, mediauppmärksamhet och många som pratar om dig om du spelar bra. Det är så jag ser på saken: Om någon är intresserad av mig så måste det betyda att jag har gjort något rätt. Jag ser det inte som något problem, sade Hull. 

Solheim cup blev ett steg in i strålkastarljuset på allvar. Om drygt ett år är det dags igen om Charley Hull finns med i nya kaptenen Carin Kochs trupp återstår att se, men enligt rankingen ligger brittiskan överst med mest inspelade poäng så räkna med Hull vid nästa års upplaga av Solheim Cup

– Jag är stolt över henne. Hon bara älskar golf och framgången har hon verkligen jobbat för, sade Charleys pappa Dave.

Charley Hull
Ålder: 18
Nation: England
Proffs sedan: 2013
Huvudtour: Damernas Europatour
Stora segrar: Lalla Meryem Cup
Snittscore: 70,87
Driving distance: 240 meter
Ranking: 38

Källor: Golfdigest.com, Bbc.com/uk, theguardian.com


Bild: Getty Images

Relaterat