Skip navigation

Del 1: Världens bästa golfbanor

Redaktionen Golfing.se - 11:10 16/04/2014

St Andrews i Skottland anses av många vara ett mecka för golfare. Folk världen över har banan Old Course på sin bucketlist över golfbanor man måste besöka någon gång under sin livstid. 

Old Course är en av världens äldsta banor och rankas ofta i den absoluta världstoppen. Den ligger vid Skottlands västkust där de första hålen spelas med utsikt över havet. Banan består av 18 hål med breda fairways och några av världens svåraste bunkrar. Det öppna landskapet bjuder på fantastiska vyer över de skotska vidderna. Banans layout kan i princip beskrivas med perfektion och har kopierats av flera arkitekter världen över.

Förutom Old Course finns sex andra banor i anknytning till St Andrews. Dessa ligger på ett par kilometers avstånd ifrån varandra. Både New Course och Jubilee Course är populära banor som kan vara ett bra alternativ då väntetiden för att spela på Old Course kan vara lång. 

Ett centralt boende i St Andrews, där allt kretsar kring golf, kan vara grädden på moset för golfälskaren. Det finns gott om alternativ när det gäller standard. Alltifrån ett lyxigt boende på Fairmont St Andrews till mindre och billigare Bed & breakfasts är möjligt. På klubbhuset St Andrews Links, i anslutning till Old Course, New Course och Jubilee Course, kan du ta igen dig och njuta av god mat till fantastiska vyer över banan.

Vill du ta en paus från golfandet finns det, tro det eller ej, annat än golf i St Andrews. Trots namnet är The Old Gray Toun allt annat än grå. I den färgsprakande staden finns gott om små butiker, restauranger och gallerier att besöka. Utöver det är både St Andrews Cathedral och St Andrews Castle väl värt ett besök. 

"Världens bästa golfbanor" är en artikelserie där golfing.se tar upp fem av världens, enligt oss, främsta golfbanor.

Anna Andén


Bild: Getty Images

Relaterat