Skip navigation

Nedräkning, USA: Mickelson måste studsa tillbaka

Redaktionen Golfing.se - 19:04 23/09/2014

På fredag börjar det som i golfvärlden beskrivs som säsongens absoluta höjdpunkt. Ryder Cup återvänder till Skottland och Gleneagles, två år efter Europas magiska vändning på Medinah. Inför första utslag synar vi samtliga spelare i båda lagen närmare och rankar dem inbördes. Plats sju i USA: Phil Mickelson.

Den omåttligt populäre 44-åringen från San Diego reser till Gleneagles med en ryggsäck full av erfarenhet. Amerikanen är en av blott 16 golfare i historien som vunnit minst tre av fyra majors och har imponerande 42 segrar på PGA-touren, varav fem majors. Han har spenderat mer än 700 veckor som topp-tio-spelare på världsrankingen.

Ryder Cup-historia: Gör sin tionde start i turneringen - flest av samtliga spelare. "Lefty" har dock "bara" bidragit med 17 poäng till det amerikanska laget på sina 45 matcher sedan debuten 1995. Trots den gedigna erfarenheten har Mickelson inte mer än två segrar i Ryder Cup.

Styrkor/svagheter: Älskar formatet och är livsfarlig i matchspel, kanske till och med bäst i världen när han kommer in i ett av sina berömda stim. Slår bollen långt och besitter stora kvalitéer vad gäller skruvarna och spinnen på bollen. Mickelson har dessutom gjort sig känd för sina fina handleder som producerar de mest spektakulära av räddningar runt greenerna. Problemet har alltid varit den bristande jämnheten.

Form: Svag. Faktum är att Mickelson har haft ett av sina sämsta år någonsin på PGA-touren. Det gick så långt som att amerikanen hoppade av efter halva BMW Championship för att vila sig i form inför Ryder Cup. Vilan bör ha gjort nytta, men frågan är om han lyckats hitta tillbaka till spelet under den korta tiden. Titellös under 2014, vilket inte hör till vanligheterna.

Potentiella spelpartners: Mycket, nästan allt, talar för att det blir Keegan Bradley. Båda har en liknande inställning till matchspel och kommer att pumpa upp varandra till nya nivåer om de får chansen tillsammans. Bildade ett vasst par på Medinah 2012 och får sannolikt stort förtroende även nu.

Ranking: 7 av 12 i det amerikanska laget. Han placerar sig knappast så högt på grund av formen, men rutinen, potentialen och tidigare meriter i Ryder Cup kan inte underskattas. Det förmodade partnerskapet med Keegan Bradley kan mycket väl bli USA:a bästa och kommer Mickelson in i zonen, vilket han till exempel gjorde i PGA-mästerskapen i somras, är han svårslagen. 

Plats 8: Jimmy Walker
Plats 9: Jordan Spieth
Plats 10: Hunter Mahan
Plats 11: Webb Simpson
Plats 12: Patrick Reed


Bild: Getty Images

Relaterat